Daarom loopt je batterij sneller leeg wanneer het koud is
De natuur overwint het nog steeds van de mens en z’n gadgets, hoe je het ook draait of keert. Ook de batterij van je telefoon moet eraan geloven. Want heb je al gemerkt, dat je smartphone veel sneller leegloopt bij koudere temperaturen? Ontdek hier waarom!
De uitleg is simpel: het komt door de chemische reacties binnen de batterij.
Twee polen
De meeste smartphones hebben een lithium batterij, bestaande uit twee polen: de anode en de kathode. Wanneer de telefoon volledig opgeladen is, bevinden alle ionen zich aan de anode-kant. Eens het toestel de 0% bereikt heeft, hebben ze zich naar de kathode-kant verplaatst.
Een chemische reactie
Bij koude temperaturen blijven de ionen zitten waar ze zitten, en kunnen ze geen kant op. De kou veroorzaakt een chemische reactie die het verbruik vertraagt. De enige andere keer wanneer dit gebeurt is wanneer alle ionen aan de kathode-kant − dus de ‘lege’ kant − zitten. Je telefoon denkt daarom dat de batterij leeg is, terwijl dat eigenlijk niet het geval is.
Ook je smartphone heeft het graag wat warmer
Je smartphone weer opladen heeft in dit geval geen zin, aangezien er dan geen sprake is van een tekort aan ionen. Zorg er gewoon voor dat je toestel het weer lekker warm krijgt. Tip: haal je gsm tijdens de winterdagen enkel boven wanneer je binnen bent. Eens buiten, bewaar je hem best in je broekzak of handtas.
Bron: libelle.nl