10 tips om te besparen op je autoverzekering
Een auto kost geld, véél geld. Niet alleen de wagen zelf, maar ook aan een autoverzekering betaal je je soms blut. Gelukkig bestaan er enkele trucjes waarmee je je verzekering gemakkelijk tot een paar honderden euro’s goedkoper maakt.
Check je verzekering elk jaar
Als je een auto koopt, sluit je onmiddellijk een verzekering af. Heel wat mensen kijken er nadien niet meer naar om, terwijl de kans groot is dat je jaar na jaar té veel betaalt. Je auto wordt ouder, de premies durven weleens te veranderen en maatschappijen gooien regelmatig met fikse kortingen. Een handige tip: ga elk jaar na op verzekeringen.be waar je het goedkoopst af bent.
Draai voor kleine schades zélf op
Ben je tegen een paaltje of de brievenbus gereden? Kijk dan eerst hoe groot de schade is. Als er geen al te grote kosten zijn, betaal je die best zelf. Laat je de verzekering ervoor opdraaien, dan stijgt je premie meestal.
Niet maandelijks, maar jaarlijks
Een maandelijkse aflossing van je verzekering is soms handig, omdat je het hele bedrag niet in één keer moet ophoesten. Maar denk eraan dat je in dat geval vaak een toeslag betaalt. Op lange termijn is het dus goedkoper om je verzekering in één keer te betalen.
De juiste dekking
Heel wat mensen hebben een dekking die eigenlijk niet past bij hun auto. Zeker als je kijkt naar de leeftijd van de wagen, en de waarde. Een splinternieuw voertuig heeft een hogere dekking nodig dan een ouder model. Een vrij goedkope auto heeft dan weer een minder hoge dekking nodig in vergelijking met een duurdere wagen.
Verhoog je eigen risico
In bijna elke autoverzekering zit een ‘eigen risico’. Dat is het deel van de schade dat je voor je eigen rekening neemt, waardoor de verzekering de schadelast voor zichzelf probeert te beperken. Als je het eigen risico verhoogt, dan daalt de premie. Let wel: als je een echte brokkenpiloot bent, is het verstandiger om je eigen risico zo laag mogelijk te houden.
Dubbel verzekerd?
Eerlijk? Door het immens aanbod aan verzekeringen zie je misschien door de bomen het bos niet meer. Begrijpelijk. Het kan dus wel eens gebeuren dat je rechtsbijstand onder je rechtsbijstandsverzekering van je auto valt. Net als pechverhelping die je bij de autoverkoper én een verzekeringsmaatschappij kunt afsluiten. Kijk dus zeker na of je niet per ongeluk dubbel bent verzekerd.
De kilometerverzekering
Wie de auto vaak laat staan, kan beter af zijn met een kilometerverzekering. Dat is een verzekering waarbij de premie wordt berekend op het aantal kilometers dat je jaarlijks doet.
Kies voor één en dezelfde verzekeraar
Als je een tweede auto wilt kopen, kun je die perfect op jouw naam laten verzekeren. En dat doe je best bij dezelfde verzekeraar. De tweede autoregeling geeft je voor je tweede wagen dezelfde kortingen als voor je eerste. Let wel: niet elke maatschappij geeft je die mogelijkheid. Informeer je dus goed.
Ga naar een erkende garage
Een klein onderhoud in ’t zwart, snel iets laten repareren bij de garage in de buurt … Uiteindelijk kies je zelf wie je aan je auto laat werken. Maar onthou goed dat je daarmee geld weggooit. Je vindt in de buurt altijd wel een aangesloten hersteller, waardoor je minder of zelfs geen eigen risico betaalt aan je verzekeraar.
En wat met de jongeren?
Kersverse chauffeurs hebben het vaak lastig om een betaalbare autoverzekering te vinden. De reden? Het gebrek aan ervaring, wat de kans op een ongeval doet toenemen. Maar dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is om een goedkopere verzekering te vinden. 3 tips:
- Laat je kind rijervaring opdoen met je eigen auto. Zorg wel dat je je zoon of dochter registreert als regelmatige bestuurder. De opgedane ervaring kan nadien in rekening worden gebruikt als je kind zélf een polis wilt afsluiten. Hou er wel rekening mee dat je eigen premie kan stijgen met zo’n tien tot twintig procent.
- Als je kind graag zelf een auto koopt, let dan op het vermogen. Hoe ‘lichter’ de wagen, des te minder schade bij een botsing -in vergelijk met een ‘zware’ auto’- en hoe lager de premie.
- Sommige verzekeraars geven extra kortingen voor jongeren die extra veilig willen rijden. De ene verzekeraar vraagt om een cursus defensief rijden te volgen, de ander geeft korting als je minstens drie rijhulpsystemen in je auto hebt of een zwarte doos laat installeren.
Nog meer bespaartips lees je hier:
- Bio populairder in coronatijden: 3 tips om goedkoper bio te eten
- Budget: 7 tips om te besparen op je boodschappen
- Start to save: hoe is het met jouw (be)spaargedrag gesteld?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!