Een moeilijke collega, wat nu?
Collega's kunnen weleens lastig zijn, maar soms leidt hun gedrag tot stevige problemen. Met dit stappenplan kan je je collega op een vriendelijke en beleefde manier aanspreken over het probleem. Zo voorkom je een vervelende discussie of ruzie op het werk.
Wat je ook van het gedrag van je collega denkt, je hebt geen idee wat er zich eigenlijk afspeelt. Het is dus een goed idee om je collega zelf aan te spreken voor je naar iemand anders stapt. Dat kan onrechtstreeks, kletsend tijdens de lunchpauze. Maar vaak is dat niet voldoende om het probleem te achterhalen of de situatie te veranderen. Neem je collega het liefst eventjes apart op een rustig moment. Je mag zelf niet gestresseerd zijn, want anders zeg je soms dingen waar je later spijt van krijgt.
Hoe pak je zo'n gesprek aan?
- Beschuldig hem of haar niet, maar vertel wat je gezien of gehoord hebt. Overdrijf niet, maak geen verwijten, wees niet agressief en val de ander niet persoonlijk aan. Dus niet: 'Je bent een klaploper of alcoholverslaafde'. Meer wel: 'Als jij je job niet doet, moeten wij dat opvangen'. Of: 'Als jij fouten maakt, zorgt dat voor problemen bij onze klanten.' 'Als jij steelt, lijken wij allemaal onbetrouwbaar.'
- Leg uit waarom zijn of haar gedrag een probleem is voor jou of de afdeling.
- Vraag wat er aan de hand is en of je gevoel klopt, en luister goed naar de reactie.
- Vraag of hij of zij een oplossing ziet voor het probleem, leg uit wat je wilt dat er gebeurt, als je dat al weet, en overleg wat je gaat doen als er niets verandert.
Wanneer naar je baas stappen?
Heb je de indruk dat je gesprek geen resultaat heeft opgeleverd? Dan is het probleem te ernstig om alleen op te lossen. Voer een gesprek met een leidinggevende als je rustig bent en hou het zakelijk. Feiten tellen, jouw gevoelens niet. De kans is reëel dat je baas ook al op de hoogte was van de problemen, maar dan ligt de bal nu in zijn of haar kamp.