Van berm tot boeket: 3x bloemschikken met fluitenkruid
Wie in mei en juni langs bermen wandelt, plukt vaak de mooiste seizoensbloemen. Maar opgelet, want de meeste bermbloempjes verwelken voor je ogen en zijn niet geschikt voor binnen. Fluitenkruid daarentegen is wél een sterkhouder en dus toont bloemenexpert Gudrun Cottenier je graag deze drie bloemschikideetjes.
Fluitenkruid: haal het landelijke buitenleven naar binnen
In mei groeit fluitenkruid weelderig langs wegbermen. De bloemstengels worden wel een meter hoog en doen vaak dienst als decoratie voor lente- en communiefeesten. Het wildplukken ervan wordt gedoogd in Vlaanderen. Maar pluk alleen wat je nodig hebt en zoek naar plekken waar het welig tiert.
Verwar fluitenkruid niet met berenklauw, want die plant is giftig. Fluitenkruid is fijner van bloem en blad en bloeit vroeger.
Pluk fluitenkruid nooit in de volle zon, maar wel in de vroege ochtend of in de late namiddag. Dan zijn ze lekker fris. Zet je bloemen onmiddellijk op water – ook direct na het plukken. Neem een emmertje mee tijdens je zoektocht in de bermen. Fris, vers water zorgt ervoor dat je wel ruim een week van de bloemen kunt genieten. Maar eenmaal het fluitenkruid slap hangt, komt het niet meer goed .
De plant dankt zijn naam aan zijn stengels waarvan je fluitjes kunt maken. Om een fluit te maken moet bij een holle fluitenkruidpijp met onderaan een dichte knoop, ongeveer halverwege, een horizontaal sneetje gemaakt worden.
Bekijk onze bloemschikvideo over fluitenkruid
Hoe gebruik je de holle stengel van fluitenkruid als origineel vaasje of hoe leuk je je lentetafel op met ‘eenvoud siert’? Onze bloemenexpert Gudrun toont het je allemaal in deze handige DIY-video.
Met dank aan Bloemenschool De Groene Verbeelding voor de mooie locatie. Camera en montage: Hans De Groef
Nog meer bloemschikken met Gudrun? Bekijk dan snel onze andere video’s:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!