Boeken voor tieners: 6 leuke aanraders
Kleeft je tiener net iets te vaak aan zijn of haar scherm? Wij tippen de beste boeken voor tieners – van young adult en jeugdthrillers tot strips en meeslepende BFF-romans.
Van leesdip tot zin in boeken
Het lijkt erop dat tieners steeds minder boeken lezen. Recent onderzoek uit 2020 sprak nog over een dalende trend in de leeftijdscategorie tot twaalf jaar. Daar leest ongeveer 6 op de 10 kinderen minstens een keer per week een stripverhaal of leesboek. Bij de overgang naar het middelbaar geraken veel tieners in een serieuze ‘leesdip’ die zich gelukkig op latere leeftijd wel weer herstelt: tussen 14 tot 17 jaar leest bijna 1 op 3 tieners minstens een keer per week of dagelijks een boek.
Het aanbod aan boeken voor tieners is in ieder geval enorm groot. Steeds meer jongeren kiezen ook voor Engelstalige romans en inspireren elkaar op sociale media – TikTok blijkt hét platform om leestips uit te wisselen. Voor wie zoon-of dochterlief deze zomer wil verrassen met een goed boek maar niet weet waar te beginnen: dit zijn onze beste boeken voor tieners!
1. “Flip Fiasco” van Stephan Pastis
Voor wie? Lezers vanaf tien jaar • Voor de fans van ‘Het leven van een Loser‘, ‘Max Modderman‘ en ‘De waanzinnige boomhut‘ • Lezers die houden van grappige tekst gecombineerd met veel cartoons • Voor moeilijk lezende kinderen
Het verhaal: Van zijn fans moet Flip met pensioen gaan om een boek te schrijven over zijn leven. En dat boek moet dan verfilmd worden. Maar het detective-bloed kruipt waar het niet gaan kan. Dus is er een nieuwe top-secret geheime missie: zoek de broer van assistent ijsbeer Fiks!
Waarom wij fan zijn: Voor kinderen die niet houden van lezen, is het moeilijk om een genre te vinden dat aanslaat. Deze boeken zijn ideaal om je kind alsnog een kwartiertje (of langer) per dag te laten lezen. Omdat ze moeten lachen om de hilarische avonturen en grappige cartoons voelt het lezen minder als ‘een taakje’. Bovendien gaat het om een reeks – eens je kind vertrokken is, kun je even verder!
2. “Nina, beachbabe” van Jette Schröder
Voor wie? Lezers – vooral meisjes – vanaf tien jaar die vertrouwd zijn met het concept van een BFF (Best Friends Forever), ofwel: een allerbeste vriendin met wie je de meest spannende en gênante avonturen in je prille tienerleven beleeft.
Het verhaal: Nina is woedend op haar ouders. Wie verzint het om een máánd voor de zomervakantie naar de andere kant van het land te verhuizen? Nina mist al snel haar vriendinnen en alle leuke dingen die ze deden. Gelukkig vindt ze snel een nieuwe vriendin, Jet, die haar meeneemt naar een strandtent. Algauw hoort Nina bij de groep en belooft het toch een topzomer te worden! Het enige minpuntje is de knappe – maar ook zeer chagrijnige – surfboy Jonas, die ze steeds maar tegen het lijf blijft lopen…
Waarom wij fan zijn: Meisjes in de lagere school dromen vaak van een groots en meeslepend leven – dit boek is dan ook een beetje romance op tienerniveau. De reeks neemt meiden mee naar de wereld van strandfeestjes en surfboys, van liefde en blunders, van feestjes en flaters. En wat is er leuker om die indrukwekkende wereld te betreden met een bestie aan je zijde?
3. “Kater” van Margje Woodrow
Voor wie? Lezers in het middelbaar – YA, dus vanaf 13 jaar – die houden van thrillers en mee willen speuren naar de moordenaar van Chloë. Young Adult is in principe een genre voor tieners, meer wordt ook heel vaak gelezen door volwassenen.
Het verhaal: Tijdens hun vakantie woont Teddy in het huis van haar oppasfamilie. Samen met haar vriendin Chloë geeft ze er stiekem een feest, maar dat loopt volledig uit de hand. De dag na het feest wordt Chloë dood gevonden in het bos. Vermoord! Iedereen is verdacht. Wie heeft het gedaan? En wie stuurt die enge berichtjes met Chloë’s telefoon?
Waarom wij fan zijn: Dit mooi uitgegeven boek (met ‘Politie niet betreden’-lint errond) weet lezers perfect mee te slepen naar de crime scene, de avond van de moord en de daaropvolgende dagen. De hoofdstukken zijn opgebouwd per uur, je wilt als lezer maar één ding doen: doorlezen tot je weet wie het gedaan heeft. Extra troef: van dit verhaal is ook de allereerste crime-podcast voor jongeren gemaakt, een superspannende audio-thriller dus. Je scant gewoon de QR-code in het boek en kunt meteen beginnen luisteren.
4. “Dance Academy” strips van Crip & Béka
Voor wie? Voor elke tiener die houdt van dansen!
Het verhaal: Julia, Laila en Lucie houden van klassieke en moderne dans. Maar ze proberen ook graag andere dingen uit, zoals hip-hop, musical of flamenco. Wat zeker is, is dat deze drie vriendinnen helemaal weg zijn van dansen. De Dance Academy is als een tweede thuis waar ze hun passie kunnen delen. Welkom in wereld van dansers: vriendschappen, liefde voor de kunst en… rivaliteit!
Waarom wij fan zijn: In onze tijd – met véél minder schermen dan vandaag – waren we uren zoet met Suske & Wiske, Kiekeboe, Jommeke en De Rode Ridder. Vandaag staan die nog steeds boven aan de lijst met bestverkochte stripalbums, maar helaas: niet elke tiener vindt ze leuk (vaak tot ergernis van ouders die nog een mooie collectie in de boekenkast hebben staan). Daarom zijn we zo blij met de talloze nieuwe avonturen in stripformaat. Eens je je favoriete reeks gevonden hebt, zit je goed voor uren leesplezier. Ook leuk: in tegenstelling tot romans kun je strips meermaals herlezen, ze blijven net zo leuk!
5. “Warrior Cats” van Erin Hunter
Voor wie? Lezers van 13 tot 15 jaar die houden van fantasy en avontuur à la The Lord of the Rings
Het verhaal: Al eeuwenlang delen vier wilde kattenclans het woud, volgens de regels die door hun voorouders zijn vastgesteld. Maar de DonderClan verkeert in groot gevaar, als de SchaduwClan zich niet langer aan die regels houdt en probeert heer en meester van het hele woud te worden. Dappere krijgskatten sterven, soms onder vreemde omstandigheden… Dan verschijnt er ineens een doodgewone huiskat op het toneel. Hij heet Rufus en zijn komst markeert het begin van een nieuw tijdperk voor de Clans.
Waarom wij fan zijn: deze reeks wordt neergepend door een collectief van zes (!) auteurs met een bijzonder rijke fantasie. Het eerste boek verscheen in 2003, inmiddels zijn er al tal van reeksen en spin-offs. Ofwel vind je er niks aan, ofwel ben je meteen verslaafd en wil je álles lezen over deze bijzondere kattenwereld. De serie bestaat uit tal van verschillende delen; de juiste volgorde van alle titels vind je hier.
6. “De kleuren van magie” van V.E. Schwab
Voor wie? Fantasylovers vanaf 12 jaar • Fans van J.K. Rowling en J.R.R. Tolkien die graag verdwijnen in een andere wereld
Meulenhoff, € 22,99
Het verhaal: De meeste mensen kennen maar één Londen. Wat bijna niemand weet, is dat er vier verschillende Londens zijn. Grijs Londen: vies, saai en zonder magie. Rood Londen, waar magie wordt vereerd en de Maresh-dynastie heerst over een welvarend rijk. Wit Londen, waar men vecht om controle over de magie. En ooit was er Zwart Londen – maar daar heeft niemand het meer over… Kell is een zeldzame magiër die tussen de verschillende versies van Londen kan reizen. Als hij in Grijs Londen zakkenroller Lila ontmoet, is dat het begin van een avontuur dat ze naar alle uithoeken van de stad brengt.
Waarom wij fan zijn: Fantasy was nog nooit zo populair onder de jeugd – wellicht met dank aan BookTok, waar jonge TikTokkers hun boekentips gretig met elkaar delen. Als volwassenen denk je nogal snel dat een verhaal over magiërs voor kinderen is, maar het succes van The Lord of the Rings en Harry Potter bewijst het tegendeel: magie kan zowel jong als oud bekoren. En zeker als V.E. Schwab zich eraan waagt, want zij wordt geroemd om haar briljante schrijfstijl, haar tomeloze fantasie, haar slimme gevoel voor avontuur. En ja, gelukkig voor wie er één keer van kon proeven en verkocht is: er zijn er meerdere romans van deze auteur.
Nog meer interessante boeken (ook voor tieners)
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!