Je smartphone houdt je wakker
Blauw licht nog gevaarlijker voor 50-plussers
Onze smartphone, tablet of computer geeft blauw licht af en dat verstoort de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Dit hormoon wordt geproduceerd in de pijnappelklier in de hersenen en laat ons in slaap vallen. Volgens slaapexpert Johan Verbraecken neemt de aanmaak van dit hormoon af voor 50-plussers. Daarom is het nog belangrijker voor hen om niet langdurig naar de smartphone te kijken voor het slapengaan. Het is dus niet het licht zelf van onze smartphone dat het slaappatroon verandert, maar de kleurtemperatuur van dat licht. Dat verklaart ook waarom er voor wake-up lampen blauw licht wordt gebruikt.
Het verschil met tv
Multimedia op onze smartphone houden ons wakker. Naast het lichtgevende scherm komen ook emoties vrij bij het lezen van mails, berichtjes en andere informatie. Die emoties stellen ons brein op scherp. Zo surfen we langer dan we oorspronkelijk wilden. Televisie heeft dat effect minder omdat we verder van het scherm zitten en we die beelden eerder passief ervaren.
Hoe kan ik mezelf beschermen tegen dat blauwe licht?
- De beste manier om blootstelling aan blauw licht te verminderen, is om minder tijd te spenderen achter het scherm. Vooral na zonsondergang is blauw licht het meeste storend. Vervang je smartphone eens door een boek of een avondwandeling.
- Je kunt ook de 20-20-truc toepassen. Kijk elke 20 minuten die je achter een scherm hebt gespendeerd, eens 20 seconden naar een object verder weg om je ogen te laten rusten.
- Als je het gebruik van je smartphone echt niet kunt laten, kun je de helderheid van je smartphone instellen op het laagste.
- De applicatie Twilight in de Playstore zorgt ervoor dat je scherm een rode kleur krijgt waardoor je geen last hebt van het blauwe licht. Vanaf een bepaald tijdstip kleurt het scherm rood en wordt het licht gedimd. Dit zorgt voor een significant kleinere impact op je slaap omdat het rode licht het omgekeerde effect heeft van blauw licht.
©Corbis
Lees ook: