Schurft: wat is het en hoe behandel je het?
Nu in Antwerpen steeds meer mensen last hebben van de huidaandoening schurft, zitten apothekers zonder zalf om het te behandelen. Voor mensen die erΒ toch nog veel last hebben, voorziet het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) nu ook pillen tegen de schurftmijt. Wat is schurft precies en hoe behandel je het? Dokter Steven Van Den Broucke legt het uit.
Wat is schurft?
Steven Van Den Broucke van het Instituut voor Tropische Geneeskunde: “Schurft is een allergische reactie van de schurftmijt, een parasiet, op de huid. Deze parasiet kruipt onder de huid, wat kan leiden tot roodheid, uitslag en hevige jeuk. Schurft bevindt zich vaak op het hele lichaam, behalve op het hoofd.”
Hoe krijg je het?
Dat schurft altijd het gevolg is van slechte hygiΓ«ne is niet waar, benadrukt Steven Van Den Broucke. “Door iemand een hand te geven, kun je niet besmet raken. Schurft krijg je namelijk door langdurig, dicht contact met andere mensen,Β zoals je huisgenoten.Β Wie zich drie keer per dag wast, kan nog steeds schurft krijgen door dat contact met anderen.Β De huidaandoening is dus geen rechtstreeks gevolg van een gebrek aan hygiΓ«ne, maar leven in onhygiΓ«nische omstandighedenΒ kan wel een risicofactor zijn.”
Hoe behandel je het?
Wil je genezen van deze huidaandoening? Dan is het belangrijk om te weten dat ook je omgeving zich zal moeten laten behandelen. Ook al ben je de enige met schurft, iedereen met wie je langdurig in contact komt, kan ook drager zijn van de schurftmijt, zelfs zonder symptomen. Als zij zich niet laten behandelen, is de kans groot dat jullie elkaarΒ blijven aansteken.
Smeer Zalvor
Dokter Steven Van Den Broucke: “Smeer je volledige lichaam in met Zalvor, een zalf tegen de schurftmijt. Dit doe je best ’s avonds zodat de zalf genoeg tijd heeft om in te trekken. Neem de dag erna een douche en spoel alles goed af. Herhaal dit na zeven tot tien dagen. Het is dus de bedoeling dat je in totaal twee keer je volledige lichaam insmeert met de zalf en terug afspoelt.”
De zalf vind je niet bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Ga dus langs bij je huisarts, die zal je Zalvor voorschrijven.
“Was al je kleren en beddengoed op zestig graden of meer, of steek ze in de diepvries”
Was je kleren en beddengoed
Stop telkens wanneer je Zalvor hebt gebruikt, je kleren en beddengoed in de wasmachine. Steven Van Den Broucke: “Was alles op zestig graden of meer. Delicate kledij die je niet op hoge temperatuur kunt wassen, kun je ook in de diepvries steken.”
Wees geduldig
Heb je na deze behandeling nog steeds last van jeuk en roodheid? Geen paniek, het kan namelijk tot vier weken duren voor het beter gaat. Ook op dode mijten kan je lichaam namelijk nog allergisch reageren. Merk je na een maand nog steeds geen vooruitgang? Neem dan contact op met je huisarts.
Behandel je symptomen
Omdat het een maand kan duren voor je symptomen weg zijn, kun je ook medicatie nemen om de jeuk te verlichten. Steven Van Den Broucke: “De huisarts kan je de gepaste medicatie voorschrijven, of zelfs cortisone.”
Werkt deze behandeling niet? Slik ivermectine
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) staat apothekers bij door hen hun voorraad ivermectine aan te bieden. Deze pilletjes worden gebruikt tegen verschillende parasieten en kunnen ook schurft behandelen. Al benadrukt dokter Steven Van Den Broucke dat het ITG geen apotheek is en niet zomaar iedereen de medicijnen daar kan komen afhalen: “De pillen dienen als tweedelijnsbehandeling. Dat wil zeggen: als de eerste behandeling met de Zalvor niet werkt, kun je de pilletjes slikken. Daarvoor is het wel nodig om eerst een afspraak bij ons te maken.”
Boek via je huisarts een afspraak bij het ITG of maak zelf een afspraak via de website.
Meer tips voor een gezonde huid:
- Last van roodheden in het gezicht? Deze tips en producten kalmeren je huid
- Goeie vraag: is blauw licht van een beeldscherm schadelijk voor je huid?
- Glycolzuur voor een gladde en stralende huid: hoe gebruik je het?
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!