Stijgende coronacijfers, strengere maatregelen: waar moet je op letten?
De stijgende coronacijfers in ons land zijn alarmerend. Daarom gelden er vanaf morgen strengere maatregelen. Maar hoe helder zijn de regels voor jou? We lijsten alle aandachtspuntjes voor je op.
Stijgende coronacijfers: alle maatregelen in een notendop
Het is niet evident om een duidelijk overzicht van alle maatregelen te geven. Zeker omdat de communicatie rond veel regels net voor heel wat verwarring zorgt. EΓ©n ding is zeker: met de stijgende coronacijfers in het achterhoofd, blijft het belangrijk om vooral beroep te doen op je eigen gezond verstand. De boodschap is duidelijk: hoe minder mensen je ziet, hoe beter.
Wat met onze ‘sociale bubbels’?
Tot vandaag mocht elk gezinslid wekelijks individueel 15 verschillende mensen zien. Die versoepeling verdwijnt voor minstens 4 weken. Vanaf morgen mag elk gezin maximaal 5 contacten toevoegen aan die bubbel. Kinderen jonger dan 12 jaar worden niet meegeteld. Met die mensen mag je nauwer contact hebben. Hoe nauw dat contact mag zijn, zorgt jammer genoeg voor heel wat discussie en verschillende communicatie. Gebruik je gezond verstand, blijft de boodschap.
Daarnaast besliste de veiligheidsraad ook dat andere activiteiten buitenshuis maximaal in groepen van 10 personen mogen gebeuren. Denk dan maar aan een restaurantbezoek of uitstapje naar bijvoorbeeld een dierentuin. Die nieuwe regel zorgt helaas ook voor verwarring.
Premier Sophie Wilmès geeft aan dat deze groep van mensen tot je eigen bubbel moet behoren. Bestaat je bubbel bijvoorbeeld uit 8 personen? Dan is het niet de bedoeling dat je nog eens 2 personen toevoegt om tot het maximum van 10 te komen. Op restaurant kun je bijvoorbeeld maar moeilijk afstand houden. Met de stijgende coronacijfers in het achterhoofd, is je bubbel uitbreiden tot een groep van 10 om uitstapjes mee te doen dus veel te gevaarlijk. Viroloog Marc Van Ranst beaamt dit.
Wat met trouwfeesten en andere evenementen?
Vanaf morgen mogen er nog maximaal 100 personen aanwezig zijn tijdens evenementen binnen. Buiten mogen dat er 200 zijn. Iedereen moet steeds een mondmasker dragen en het is belangrijk om weten dat op lokaal niveau burgemeesters zullen beslissen of evenementen al dan niet kunnen doorgaan. Een huwelijksreceptie of -feest wordt opnieuw beperkt tot 10 personen.
Mag je nog samen boodschappen doen?
Neen, dat mag niet meer. Je doet je boodschappen alleen (uitzondering: je mag een minderjarige meenemen die onder hetzelfde dak woont of je mag meegaan met iemand die hulp nodig heeft tijdens het winkelen) en je mag niet langer dan 30 minuten in de winkel blijven.
Wat met thuiswerk?
Thuiswerk blijft nog steeds sterk aanbevolen. Hoe meer je contact met collega’s kunt vermijden, hoe beter.
Waar moet ik overal mijn gegevens achterlaten in functie van contactopsporing?
Dat moest al tijdens een bezoek aan horecazaken, maar ook dat wordt vanaf morgen uitgebreid. Zo zullen wellnesscentra, fitnesscentra en andere sportfaciliteiten (bijvoorbeeld een zwembad) ook jouw gegevens moeten bijhouden.
Hoe zit het nu eigenlijk met de gratis treintickets?
Drukke plaatsen vermijd je nu maar best. Daarom besliste de veiligheidsraad om de gratis treintickets, onder voorbehoud, pas toe te kennen vanaf september.
Wanneer moet je een mondmasker dragen?
In BelgiΓ« is er nog steeds geen algemene mondmaskerplicht. Je moet er wΓ©l een dragen als je gaat winkelen of in gesloten ruimtes, zoals bijvoorbeeld op cafΓ©, restaurant of tijdens een bioscoopbezoek. Sinds kort is een mondmasker ook verplicht op markten of kermissen. Maar het is niet verplicht om er altijd eentje op zak te hebben. Ook dat zorgt nog steeds voor verwarring. De boodschap blijft: kun je geen 1,5 meter afstand bewaren? Dan draag je een mondmasker.
Mag je nog op reis gaan?
Reizen mag voorlopig nog steeds, al blijft ook daar heel wat discussie over bestaan. Dit kan naar landen uit de Europese lidstaten en/of de Schengenzone en het Verenigd Koninkrijk. Het blijft ook belangrijk om steeds goed op te volgen welke landen toeristen uit BelgiΓ« toelaten, want ook dat kan snel veranderen. Informeer je ook steeds over de voorwaarden om een land te mogen bezoeken. Moet je een negatieve coronatest kunnen voorleggen? En moet je bijvoorbeeld op voorhand documenten invullen? Wanneer en waar moet je in het land mondmaskers dragen?
Wat moet ik doen als ik terugkeer van een reis in het buitenland?
- Keer je terug uit een groene zone? Dan hoef je geen bijkomende voorzorgen te nemen. Je volgt de aanbevelingen en hygiΓ«nevoorschriften gewoon op zoals je dat gewend bent.
- Reis je terug uit een oranje zone? Dan moet je contact opnemen met je huisarts voor een coronatest Γ©n er wordt gevraagd om in quarantaine te gaan.
- Bezocht je een plek in een rode zone? Dan moet je bij terugkeer onmiddellijk in zelfisolatie. Keer je met het vliegtuig terug? Dan moet je voor je vertrek een formulier invullen en afgeven aan de vliegtuigmaatschappij. Download het hier. Keer je met de auto terug? Dan vul je het formulier in en stuur je het binnen de 12 uur na aankomst in BelgiΓ« door naar PLFBelgium@health.fgov.be. Maak ook onmiddellijk een afspraak bij je huisarts voor een coronatest. Deze procedure is wettelijk verplicht.
Wat zijn de maatregelen binnen de provincie Antwerpen?
Het aantal coronabesmettingen in de provincie Antwerpen steeg aan een stevig tempo. Daarom komen er nog extra strenge maatregelen die dus, los van de eerdere beslissingen van de veiligheidsraad, gelden voor de volledige provincie.
- Er geldt een avondklok van 23.30 uur tot 6 uur, uitgezonderdΒ voor essentiΓ«le verplaatsingen, bijvoorbeeld naar je werk.
- Ook horecazaken zullen hun deuren dus vroeger moeten sluiten, om 23 uur.
- Iedereen ouder dan 12 jaar moet een mondmasker dragen op openbare domeinen en waar de afstand van 1,5 meter niet gerespecteerd kan worden.
- Ga je naar de markt? Dan gelden dezelfde regels als in winkels: winkel alleen en doe dit niet langer dan 30 minuten.
- Waar mogelijk, wordt telewerk verplicht.
- Individuele contactsporten en ploegsporten boven de 18 jaar zijn verboden.
- In de meest getroffen steden en gemeenten sluiten alle fitnesscentra en worden alle publieksevenementen verboden. Het gaat omΒ de stad Antwerpen, Zwijndrecht, Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Ranst, Boechout, Borsbeek, Mortsel, Hove, Lint, Kontich, Edegem, Aartselaar, Boom, Niel, Schelle en Hemiksem.
De horecasector roept op: #volgderegels
De strengere maatregelen zijn hard nodig, maar betekenen alweer een kaakslag voor heel wat horecazaken. Horeca Vlaanderen roept dan ook op om massaal de regels goed te volgen, zodat een bezoek steeds zo veilig mogelijk kan verlopen. Via de hashtag #volgderegels willen ze elke burger bewust maken van deze verantwoordelijkheid.
Heb je zelf een zaak en zie je even geen uitweg in alle info? Via de website heropstarthoreca.beΒ kun je heel wat informatie terugvinden, zoals een standaardformulier om te gebruiken om gegevens op een correcte manier bij te houden.
Bronnen: De Morgen, VRT NWS, info-coronavirus.be
Lees ook zeker deze artikels even door:
- Zelf mondmaskers maken? Dat doe je met dit veilige Γ©n officiΓ«le patroon
- Bril en mondmasker: hoe voorkom je dat je brilglazen beslaan?
- 13x mooie mondmaskers van Belgische bodem
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!