ijsblokjes
© Getty Images

5 creatieve ijsblokjes om zelf te maken

Door Femke De Kerpel

IJsblokjes zijn een echte must als je graag jouw drankje lekker koud drinkt. Wij geven je hieronder enkele leuke en originele zelfmaakideetjes voor ijsblokjes.

1. Feestelijke ijsblokjes

Benodigdheden:

  • eetbare glitter (verkrijgbaar bij bol.com of Amazon)
  • gefilterd water
  • voedingskleurstof
  • maatbekers
  • ijsblokjesvorm

Bereidingswijze:

  1. Voeg twee druppels kleurstof toe aan 1 kopje gefilterd water.
  2. Vul elk vakje van de ijsblokjesvorm tot de helft met het gekleurde water.
  3. Strooi eetbare glitter bij het water en schud zachtjes met de vorm om de glitter te verspreiden.
  4. Zet de vorm in de diepvries tot elk half blokje half bevroren is.
  5. Vul de resterende helft van elk vakje voorzichtig met helder, gefilterd water.
  6. Vul elk vakje met eetbare glitter en schud voorzichtig met de vorm om de glitter te verdelen.
  7. Leg de ijsblokjes vorm terug in de diepvries tot alle blokjes volledig bevroren zijn.

2. Fruitijsblokjes in de kleuren van de regenboog

Benodigdheden:

  • verschillende soorten fruit, zoals aardbeien, meloenen, mango’s, avocado’s, vijgen, appels…
  • citrusvruchten
  • blender
  • ijsblokjesvorm

Bereidingswijze:

  1. Maak het fruit proper en verwijder de zaadjes, de steel, de pit en de schil.
  2. Snijd het groter en harder fruit, zoals de meloenen, in stukken.
  3. Doe het fruit in de blender en mix het. Doe dit soort per soort.
  4. Giet het gepureerde fruit in de ijsblokjesvorm. Gebruik waar nodig een spatel om het fruit in het bakje te drukken zonder luchtruimtes in de blokjes achter te laten.
  5. Zet de ijsblokjesvorm in de diepvries en laat het daar lang genoeg staan. Let op: stapel de vorm niet.
  6. Haal de ijsblokjes uit de vorm en bewaar ze is hersluitbare zakjes in de diepvries.

3. IJsblokjes met chai iced tea

Benodigdheden:

  • 2 halve kopjes water
  • 1 hele steranijs
  • 1 heel kaneelstokje
  • 3 tot 4 kruidnagels
  • 4 tot 5 hele, zwarte peperkorrels
  • 4 tot 5 gekraakte kardemompeulen
  • 2 tot 3 dunne schijfjes verse gemberwortel
  • 1/4 kopje Γ©n 2 eetlepels lichtbruine suiker
  • 3 tot 4 eetlepels losse, zwarte thee (of 4 tot 5 theezakjes)
  • Ijsblokjesvorm

Bereidingswijze:

  1. Meng het water, alle kruiden en de suiker in een middelgrote steelpan.
  2. Kook het mengsel in de pan, dek het af en haal het van het vuur.
  3. Laat het mengsel 5 tot 15 minuten rusten, afhankelijk van hoe sterk je de kruiden wilt laten doorsmaken.
  4. Zet het vuur weer aan en breng het mengsel aan de kook. Voeg daarna de thee toe.
  5. Haal het mengsel van het vuur en laat het nog 5 tot 7 minuten rusten.
  6. Zeef het mengsel, zodat je enkel de thee overhoudt zonder stukjes. Laat het daarna afkoelen.
  7. Giet de thee in de ijsblokjesvorm en zet het in de diepvries.

Tip: Om een ijskoude chai latte te maken, voeg je 2 tot 3 ijsblokjes toe aan een glas melk (ongeveer 1/4 kopje melk per blokje). Voeg ook een vleugje kaneel toe. De thee wordt sterker naarmate hij langer staat en de ijsblokjes smelten.

4. Gelaagde ijsblokjes met koffie

Benodigdheden:

  • 10 kopjes gezette koffie met smaak naar keuze
  • 1 kopje koffie creamer met smaak naar keuze (koffiemelk)
  • ijsblokjesvorm

Bereidingswijze:

  1. Zet 10 kopjes koffie en laat ze afkoelen.
  2. Vul een vierde van elk vakje met de gebrouwen koffie.
  3. Zet de ijsblokjesvorm 30 minuten in de diepvries.
  4. Giet de koffiemelk over de bevroren koffie en vul de vakjes tot de helft. Zet de ijsblokjesvorm daarna 30 minuten in de diepvries.
  5. Giet een vierde gebrouwen koffie over de bevroren koffiemelk en zet de vorm opnieuw 30 minuten in de diepvries.
  6. Giet wat koffiemelk over de bevroren koffie tot elk vakje bijna vol is.
  7. Zet de ijsblokjesvorm 30 minuten in de diepvries tot de ijsblokjes volledig bevroren zijn.

Tip: Je kunt elke soort koffie en koffiemelk gebruiken om deze ijsblokjes te maken.

5. IJsblokjes met iets lekkers erin

Benodigdheden:

  • eetbare bloemen naar keuze
  • fruit naar keuze
  • kruiden naar keuze
  • water
  • ijsblokjesvorm

Bereidingswijze:

  1. Leg de bloemen, het fruit of de kruiden in elk vakje van de ijsblokjesvorm.
  2. Vul de vormpjes met water. Let op: doe dit met een kannetje en niet rechtstreeks onder de kraan, zodat je ingrediΓ«nten niet beschadigen.
  3. Zet de ijsblokjesvorm in de diepvries tot de ijsblokjes volledig bevroren zijn.

Tip: Je kunt variΓ«ren en zelf kiezen wat je in deze ijsblokjes stopt. Je kunt ook kokoswater of -melk gebruiken in plaats van gewoon water.

Meer creatieve tips:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."