Denk groen!
Ook zo blij dat de natuur volop ontluikt? Zet je groene vingers niet alleen in de tuin aan het werk: creëer "stukjes buiten" voor binnen!
1. XL
Klavertjevier of esdoornblad, kastantje- of vijgenblad… De plantenwereld levert het grafische motief en jij doet de rest. Zo wordt een gewone keukenstoel een artistiek object.
Dit heb je nodig:
- blankhouten keukenstoelen, of oude stoelen waar je de verf of vernis van verwijdert
- acrylverf Histor: beige kleur (kleur “zeepaardje” nr S2010/Y30R) en wit (kleur “rijst” nr 0601-G43Y)
- een dunne en een dikkere verfkwast
- enkele mooie bladeren uit de natuur
Zo maak je het:
Geef de stoelen twee lagen in de kleur “zeepaardje” en laat tussenin drogen volgens de instructies op de verfpot. Teken de gewenste bladvorm over op papier en vergroot ‘m met het kopierapparaaat tot het gewenste formaat. Zorg dat het motief wat groter is dan de zitting, zodat het kan doorlopen op de verticale delen van de stoel; dit voor een echt XL-effect.
Teken het bladmotief op een groot vel patroonpapier en knip het uit, maar laat de rest van het patroonpapier heel. Leg het patroon op de zitting en plak de randen hier en daar met schilderstape vast op de stoel, tegen het verschuiven. Teken de bladcontouren met potlood op de stoel. Haal het patroon weg en schilder het motief wit; geef het twee lagen verf en respecteer de nodige droogtijd tussenin.
2. Plantaardig
Ook zonder tekentalent lukt dit: trek echte klimopblaadjes na op stof en borduur ze in stiksteekjes. Supersimpel, er kruipt alleen wat tijd in. De tas naaien is ook bijna kinderspel.
Dit heb je nodig:
- grof geweven bruine jute of linnen: 2 keer 86 x 48 cm (voor de tas) en 4 keer 5 x 30 cm (voor de hengels)
- bijpassend stikgaren
- witte of ecru borduurwol van DMC
- textielkrijt of – carbon
Zo maak je het:
Strijk eerst bij elke lap aan elke zijde 1 cm om voor de naden. Vouw een van de twee grote lappen dubbel (tot een rechthoek van 42 x 46 cm) met de goede kant naar buiten en strijk de vouw. Teken met textielkrijt op één helft een verzameling klimopblaadjes dicht bij elkaar. Of teken eerst wat klimopblaadjes op papier en breng ze met textielcarbon kriskras naast elkaar over op de nog dubbelgevouwen stof. Vouw de stof open en borduur de blaadjes met stiksteken. Vouw nu beide grote lappen stof dubbel met de goede kant naar binnen en stik bij allebei de 2 zij-naden. Keer de geborduurde zak op de goede kant en stop de niet-geborduurde zak erin, met de achterzijden tegen elkaar. Leg nu de hengelstroken 2 per 2 met de goede kanten op elkaar en stik telkens de 2 lange zijden en 1 korte zijde dicht. Keer elk hengsel en strijk ‘m mooi glad. Speld op de voor- en achterkant van de tas een hengsel vast, tussen de buiten- en binnenzak; zo dat ze precies tegenover elkaar zitten. Stik langs de bovenrand beide zakken op elkaar, met de hengsels eruit.
3. Verweerd
Met drie goed gekozen tinten verf geef je zo’n strakke zinken pot van dertien in ’n dozijn een puur-natuur-look. Alsof hij jarenlang weer en wind heeft getrotseerd…
Dit heb je nodig:
- zinken sierpot
- hechtingsverf “zinc coat” van Sigma
- acrylverf Histor in beige (kleur “zeepaardje nr S2010/Y30R), groen (kleur “tuin” nr S1040/G70Y) en een restje wit (kleur “rijst nr 0601-G43Y)
- een spatel
Zo maak je het:
Schuur de sierpot. Breng eerst een laag hechtingsverf (een soort grondverf voor zink) aan en laat drogen. Patineer dan de pot achtereenvolgens met de drie kleuren verf: doe een beetje verf op de rand van de spatel of het plamuurmes, en breng het met verticale strijkbewegingen aan op de pot. Begin met beige verf en laat drogen (de eerste laag verf hoeft niet het hele oppervlak te bedekken). Breng daarna hier en daar vegen witte verf aan op de pot en laat weer drogen. Eindig met de groene verf. Zorg ervoor dat uiteindelijk de hele pot bedekt is. Je kan achteraf nog altijd correcties aanbrengen, met de gewenste kleur.