4 x hoe doe je dat met je nummerplaat?
Plots hangt die nummerplaat niet meer op je wagen. Wat nu? Of wat met je nummerplaat als je jouw wagen verkoopt?
1. Je hebt je nummerplaat verloren, wat nu?
Zowel bij diefstal als bij verlies van een nummerplaat achter aan de auto, moet je een nieuwe nummerplaat aanvragen. Je gaat naar de politie, die je een attest van verlies zal meegeven. Dat moet je samen met het formulier ‘Aanvraag om inschrijving van een voertuig’ opsturen naar de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer. In de tussentijd mag je je niet zonder nummerplaat op de weg begeven. Na enkele werkdagen zul je een inschrijvingsbewijs en een nieuwe kentekenplaat ontvangen. Als je enkel je voorste nummerplaat verloren bent, kun je gwoon een kopie laten maken bij een garage in de buurt.
2. Mag je de nummerplaat van je overleden echtgenoot overnemen?
Na overlijden mag zowel de echtgenoot of echtgenote, als een van de kinderen de nummerplaat overnemen. Je vult hiervoor een aanvraagformulier in, en je hebt ook een bewijs van overlijden en een recent afschrift uit de huwelijksakte nodig. Dat attest mag maximum vijftien dagen oud zijn. Voor een overdracht van ouder naar kind, heb je een recent attest van gezinssamenstelling nodig.
3. Wat moet je met je nummerplaat doen als je je auto verkoopt?
Als je je auto verkocht hebt, mag je de nummerplaat niet meer gebruiken, en de koper ook niet. De nummerplaat mag enkel overgenomen worden als je je auto verkoopt aan je echtgenoot of kind. Je kunt de kentekenplaat terugsturen of persoonlijk aan het loket van de dienst Mobiliteit en Vervoer afgeven. Die dienst zal je nummerplaat dan uit het register verwijderen.
4. Moet je een nummerplaat aanschaffen voor je aanhangwagen?
Aanhangwagens die meer dan 750 kilogram wegen, moeten ingeschreven worden. En dat gaat gepaard met een nieuwe nummerplaat. Die kentekenplaten beginnen met een Q of U. Bij aanhangwagens met een gewicht lager dan 750 kilogram, volstaat een kopie van de nummerplaat van de auto.