De lente geeft z’n startschot
23 mrt 2017
Voor veel mensen is de eerste boerenzwaluw van het jaar het startschot van de lente. Maar ook het vrolijke gezoem van bijen wordt geassocieerd met een lentegevoel. En nu de lente in de lucht hangt, zijn heel wat bijen al vlijtig aan het werk. Zo ook bijvoorbeeld de metselbij.
Voor veel mensen is de eerste boerenzwaluw van het jaar het startschot van de lente. Maar ook het vrolijke gezoem van bijenย wordt geassocieerd met een lentegevoel. En nu de lente in de lucht hangt, zijn heel wat bijen al vlijtig aan het werk. Zoals deย metselbij!
Belangrijke beestjes
- In het voorjaar vind je wel eens een bijenzwerm in de voegen van oude muren. Metselbijen peuteren met hun stevige kaken de mortel tussen de voegen vandaan, maar omdat er voortdurend vrouwtjes af en aan vliegen, lijkt het alsof er een bijennest in de muur zit. Al die bijen maken echter ergens anders hun eigen nestje; de mortel wordt alleen gebruikt om de nestcellen dicht te metselen. Probeer ze zoveel mogelijk met rust te laten want bijen zorgen voor meer dan 80 procent van onze landbouwgewassen. Heel belangrijke beestjes, dus.
Vroege vogels
- De meest algemene metselbijen in ons land zijn de gehoornde metselbij en de rosse metselbij. Beide hebben ze rossige en zwarte haren. Toch zijn er enkele opvallende verschillen. De gehoornde metselbij vliegt al vanaf eind februari, heeft een pikzwarte kop en borststuk en een felros gekleurd achterlijf. Ze kan tot anderhalve centimeter groot worden.
- De rosse metselbij vliegt vanaf begin maart, heeft een zwarte kop en poepje en rosse haren op het borststuk en het eerste deel van het achterlijf. Ze is iets kleiner en wordt slechts 12 mm lang. Mannetjes van beide soorten hebben een grijze of witte baard op de voorkant van de kop.
- Metselbijen verkiezen warme, zongerichte plekjes om hun nesten te maken. Daarnaast willen ze ook graag iets te snoepen hebben; je vindt ze vooral in de buurt van bloemenrijke plekjes. Fruitbomen, bloembollenvelden, wilgen, maar ook onkruiden zoals madeliefjes en paardenbloemen zijn een goede bron van nectar en stuifmeel.
Meer weten over bijen? Surf naar www.natuurpunt.be/wildebijen.