7 tips om te besparen op je huurauto op vakantie
Een auto huren is een ideale manier om je vakantiebestemming te verkennen. Wil je het zo goedkoop mogelijk houden? Ontdek hier waarop je zoal kunt letten om te besparen op je huurauto.
Tips om te besparen op je huurauto
1. Vergelijk verhuurbedrijven
Neem om te beginnen rustig de tijd om de verschillende verhuurbedrijven en hun prijzen, voorwaarden, speciale aanbiedingen, … te vergelijken. Lees alles aandachtig door vooraleer je een bedrijf en auto kiest, zodat je later niet voor (financiële) verrassingen komt te staan. Kies ook zeker een betrouwbaar verhuurbedrijf, zoals Sunnycars, Avis, Europcar…
2. Boek je huurauto goed op voorhand
Bij vluchten en pakketreizen geniet je volop van last minute-aanbiedingen, maar daar doen autoverhuurbedrijven niet aan mee. Integendeel, wanneer je te lang wacht, kan het zijn dat de beste of goedkoopste auto’s al weg zijn, en je alleen nog keuze hebt tussen een kleiner én duurder aanbod.
Boek je huurauto dus liefst goed op tijd, bijvoorbeeld wanneer je je vlucht boekt. Ook tijdens het laagseizoen en buiten de schoolvakanties zijn huurauto’s doorgaans goedkoper.
3. Kies een goedkopere ophaallocatie
Hoe handig het ook is om je huurauto meteen op de luchthaven op te halen, vaak is dit duurder dan je auto op een andere locatie ophalen. Kies je om je huurauto op te halen iets verder van de luchthaven af, dan kun je best wat geld besparen. Bij sommige luchthavens is er een gratis shuttlebus naar zulke ophaallocaties.
Soms bestaat er ook de mogelijkheid om je auto op te halen in het stadscentrum, wat handig is wanneer je bijvoorbeeld eerst een paar dagen in de stad verblijft en daarna pas je huurauto nodig hebt om rond te trekken.
Dan kun je van de luchthaven het openbaar vervoer nemen tot in de stad, al bereken je best even hoe duur het openbaar vervoer is op je vakantiebestemming. Soms komt dit toch duurder uit dan je auto gewoon op de luchthaven ophalen. Bekijk dus goed wat de mogelijkheden zijn en vergelijk wat goedkoper uitkomt voor jouw situatie.
4. Plan op voorhand je ophaal- en inlevermoment
Ook het tijdstip waarop je je huurauto ophaalt en weer inlevert is van belang. Autoverhuurbedrijven werken namelijk per 24 uur. Pik je je auto op om 11 uur en lever je hem de laatste dag pas in om 12 uur, dan betaal je voor dat ene uurtje een volledige dag extra. Zorg dus dat je je huurauto op hetzelfde tijdstip of liefst iets vroeger dan je hem ophaalde terug binnenbrengt, zodat je niet moet bijbetalen!
5. Lees aandachtig je contract
Misschien wel de allerbelangrijkste tip: lees zeer aandachtig je contract alvorens je tekent, ook de kleine lettertjes. Het contract is vaak in een andere taal, zorg er dus voor dat je alles begrijpt en vraag uitleg aan de verantwoordelijke indien nodig.
Let zeker op volgende zaken:
- Op welke dag start en eindigt je huurperiode? Is de inleverlocatie dezelfde als de ophaallocatie? (Let op: Je huurauto op een andere locatie inleveren kost vaak meer!)
- Wat is de huurprijs? Hoeveel bedraagt de waarborg? (Let op: voor de waarborg heb je meestal een kredietkaart nodig op de naam van de hoofdbestuurder.)
- Welke extra toeslagen zitten niet in de huurprijs? Denk aan: kosteloos annuleren, je huurauto terugbrengen buiten de openingsuren, inleveren op een andere locatie, een extra bestuurder, schade, boetes, tolwegen onderweg, eventuele accessoires zoals een navigatiesysteem, een dakkoffer, kinderzitje, sneeuwkettingen, …
Kijk goed na of je naast je rijbewijs en paspoort extra documenten nodig hebt, zoals een internationaal rijbewijs.
Jonge bestuurders letten best extra goed op: bij heel wat autoverhuurbedrijven is er een minimuleeftijd van 19 of 21 jaar voor bestuurders én wordt er een minimum aan ervaring gevraagd. Bestuurders jonger dan 25 of 26 jaar moeten daarom vaak een extra toeslag betalen. Ook voor oudere bestuurders geldt doorgaans een maximumleeftijd van 75 jaar, en moet je soms een medisch certificaat voorzien en extra toeslag betalen.
Tot slot: controleer je huurauto goed wanneer je hem ophaalt én wanneer je hem terug inlevert. Maak foto’s van eventuele krassen of deuken, zo heb je achteraf bewijs en kom je niet voor onverwachte kosten te staan. Kijk of alles aanwezig is voor je de baan op gaat: de papieren, het reservewiel, de gevarendriehoek, …
Bij verschillende autoverhuurbedrijven gelden verschillende regels, lees je dus op voorhand goed in. Bij het ophalen van je huurauto probeert het bedrijf je vaak nog verzekeringen of andere extra’s te verkopen, lees dus goed wat er inbegrepen zit in je huurcontract, zodat je niet onnodig te veel betaalt.
6. Kies het geschikte automodel
Wanneer je je automodel kiest, denk je best even na wat voor auto het best bij je reis past. Ben je maar met twee passagiers? Dan hoeft de auto niet te groot te zijn. Ga je door de bergen rijden? Kies dan voor een huurauto met een voldoende krachtige motor. Het goedkoopste model is niet noodzakelijk het goedkoopst in verbruik. Hou dus niet alleen rekening met de prijs van je huurauto, maar ook met hoeveel je straks aan de pomp betaalt.
7. Hou rekening met het brandstofbeleid
Elk autoverhuurbedrijf hanteert een ander brandstofbeleid. Kijk dus goed na in je contract welk brandstofbeleid jouw autoverhuurbedrijf hanteert. Er zijn meestal twee opties:
- Full-full: de huurauto is volgetankt wanneer je hem krijgt, je levert hem volgetankt weer in. Dit is doorgaans de goedkoopste optie. Let op: Lever je de auto niet met een volle tank terug in, dan moet je de ontbrekende brandstof en servicekosten betalen.
- Full-empty: de huurauto is volgetankt bij het ophalen, je brengt hem met een (zo goed als) lege tank terug. Dit is een minder voordelige en minder aantrekkelijke optie, omdat je op het einde van je reis moet zien dat je niet teveel meer bijtankt. Voor de resterende brandstof zul je van het verhuurbedrijf minder geld terugkrijgen dan je aan de pomp betaalde.
Klaar om te vertrekken?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!