Daarom verkleuren de bladeren in de herfst
De herfst is met zijn kleurrijke tapijt van rode, gele en oranje bladeren veruit de mooiste periode van het jaar! Maar ken jij de achterliggende reden van dit kleurrijke schouwspel?
Daarom verkleuren bladeren in de herfst
Bladeren danken hun groene kleur aan chlorofyl, oftewel bladgroen. Samen met zonlicht voorziet de stof bomen van energie door middel van fotosynthese, een proces waarbij water en zonlicht omgezet wordt in voeding.
Doordat de dagen korten, genieten bomen van minder zonlicht, waardoor er minder chlorofyl wordt aangemaakt. In de herfst worden de laatste restjes uit de bladeren getrokken en opgeslagen in de takken. Wat overblijft in de bladeren zijn de pigmentstoffen, zoals caroteen (oranje) en xanthofyl (geel). Deze pigmenten zijn altijd aanwezig in bladeren, maar worden pas zichtbaar als er geen bladgroen meer wordt aangemaakt.
Vallende bladeren
Door de koude en het gebrek aan zonlicht is het voor een boom lastig om voedingsstoffen en water uit de grond op te nemen. De boom bereidt zich daarop voor door de bladeren af te stoten, want zonder chlorofyl zijn ze ietwat overbodig. De bladeren blijven voeden kost namelijk te veel energie.
Vanwaar komt de rode/paarse kleur?
De rode en paarse tinten ontstaan door het pigment anthocyaan. Deze wordt enkel in de herfst aangemaakt, maar de reden waarom is nog niet zo duidelijk.
Bron: Realsimple & Sante. Beeld: GettyImages
Ook interessant:
- Wat te doen met afgevallen bladeren?
- Dé wetenschappelijke reden waarom veel mensen van de herfst houden
- Uit de natuur geplukt: 9x crea-ideeën voor de herfst
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!