Fijn voor groot en klein: 6x activiteiten in en over de natuur
Van een safari in eigen tuin tot een zelfgemaakt blotevoetenpad: met deze 6 activiteiten in én over de natuur is het genieten geblazen, van de frisse buitenlucht en het gezellig samenzijn!
1. Op safari in je tuin
Dieren spotten, dat is plezier verzekerd! Maar de diertjes ook kunnen benoemen … dat is een ander paar mouwen. Spot jij ook tal van dieren in je tuin of park, maar weet je niet zeker wat ze precies zijn? Een vlinder, meikever of oorworm: met de gratis app ObsIdentify weet jij in één klik wat je voor je lens hebt.
ObsIdentify – gratis in de App Store en Google Play.
Ook het boek ‘Op safari in eigen land’ neemt je kinderen op sleeptouw om op zoek te gaan naar dieren in eigen land. Door het coronavirus verplaatsen wij die zoektocht (voorlopig) naar onze tuin. Extra leuk: bij elk dier staan extra info en tips. Hoeveel van de 101 beestjes vinden jouw speurneuzen?
2. Maak je eigen blotevoetenpad
Niets zo leuk dan op een warme dag je schoenen en sokken uit te trekken en zalig rond te hossen in de natuur, toch? En dat kan je – mits je enkele voorzorgsmaatregelen neemt door het coronavirus – op één van de negen blotevoetenpaden in Vlaanderen!
Vertoef je toch liever in eigen tuin? Leg dan zelf een blotevoetenpad aan. Je kunt het waar dan ook in je tuin aanleggen. Je voeten weten niet wat hen overkomt ;-).
Dit heb je nodig:
- verschillende ondergronden zoals zacht gras, kiezeltjes, droog zand, boomschijven, niet te scherpe natuurstenen, betondallen, grind, houtsnippers …
- kruiwagen
- worteldoek
- spade
- schopje
- borstel
Zo maak je het:
Joeri Cortens van Natuurpunt toont je in onderstaande video hoe je in geen tijd een blotevoetenpad aanlegt in je tuin.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
3. Mijn mini-moestuin
Je kleine rakkers bezighouden in de tuin, het is niet altijd even makkelijk. Toch kun je tuinieren voor kinderen echt wel interessant maken. Moedig je kinderen aan om een klein moestuintje te bouwen, bijvoorbeeld. Hoewel ze misschien geen fan zijn van verschillende groenten, zullen ze met fierheid hun zelfgemaakte groenten wél opeten.
Laat je kinderen zelf kiezen wat ze willen planten. Richt je wel op voedingswaren die snel en goed groeien, zodat ze geboeid blijven. Populair in de mini-moestuin: radijsjes, worteltjes, kerstomaten, aardbeien … Je zult ze zien stralen, als ze zelf verantwoordelijk zijn van een eigen, klein grondstukje.
Meer interessante tips over tuinieren met kinderen lees je hier.
4. Organiseer een picknick in eigen tuin
Met de voetjes in het gras genieten van een picknick in eigen tuin. Héérlijk! En zo relaxed, want ben toch iets vergeten? Dan is de keuken vlakbij!
Organiseer thuis de gezelligste picknick met onze tips.
5. Is er iemand thuis?
Heb je altijd al eens willen binnengluren bij de uilen, zwaluwen, lepelaars of slechtvalken? Dat kan, mét de live vogel-webcams van Vivara, de specialist in natuurbeschermingsproducten. Je kijkt binnen in hun nestje en leert heel wat bij over de vogels!
Hier kun je zelfs babymerels spotten, in het nestje van de merel! Of de kerkuil, die al meerdere keren gepaard heeft met zijn vrouwtje. Wie weet krijgen we binnenkort wel een babyuiltje te zien?
6. Bouw een (t)huis voor dieren
Bijen
Een beetje vervelend, maar supernuttig zijn ze wel: bijen! Wist je trouwens dat er zonder bijen geen fruit zou zijn? Help ze dus een handje en geef ze een nieuwe thuis in een zelfgemaakt bijenhotel!
Egels
Het aantal egels in Vlaanderen is in de afgelopen 10 jaar met ongeveer de helft afgenomen. Droevig nieuws, maar jij kunt de stekelvriendjes een handje toesteken, door van jouw tuin een egelparadijs te maken. Hoe je dat precies doet, lees je hier!
Vogels
Ook tuinvogels zijn volop op zoek naar een geschikte broedplaats! Door in je tuin een nestkastje op te hangen, kunnen ze ongestoord broeden, mits je huisje aan de juiste eisen voldoet natuurlijk.
Vleermuizen
Ook vleermuizen zijn zéér nuttig. Ze eten maar liefst 300 muggen per nacht! Geen vervelende, jeukende beten dit jaar, mét jouw vleermuisvriendelijke tuin! Maar wat met Minoes de poes? En hoe zorg je voor een vleermuisvriendelijke tuin? In dit artikel lees je er alles over.
Bron: Natuurpunt
Ook interessant om te lezen:
- 6x zelfgemaakte spelletjes voor in eigen tuin
- Met de kinderen de moestuin in: tips en ideeën
- Daarom is buiten spelen (én vuil worden) goed voor je kind
De maatregelen rond het virus worden elke dag opgevolgd en waar nodig aangepast. Heb je nog vragen of twijfels? Surf dan naar info-coronavirus.be of bel tussen 8 en 20 uur naar het nummer 0800/14.689.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!