Een ijsschaal maken
Dit heb je nodig
- een grote en een kleinere plastic kom
- een net iets kleinere en zwaardere kom van aardewerk
- wat kerstgroen (spar, taxus, cipres…)
- water
Stap 1
Zet de kleinere kom in de grote. Vul de ruimte tussen beide kommen op met kerstgroen. Zet in de kleinste schaal iets zwaars (een kom van aardewerk of, bijvoorbeeld, een voorraadbus met suiker of bloem), om te voorkomen dat de kom straks gaat drijven. Giet water over het groen, tot aan de rand van de laagste kom, en zet het geheel in de diepvriezer.
Stap 2
Controleer of het water hard bevroren is en haal de kommen uit de vriezer. Laat eventjes heet water over de kommen stromen zodat de ijsvorm loskomt. Zet de ijsschaal op een watervaste schotel, zodat de tafel niet nat wordt als het ijs smelt. Zet enkele kaarsen in de schaal, of vul ze met bessentakjes of kerstdecoraties.
Niet te warm
Als je kaarsen in de ijsschaal zet, kies dan voor exemplaren die boven de rand van de schaal uitsteken. Als de vlammetjes laag in de schaal branden – zoals bij theelichtjes het geval is – zal de schaal gauw smelten.