De Sint van A tot Z
Alles over de Sint van A tot Z!
A
Aankomst
Elk jaar komt Sinterklaas na een lange bootreis vanuit Spanje aan in de haven van Antwerpen.
B
Boek
Het Boek van Sinterklaas is het boek waarin informatie over alle kinderen staat. Wat kinderen willen krijgen, of ze braaf zijn en waar ze wonen. Braaf: Sinterklaas geeft enkel geschenkjes aan brave kinderen. In het Boek van Sinterklaas staat hoe braaf de kinderen zijn: braaf, zeer braaf, uitzonderlijk braaf, bijzonder braaf, onwaarschijnlijk braaf.
Brief
Het is belangrijk dat de kinderen een goed verzorgde, beleefde brief schrijven voor de Sint. De kinderen mogen de Sint in hun brieven aanspreken met ΒLieve SintΒ, ΒBeste SinterklaasΒ, ΒLieve heilige manΒ of ΒDag Sint NicolaasΒ. Verder vindt de Sint het leuk als de kinderen in hun brief niet te veel speelgoed vragen en een mooie tekening toevoegen. De kinderen kunnen hun brieven opsturen naar ΒSinterklaas Β SpanjeΒ of gewoon Βs avonds naast hun schoen zetten.
C
Chocolade
Chocolade is een van de lekkernijen die Sinterklaas en Zwarte Piet uitdelen. Sinterklaas deelt immers enkel snoepgoed uit dat hij zelf heel lekker vindt.
Conchita Garcia
Conchita is de huishoudster van Sinterklaas . Ze staat heel erg op Βde reinheid van het propere kuisenΒ, want voor Sinterklaas moet alles piekfijn in orde zijn.
D
Dak
om geschenkjes naar de kinderen te brengen, moet de Sint goed op het dak kunnen lopen. Dat hij daar nog niet te oud voor is, bewijst hij door op het dak van het kasteel te wandelen. De Sint heeft zelfs speciale schoenen om op het dak te kunnen wandelen.
Dakenkaart
kaart waarop alle daken staan afgebeeld. Dankzij die kaart vinden Sinterklaas en Zwarte Piet overal hun weg.
Dakgoot
Sinterklaas stelt het zeer op prijs dat de dakgoten proper en goed onderhouden zijn. Vooral natte herfstbladeren kunnen dakgoten gevaarlijk maken.
De Schryver, Penny
Penny De Schryver is een turnjuf die zich voorneemt de Langste Brief Ooit naar de Sint te sturen. De beoogde lengte is 3,2 kilometer. De inhoud bestaat niet alleen persoonlijke verzuchtingen en observaties betreffende Sinterklaas en zijn omgeving, maar ook- en niet in het minst – leuke citaten uit brieven van kinderen.
E
Excuseer
Excuseer is het deftige woord dat Sinterklaas gebruikt voor ΒsorryΒ.
F
Fietsen
Naast over daken lopen, denkt de Sint dat over daken fietsen ook mogelijk is.
G
Geloven
De Sint vindt het erg belangrijk dat de kinderen in hem blijven geloven. Als hij ontdekt dat er kinderen niet Β of niet meer- in hem geloven, wordt hij niet alleen heel triestig, maar ook ziek. Van kinderen die niet in hem geloven krijgt de Sint hoofdpijn, een beetje buikpijn en een raar gevoel in zijn nek.
H
Hemel
In tegenstelling tot wat sommige mensen beweren, komt Sinterklaas niet uit de hemel, maar gewoon uit Spanje. Elk jaar verlaat de Sint Spanje even om de kinderen hier geschenkjes te komen brengen. Hemeltjelief Speculaas: Uitroep die Sinterklaas gebruikt als hij echt boos is.
I
Intrede
Elk jaar doet de Sint zijn intrede in België. Hij wordt opgewacht door zijn goede vriend Bart Peeters en vele kinderen. Dit jaar zal de Sint zijn intrede doen op 13 november in Antwerpen.
J
Jarig
Sinterklaas is jarig op 6 december. De nacht van 5 op 6 december loopt hij over de daken om alle brave kinderen geschenkjes en snoepgoed te brengen. Wanneer Zwarte Piet jarig is, weet niemand.
K
Kasteel
Het kasteel is de tijdelijke verblijfplaats van Sinterklaas en Zwarte Piet in België.
L
Letterkoekje
Letterkoekjes zijn koekjes in de vorm van letters. Sinterklaas deelt graag letterkoekjes uit, omdat hij het zelf ook lekker vindt.
M
Maaswunster
Belangrijke universiteitstad. De faculteit Sintologie en Speculatieve wetenschappen van de MWU heeft wereldfaam.
Mijter
Het hoofddeksel van Sinterklaas. De Sint zet nooit zijn mijter af, zelfs niet om te slapen. Als de Sint een douche neemt, schuift hij een plastic hoesje over zijn mijter zodat die niet nat wordt.
Muziek
Sinterklaas houdt van mooie muziek. Hij heeft zeker geen afkeer van liederen waarin hij zelf voorkomt, mits ze smaakvol worden uitgevoerd.
N
Naargeestig
Karaktertrek van oude mannen die met een slee door de lucht vliegen.
O
Oud
Sinterklaas bestaat al heel lang. Toch is hij zeker niet te oud om over de daken te lopen.
P
Paard
Het paard van Sinterklaas heet Slechtweervandaag. Dat kan wel eens voor verwarring zorgen wanneer Bart over het slechte Belgische weer begint. Zwarte Piet heeft die gekke paardennaam gekozen. Slechtweervandaag woont niet in een stal, maar in de keuken van Sinterklaas. Het is een heel speciaal paard dat de tafel kan afruimen, borden kan afwassen en uiteraard over daken kan lopen.
Paljas
Vriendelijke omschrijving van de enge oude man die tijdens de kerstperiode ΒHo-Ho!Β staat te roepen terwijl hij met een bel rammelt.
Q
Quasiklaas
Nepsinterklaas die op een afstand van meer dan vijftien meter moeilijk van de echte te onderscheiden valt.
Quibus
Wetenschappelijke benaming van de Kerstman
R
Ramon
Ramon Iglesias is de verzorger van SinterklaasΒ paard Slechtweervandaag. Hij zorgt ervoor dat het paard over het land in België geraakt.
S
Schoen
Schoen of schoeisel. Zwarte Piet en Sinterklaas komen enkel langs bij kinderen die hun schoen goed klaarzetten. Bij een schoen moet een kind een tekening leggen. Verder moet er ook een glas melk bij staan voor Zwarte Piet, een klontje voor het paard en misschien ook een sigaartje voor de Sint. Het is ook belangrijk dat de kinderen een briefje met hun naam erop klaarleggen. De Sint kent immers alle kinderen, maar niet al hun schoeisel.
Schoorsteen
Schoorsteen of schouw. Langs de schoorsteen geraken Sinterklaas en Zwarte Piet in de huizen. In tegenstelling tot Sinterklaas gebruikt Zwarte Piet hiervoor liever het woord ΒschouwΒ. Zwarte Piet kruipt wel enkel door schoorstenen als er onderaan een schoen klaarstaat. Sintengeld: De Sint drukt zelf zijn eigen Sintengeld om al het speelgoed te kunnen betalen. Het Sintengeld kan wel enkel door Zwarte Piet en Sinterklaas worden gebruikt.
Slechtweervandaag
De naam van het paard van Sinterklaas. Zie paard.
Snoep
Snoep is wat Zwarte Piet altijd aan de kinderen uitdeelt, tenminste als ze braaf zijn geweest. Hoewel Zwarte Piet het snoepgoed zelf niet lekker vindt, deelt hij het wel uit. Het is immers de Sint die bepaalt welk snoep wordt uitgedeeld en die is wel gek op speculaas, marsepein en letterkoekjes.
Spanje
Woonplaats van Sinterklaas en Zwarte Piet. Elk jaar reist Sinterklaas met de boot van Spanje naar België.
T
Tabbaard
Het kleed van de Sint heet eigenlijk een tabbaard. Tekening: De Sint krijgt graag mooie tekeningen van de kinderen. De kinderen kunnen een tekening bij hun brief voegen of afgeven bij de intrede van de Sint.
Tomatensoep
Lievelingsgerecht van prof. H. Van den Uytleg. Beroemde varianten zijn stoombootsoep, eendjessoep, badkamersoep, babysoep, giraffensoep, cowboysoep en werkmannensoep.
U
Uittocht
Na zes december keren Sinterklaas en Zwarte Piet terug naar hun kasteel in het warme Spanje.
V
Valse Sinten:
Valse Sinterklazen zijn mannen, vrouwen of zelfs beesten die zich voordoen als de Sint, maar er niet geloofwaardig uitzien. De Sint vindt het heel erg dat er valse Sinten zijn, want er is maar één Sint en dat is hij. Van den Abeele, Keicool: kortweg Juf Cool genoemd. Juf Cool is een juf die les geeft in het eerste leerjaar van een Antwerpse basisschool. Omdat haar kinderen zeer veel vragen hebben over Sinterklaas, gaat zij vaak te rade bij professor Herman Van den Uytleg.
W
Winter
Elke winter komt Sinterklaas uit Spanje naar België om cadeautjes en snoepgoed uit te delen aan brave kinderen.
Z
Zwart
Zwarte Piet was vroeger, heel lang geleden, wit. Hij is zwart geworden door veel door de schoorsteen te springen. Als je immers veel door de schoorsteen springt, word je zo zwart dat het er niet meer af gaat.
Zwarte Piet
Zwarte Piet is de knecht van Sinterklaas. Hij helpt de Sint bij het uitdelen van cadeautjes en bij het snoepgooien. Hij maakt de kinderen graag een beetje bang. Zwarte Piet is ook de beste vriend van Sinterklaas.
Zwarte Pietlied
In 2008 maakte de kijkers van Ketnet een Zwarte Pietlied. Piet had zelf een poging gedaan om een paar strofes voor het Zwarte Pietlied te bedenken, maar de kinderen konden dat nog beter. Daarom riep de Hoofdpiet de kinderen op om hem te helpen. Op 6 december kwam de Hoofdpiet naar de Ketnet-studio waar hij het Zwarte Pietlied voor de eerste keer te horen kreeg.