Bespaar elke week 20 euro
Het is crisis. Wij dokterden uit hoe je zonder al te veel inspanning heel wat euro's kan besparen!
In de winkel
Test Aankoop vergelijkt elk jaar de prijzen van onze supermarkten en het resultaat is goed nieuws. Wie kiest voor de goedkoopste supermarkt in de buurt, kan een paar honderd euro per jaar besparen. Makro en Colruyt zijn veruit het goedkoopst wat merkproducten betreft.
Verander je liever niet van supermarkt? Dan kan je nog zo'n 15 tot 30% besparen door distributiemerken die de naam van de keten dragen, te kiezen in plaats van de referentiemerken. Wat deze merken betreft scoort Carrefour het beste.
In de keuken
Goedkoop winkelen kan je rekening verlagen, maar niets verspillen is een even goed idee. Brits onderzoek schat dat een doorsneegezin per jaar zo'n € 700 aan voedsel weggooit. Brood, aardappelen, appels, bananen, sla en yoghurt staan in de top tien. Verspilling kan je tot een minimum beperken als je voor je vertrek in je koelkast en voorraadkast kijkt én een boodschappenlijstje maakt. Let ook op deze kleintjes:
- Seizoengroenten zijn goedkoper. Eet dus wat vaker witloof en spruitjes in de winter, sla en tomaat in de zomer
- Buiten het seizoen zijn diepgevroren groenten een goedkoper alternatief
- Voorgesneden groenten zijn altijd duurder dan de hele versie en zelfgemaakte pastasaus/puree/soep kosten een fractie van de prijs van de kant-en-klaar-varianten
- Grotere verpakkingen zijn vaak goedkoper, kijk daarvoor naar de prijs per kilo op het etiket
Onder vrienden
Als telefonerende klant zie je soms door de bomen het bos niet meer, omdat er zoveel verschillende tarieven en formules zijn. De kans dat je nu de beste aanbieding hebt, is niet zo groot. Dus bel naar de klantendienst en leg je belprofiel uit. Zij zijn dan verplicht om je hun voordeligste tarief aan te bieden.
Geniet je van lekker eten en een goede fles wijn? Nodig dan vrienden uit, dat kost minder dan een restaurant. Blijf ook uit eten gaan, maar keis voor kwaliteit. Wie een keer per maand écht lekker op restaurant gaat, zal daar meer van genieten dan drie keer per week snele en hap te gaan eten.
Op de weg
Schakelen, gas geven, remmen, daar is niet veel aan te veranderen, denk je? Wél! Volgens kenners kan je zowat 30% brandstof besparen met je rijgedrag. Vertrek bijvoorbeeld niet door het gaspedaal "vroemvroem" in te drukken. Vermijd sowieso agressief rijgedrag. Snel rijden, snel optrekken, hard remmen: het verbruikt veel én is onaangenaam voor andere weggebruikers. Door de snelheidslimieten te respecteren bespaar je brandstof en boetes.
Brandstofprijzen kunnen bovendien stevig verschillen. Waar is de goedkoopste in jouw buurt? Surf naar www.carbu.be voor een vergelijking. Bovendien worden verhogingen van brandstofprijzen meestal een dag vooraf aangekondigd op radio en tv. Luister dus aandachtig naar de radio!
In huis
Energie is duur, en dat zal er niet op beteren. Daar zuinig mee zijn is niet alleen goed voor je ecologische voetafdruk, het levert je ook heel wat euro's op. De thermostaat 1° lager, bespaart 7% per jaar. En het verschil tussen 20° en 21° voel je amper. Nog enkele tips:
- Kies voor een klokthermostaat die alleen verwarmt als het nodig is
- Denk aan isolatie
- Hang of zet niets op of onder de radiatoren, zodat ze vrij hun warmte kunnen uitstralen
- Gebruik de dampkap in de winter doordacht, want die zuigt op volle kracht duur verwarmde lucht weg
- Laat een diepvriesproduct ontdooien in de koelkast. Het ingevroren product helpt de koelkast minder te verbruiken
- Hang de was vaker aan de lijn
- Doe de was op een lagere temperatuur
- Een volle vaatwasser laten draaien is voordeliger dan manueel afwassen
- Gebruik spaarlampen