5 oorlogsromans die je moet lezen
Oorlogsromans nemen een bijzondere plaats in in onze literatuur. Deze vijf beklijvende verhalen voeren je mee naar WO II, een tijd van complexe emoties, heldhaftige daden en diepe tragedies.
Waarom lezen we zo graag oorlogsromans?
Oorlogsromans hebben Vlamingen altijd al weten te bekoren. Niet enkel geven ze de historische context van WO II weer, ze maken de geschiedenis ook behapbaar voor wie familie of (voor)ouders had die in die tijd leefden. Persoonlijke verhalen leggen een persoonlijke verbinding met het verleden. Bovendien benadrukken oorlogsromans de veerkracht van mensen. Hoe is het mogelijk dat mensen in staat zijn om gruwel van die omvang te overleven? Niet zelden zijn oorlogsromans naast ontroerend daarom ook bijzonder inspirerend.
Wil van Jeroen Olyslaegers
Wil van Jeroen Olyslaegers
De film ‘Wil’ – naar het gelijknamige boek van Jeroen Olyslaegers – krijgt niks dan ronkende recensies, en terecht. Het verhaal voert je mee naar Antwerpen in het jaar 1942. WO II woedt volop als Wilfried Wils aan de slag gaat als hulpagent. Jaren later vertelt hij aan zijn kleinkinderen zijn levensverhaal, hoe hij laveerde tussen de bezetter en het verzet, tussen Joden verraden en Joden helpen.
Het boek is een mokerslag die je doet nadenken over de dunne grens tussen goed en fout en je achterlaat de met vraag: ‘Wat zou ík gedaan hebben?’
Lezen als… je houdt van een intense, literaire leeservaring.
Mijn vriendin, Anne Frank van Hannah Pick-Goslar
Mijn vriendin, Anne Frank van Hannah Pick-Goslar
Deze langverwachte memoires van Holocaustoverlevende Hannah Pick-Goslar geven je een inkijk in haar vriendschap met Anne Frank.
Hannah en Anne zijn buurmeisjes en leiden een zorgeloos leven, tot WO II uitbreekt en ze op een dag in 1942 zonder waarschuwing van elkaar gescheiden worden. Als Hannah naar Bergen-Belsen wordt gebracht, merkt ze tot haar verbazing dat Anne daar ook is. Haar vriendin is verzwakt en worstelt om te overleven, en Hannah riskeert haar eigen leven om Anne te helpen.
Lezen als… je benieuwd bent naar het alledaagse leven tijdens de oorlogsjaren en de intense vriendschapsband tussen Anne en Hannah, waarover tot nu toe weinig geweten was.
De tatoeëerder van Auschwitz van Heather Morris
De tatoeëerder van Auschwitz van Heather Morris
Als maatschappelijk werkster in een ziekenhuis kwam de Australische Heather Morris vaak in aanraking met menselijk lijden. Maar het was pas toen ze romans begon te schrijven over WO II, dat ze besefte welke gruwel er bestaat.
Op een dag ontmoet Heather Lale Sokolov die haar zijn geheim toevertrouwt: hij was gevangene in Auschwitz en werd door de SS-officieren benoemd tot ‘Tätowierer’, tatoeëerder. Tweeënhalf jaar lang is hij degene die van duizenden gevangenen een nummer moet maken. Zoals van Gita, vanaf dan gevangene 4562. Terwijl hij gedwongen wordt haar te brandmerken, kerft zij haar naam voor altijd in zijn hart…
Oorspronkelijk schreef Heather Morris het als toneelstuk, maar het werd uiteindelijk een beklijvende roman over liefde in concentratiekampen die miljoenen lezersharten wereldwijd veroverde. Nadien volgden nog de bestsellers Het meisje dat twee kampen overleefde en De drie zussen van Auschwitz. In februari 2024 verschijnt Heathers nieuwste roman De vrouwen van het kamp.
Lezen als… je houdt van waargebeurde oorlogsromans die telkens een stukje onbekende geschiedenis belichten. Heather Morris zet in een vlotte, meeslepende stijl de kracht van mensen centraal.
Onder de mantel van Ann Bé
Onder de mantel van Ann Bé
Toen hun vader Frans Broeckaert (Alias Thomas Dumarais) overleden was, vonden zijn drie dochters twee onuitgegeven manuscripten in zijn bibliotheek. Eén daarvan was ‘Onder de mantel’. Het verhaal evoceert de beklemmende sfeer van net voor, tijdens en na WO II, de collaboratie en valse schijn.
Lezen als… je meer wilt weten over de vele gelaagde emoties waarmee mensen uit de lagere klasse van toen te maken kregen. Intriges en verdachtmaking gaan hand in hand met positieve levensdrang en liefde.
De Walfriede-reeks van Corina Bomann
De Walfriede-reeks van Corina Bomann
Toen Corina Bomann voor een kleine ingreep een tijdje in het Walfriede-ziekenhuis verbleef, botste ze op de kroniek van een verpleegster die er gewerkt had. Haar verhaal begon in 1920 en liep tot 1950. Het was de basis voor haar Walfriede-reeks met vier romans die de Duitse geschiedenis belicht door de ogen van een vrouw. Deel 1 gaat over verpleegsters Hannah, deel 2 is gebaseerd op het levensverhaal van de Joodse verpleegster Lilly Wegner. Deel drie focust op een jonge arts Helene, als vierde heldin koos Bomann de jonge student-verloskundige. Stuk voor stuk zijn het heldinnen die zich staande proberen houden in tijden van oorlog.
Lezen als… je houdt van romans met sterke vrouwen in de hoofdrollen. “Ik wil vrouwen laten zien dat er altijd een uitweg is, hoe groot de wanhoop ook”, vertelt Corina Bomann daarover.
Meer lezen?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!