Wordt zomertijd binnenkort verleden tijd?
In de lente – eind maart – draaien we met z’n allen de klok van 2 naar 3 uur. Hierdoor verliezen we niet alleen een uurtje slaap, het zou ook “schadelijk zijn voor onze gezondheid”. Komt er dan – eindelijk – een afschaffing?
BelgiΓ« voerde in 1977 de zomertijd in samen met Nederland en Luxemburg. Ook andere Europese landen volgden het voorbeeld, waardoor – tot op vandaag – alle Europese lidstaten eind maart de klok een uurtje vooruit zetten. En naar jaarlijkse gewoonte doet het zomeruur heel wat stof opwaaien, want is het wel Γ©cht nodig?
Energiebesparing
“Langer licht ’s avonds bespaart heel wat energie“, zo luidde het argument voor het invoeren van zomertijd. Maar volgens een coalitie van zo’n 80 Europarlementsleden van diverse politieke pluimage blijkt daar niets van waar.
Zo zou zomertijd meer na- dan voordelen hebben. βDe mens heeft een interne klok en het is schadelijk voor de gezondheid om die klok twee keer per jaar te verstorenβ, meent Europees parlementslid Heidi Hautala.
Afschaffing = alleen maar voordelen?
Het afschaffen van zomertijd zou heel wat voordelen met zich meebrengen:
- Minder werkongevallen
- Verhoogde veiligheid in het verkeer
- Minder behoefte aan slaap- en kalmeringspillen
- Verhoging van productiviteit
- Vermindering van stress
- Respect voor bioritme van levende wezens en hun circadiaan ritme.Β
“Blijf van de tijd af”
Ook weerman Frank De Booser gaf eerder in 2016 zijn ongezouten mening over de eventuele afschaffing. Hij wenst maar één tijd: winteruur, het hele jaar door.
Stemming
Of het zomeruur al dan niet afgeschaft zal worden, is voorlopig af te wachten. Het is de Europese Commissie die uiteindelijk beslist of een voorstel tot wijziging van de richtlijn op tafel ligt.
En, wat is jouw mening? Moet zomertijd afgeschaft worden? Laat het ons weten!
Bron: gva.be. Beeld: GettyImages