De relmuis wordt weer wakker
Binnen enkele weken ontwaakt de relmuis; de slaapkop der slaapmuizen en een beestje met een speciale staart. In dit artikel kom je wat meer te weten over deze muis.
Slaapmuizen doen wat hun naam zegt; slapen. Van alle slaapmuizen spant de relmuis de kroon; ze kruipt doorgaans in haar hol in oktober en ontwaakt meestal in mei. Ze houdt dus een winterslaap van ruim zeven maanden. En dat is meteen ook waar de relmuis haar bijnaam haalt, de zevenslaper.
Een relmuis heeft wat weg van een grijze eekhoorn; kleine oortjes, korte pootjes en een lange dik behaarde staart. Die staart heeft een speciale eigenschap; autotomie, die ervoor zorgt dat de huid van de staart loskomt wanneer de relmuis bij de staart gegrepen wordt.
De zevenslaper
Terwijl bij de meeste dieren in winterslaap alle vitale functies drastisch verlaagd worden, haalt de relmuis slechts één keer per uur adem. Een voordeel van de winterslaap is dat de relmuizen aanzienlijk ouder worden dan muizen die geen winterslaap houden. Ze halen gemakkelijk zeven tot acht jaar. Maar een lange winterslaap heeft ook een nadeel; tijdens de vijf overblijvende maanden van het jaar moeten ze de verloren tijd inhalen: ontwaken, eten, een partner zoeken, paren, een nest maken, jongen opvoeden, een vetvoorraad aanleggen en de slaap weer aanvatten.
Voortplanting
In sommige jaren komt er niets in huis van voortplanting. Uit onderzoek blijkt dat er in die jaren ook nauwelijks beukennootjes beschikbaar zijn in het najaar. Wanneer er in het voorjaar weinig bloemknoppen op de beuken staan, lijkt de relmuis al te weten dat er in de herfst ook weinig beukennootjes zullen zijn, en daarom doen ze niet aan voortplanting. Het heeft immers geen zin om kleine relmuisjes op de wereld te zetten als je weet dat er onvoldoende voedsel zal zijn.
Meer nieuwtjes uit de natuur? Surf naar www.natuurbericht.be