Bespaar op je verlichting en kies de juiste lamp op de juiste plek
12 nov 2016
Het wordt almaar vroeger donker, hoog tijd dus om aandacht te geven aan dé sfeerbrenger in huis: verlichting. In Libelle vind je deze week de mooiste lampen, hier een heleboel praktische tips.
Het wordt almaar vroeger donker, hoog tijd dus om aandacht te geven aan dé sfeerbrenger in huis: verlichting. Met deze tips is de donkerste periode van het jaar ook meteen de gezelligste!
- kies liever voor spaarlampen dan voor hallogeen, die besparen tot 80% ten opzichte van de klassieke gloeilamp. Of voor LED, dat maar een tiende van een gloeilamp verbruikt. Belangrijk, zeker deze winter, nu we allemaal toch extra zuinig zullen moeten zijn met elektriciteit.
- Denk je na over een lichtplan voor je huis? Mix basisverlichting met gerichte. Begin met algemeen licht zoals een hanglamp of ingebouwde spots, en vul aan met losse sfeerverlichting zoals een tafellamp of een leeslamp boven de zetel. Dimmers zijn interessant, je kunt er zowel basisverlichting als sfeer mee bereiken. Niet alle spaarlampen zijn dimbaar, let daar dus op bij aankoop.
- Spaar- en led-lampen geven vaak een witter, ongezelliger licht dan gloeilampen. De ‘ warmte ’ van het licht wordt op de verpakking uitgedrukt in Kelvin. Hoe hoger dat getal, hoe witter het licht. Ter vergelijking: kaarslicht heeft ongeveer 1200 Kelvin, een gloeilamp 2800, een TL-lamp 4000. Voor sfeer in huis (in de woon- of slaapkamer, bijvoorbeeld) kies je dus best voor een lage k, in functionele ruimtes zoals de werkkamer, keuken, badkamer of garage voor een hogere, ‘wittere’k-waarde.
- Wat vroeger ‘Watt’was, lees je nu op de verpakking als ‘Lumen’. Hoe hoger het Lumen, hoe meer licht een lamp produceert. Ter vergelijking: 25 watt is ± 230 Lumen, 40 Watt ± 450 Lumen, 100 Watt ± 1400 Lumen.
- Denk aan verlichting in de hoeken van de kamer: de ruimte lijkt er groter door.
- Kies in de badkamer liever voor zijdelingse verlichting dan voor een spot of lamp boven de spiegel. Zijdelingse verlichting werpt een gelijkmatig licht op je gezicht, waardoor wallen niet in de verf gezet worden, en je gezicht goed verlicht wordt als je je wilt opmaken.
Sfeer hoef je niet te kopen:
-
Doe-het-zelf: sneeuwvlokken knippen als raamdecoratie
-
Gezocht: de meest feestelijke, zelfgemaakte kersttrui!
-
Deze trendy wintertrui brei je gewoon zelf!