7 mythes over relaties
Oké, dat de prins op het witte paard niet echt bestaat, daar ben je intussen wel al achter. Maar hoe zit het met die andere hardnekkige misverstanden over de liefde?
Mythe 1 – De ideale partner is je tegenpool
De beste relaties zijn een combinatie van ‘soort zoekt soort’ en ’tegenpolen trekken elkaar aan’. Het soort-zoekt-soort-aspect situeert zich vooral op sociologisch vlak. Koppels die afkomstig zijn uit een vergelijkbaar milieu, soortgelijke waarden van huis uit hebben meegekregen, niet te veel in leeftijd verschillen en ongeveer even intelligent zijn, hebben in het algemeen de meeste slaagkansen. Tegenpolen kunnen elkaar wél goed aanvullen op karakterieel vlak.
Relatiedeskundige en sekstherapeute Rika Ponnet
Mythe 2 – In een goede relatie begrijp je elkaar zonder woorden
Dit is een typisch vrouwelijke verwachting. Vrouwen redeneren: als ik maar lang genoeg met een verongelijkt gezicht rondloop, zal hij wel merken dat ik ergens niet gelukkig mee ben. Of: als ik maar dikwijls genoeg zaag zal hij wel inzien dat hij iets moet veranderen. Nee dus. Omgekeerd slaan vrouwen ook driftig aan het interpreteren wat bepaalde gedragingen van hun man betreft. Soms terecht, maar vaak slaan ze de bal ook mis. Denk niet: hij is slechtgezind, het zal wel met zijn werk te maken hebben. Vraag het gewoon. En zeg zelf ook wat je denkt en voelt.
Relatiedeskundige en sekstherapeute Rika Ponnet
Mythe 3 – Je moet alles delen met je partner
Net zoals er activiteiten zijn die je beter onderneemt met een vriendin of je zus, zijn er ook gespreksonderwerpen waar je makkelijker met hen over praat. Beschouw dat als waardevol, en niet als “tweede keuze” omdat je je verhaal niet altijd bij je man kwijt kan. Natuurlijk is openheid een belangrijke pijler in een relatie. Maar dat betekent niet dat je nooit iets voor jezelf mag houden of dat jullie geen enkel geheim mogen hebben voor elkaar. Soms is zwijgen zelfs constructiever voor je relatie dan al je zielenroerselen te willen bespreken.
Relatiedeskundige en sekstherapeute Rika Ponnet
Mythe 4 – Seks is de graadmeter van je relatie
Forceren kan nooit de bedoeling zijn. Maar als je moet wachten tot je allebei spontaan zin hebt, kan je soms lang wachten. Wat je wél kan doen, en ook moet doen, is waken over de intimiteit in je relatie. Elkaar eens vastpakken, samen naar een mooie film kijken, tijd maken voor een goeie babbel. Als die vormen van affectie overeind blijven, is het echt niet alarmerend als er een tijd minder of niet gevrijd wordt.
Relatiedeskundige en sekstherapeute Rika Ponnet
Mythe 5 – Als je relatie goed zit, word je niet verliefd op een ander
Niemand is immuun voor verliefdheden. En ja, het kan je ook overkomen als je in een relatie zit waar op zich niks mis mee is. Zeker als die al een poosje rustig voortkabbelt. Als je dan iemand tegenkomt die dingen in je wakker maakt die al lang niet meer aan bod zijn gekomen in je relatie, ga je gegarandeerd voor de bijl. Of je die gevoelens al dan niet voedt, wordt vooral bepaald door je persoonlijkheid. Mensen die impulsief en passioneel van aard zijn, zullen er makkelijker in meegaan dan mensen die rationeler zijn ingesteld.
Relatiedeskundige en sekstherapeute Rika Ponnet
Mythe 6 – Bij de ware springen de vonken meteen over
Liefde op het eerste zicht bestaat uiteraard, maar is veeleer uitzondering dan regel. Als je jezelf voorhoudt dat je meteen van je stoel moet donderen bij een eerste ontmoeting, zet je jezelf vast in een onrealistisch scenario én ontzeg je jezelf heel wat kansen. Vaak heeft dit te maken met een onbewuste angst om een engagement aan te gaan en een ander toe te laten. Of een té strikt beeld van waaraan een partner allemaal moet beantwoorden. Iets wat je onmogelijk kan beoordelen na een eerste afspraakje.
Relatiedeskundige en sekstherapeute Rika Ponnet
Mythe 7 – Mannen kunnen liefde en seks scheiden, vrouwen niet
Dat vrouwen alleen maar seks kunnen hebben met mannen voor wie ze romantische gevoelens hebben, klopt niet. Sterker nog, het is wellicht de hardnekkigste seksmythe. Ik zou ze niet de kost willen geven, de vrouwen die zonder scrupules kunnen genieten van een vrijpartij met een man met wie ze verder geen planenn hebben. Niet dat ze daarmee te koop lopen, want de dubbele moraal tiert nog welig. Een man die veel vrouwen kan versieren, is stoer en mannelijk. Een vrouw die veel mannen binnendoet, is een slet. Wat voor mannen een statussymbool is, doet bij vrouwen afbreuk aan hun reputatie.
Relatiedeskundige en sekstherapeute Rika Ponnet