Een elektrische fiets kopen: hierop moet je letten
Een elektrische fiets kopen kan een heel moeilijke beslissing zijn. Er zijn dan ook veel verschillende soorten en modellen… Om te weten welk exemplaar bij jou past, let je best op enkele zaken. We leggen het je hier uit.
Dit moet je weten voor je een elektrische fiets koopt
De terminologie
Een elektrische fiets, een e-bike of toch een speedpedelec? De termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is wel degelijk een verschil in betekenis:
- Een elektrische fiets is een fiets met elektrische hulpmotor waarmee je maximaal 25 km/u kunt rijden (op eigen kracht kun je in principe wel nog sneller rijden). De fiets rijdt niet vanzelf dus om vooruit te geraken, moet je altijd (afhankelijk van de stand minstens een beetje) trappen. Je hebt geen rijbewijs nodig en er is geen minimale leeftijd om hiermee te mogen rijden. Een helm is niet verplicht, maar wel aangeraden.
- Een e-bike is bijna hetzelfde als een klassieke elektrische fiets, maar is gemotoriseerd. Het verschil is dat deze uitgerust kan zijn met een motor die ook vanzelf werkt zonder echt gebruik te maken van de pedalen. Je kunt er ook maximaal 25 km/u mee rijden (sneller kan, maar dan moet het wel op eigen kracht). De minimumleeftijd is 16 jaar, maar een rijbewijs is niet nodig. Ook hier is een helm niet verplicht, maar wel aangeraden.
Tussen de elektrische fiets en de e-bike zit dus zo goed als geen verschil en daardoor worden de termen ook gemengd gebruikt. De elektrische fiets telt dan ook als verzamelnaam voor alle soorten inclusief e-bikes. Een e-bike is dus altijd een elektrische fiets, maar een elektrische fiets is niet altijd een e-bike. Ben je nog mee? π
- Een speedpedelec is wΓ©l iets heel anders dan de twee vorige soorten. Deze fiets kan tot 45 km/u rijden als je zelf meetrapt en daardoor behoort die in de categorie ‘bromfietsen’. Een helm is bij het gebruik verplicht en je hebt ook een rijbewijs AM of B nodig. De minimumleeftijd om een speedpedelec te besturen is 16 jaar. Ook moet je de speedpedelec inschrijven en een nummerplaat geven.
Met welk doel ga je een elektrische fiets kopen?
Voor je een elektrische fiets gaat kopen, moet je allereerst goed weten met welk doel je die zult gebruiken. Ga je korte ritten maken om boodschappen te doen of kinderen naar school te brengen? Of plan je lange afstanden naar het werk te overbruggen? Bij langere afstanden kiezen veel fietsers voor een speedpedelec omdat die sneller gaat. Maar het kan wel wat aanpassen zijn om hiermee te rijden (onder andere door de weginfrastructuur die er niet overal op voorzien is), dus hiervoor een cursus volgen is zeker niet overbodig.
Voor de meeste mensen die vooral relatief korte ritten plannen, zal een gewone elektrische fiets of e-bike volstaan. Je kunt dan kiezen tussen een elektrische stadsfiets, trekking- of tourfiets, mountainbike, racefiets, bakfiets tot zelfs een elektrische vouwfiets. Wat je keuze ook is, maak zeker eerst een proefrit zodat je een idee hebt of je er goed mee kunt rijden of niet.
Sowieso ga je best voor een vrij licht model, zodat je er makkelijk mee kunt omgaan. Het is ook belangrijk dat je snel je voeten op de grond kunt zettenΒ (idealiter kun je nog net met je tenen aan de grond). Zo heb je minder kans op een zware val.
Kies voor welke motor je gaat
De motor van een elektrische fiets kan op drie verschillende plaatsen zitten, wat je de vrijheid geeft om verschillende opties uit te proberen en te gaan voor degene die voor jou het best aanvoelt.
- Een voorwielmotor: hier zit de motor in het voorwiel en word je eigenlijk vooruit getrokken. Dit is meestal de goedkoopste optie. Er is hierbij een iets groter risico op slippen en ook sturen is iets moeilijker omdat het voorwiel zwaarder is.
- Een middenmotor: zoals de naam zegt, zit de motor hier mooi in het midden van je fiets. En dat geeft meer stabiliteit. Je kunt je fiets zo ook makkelijker optillen om die bijvoorbeeld in een fietsdrager te zetten.
- Een achterwielmotor: de motor zit hier in het achterwiel en je wordt dus vooruit geduwd op je fiets. Deze motor belast de ketting en versnellingen minder dan de middenmotor en ook het risico op slippen is kleiner. Je kunt alleen niet zomaar snel even achteraan een lekke band vervangen.
Elke soort heeft voor- en nadelen, voor welke je gaat hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en de plannen die je hebt met je elektrische fiets. Probeer gerust verschillende soorten uit in meerdere winkels. Een elektrische fiets kopen is een grote investering, dus ben je maar beter zeker over je aankoop. Ermee rijden kan alleszins een heel ander gevoel geven dan een ‘gewone’ fiets. Als je je onzeker voelt, kun je daarom altijd eerst een korte cursus volgen. Veiligheid gaat voor!
De batterij
De batterij is zowat het hart van je elektrische fiets en is dus zeer belangrijk. De capaciteit van een fietsaccu is bij de meeste standaardmodellen gelijkaardig, maar je kunt wel bewust voor een zwaardere accu kiezen waarmee je verder kunt fietsen (al kost dat natuurlijk wat meer). Een zwaardere accu is eigenlijk enkel nodig als je echt van plan bent om zware en lange fietstochten door bijvoorbeeld heuvelachtig terrein te maken. Je kunt als alternatief natuurlijk ook een tweede batterij aankopen, zodat je kunt afwisselen en een back-up hebt.
Ga voor de juiste accessoires
Tot slot zijn ook de accessoiresΒ heel belangrijk. Investeren in een goede helm en reflecterende kledij is geen overbodige luxe. Zorg ook voor een goede fietsbel, want als je met een hoge snelheid voorbijzoeft, kun je voetgangers en andere fietsers beter eerst even waarschuwen dat je eraankomt. En check ook zeker de fietsverlichting, want die is van levensbelang.
Een kapitaal in een openbare fietsenstalling achterlaten, is altijd wat riskant. Ook een goed fietsslot is de investering dus meer dan waard. Je kunt eventueel een diefstalverzekering afsluiten indien het echt een dure fiets is, maar het is geen must. Sommige aanbieders van elektrische fietsen bieden zelf GPS-bescherming aan, waardoor de locatie bepaald kan worden in geval van diefstal. Ook dat kan dus een optie zijn.
Om de investering iets kleiner te maken, kun je trouwens ook kiezen voor een refurbished model, bijvoorbeeld via Upway. Hier krijgen tweedehandsfietsen een nieuw leven door een professionele mecanicien. Zou hou je de aankoop iets budgetvriendelijker.
Bronnen: FOD Mobiliteit, Gazellebikes.com, Goedgezind.be, Touring.be
Lees ook deze artikels over de elektrische fiets:
- De elektrische fiets: zo voorkom je ongevallen
- Een elektrische fiets onderhouden: hoe moet dat?
- Elektrische fiets: zo hou je het veilig in het najaar
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!