Feeërieke vijverplanten: welke kies je?
Nuttig en nodig
- Zuurstofplanten: zuiveren het water, verbruiken voedingsstoffen en leveren zuurstof. Zweven meestal onder water en wortelen niet. De bekendste: waterpest (Elodea), fonteinkruid (Potamogeton) en hoornblad (Ceratophyllum). Bij lidsteng (Hippuris vulgaris) steken de stengels toch een eind boven het water uit.
- Drijfplanten: kunnen zich al drijvend verplaatsen en brengen schaduw met hun bladeren. De bekendste: waterhyacint (Eichornia), mosselplantje (Pistia), kikkerbeet (Hydrocharis morsus-ranae), vlotvarentje (Salvinia natans), en krabbescheer (Stratiotes aloides).
- Planten met drijvend blad: ze wortelen op de bodem maar laten hun bladeren op het water drijven. Ze brengen schaduw en creëren een schuilplaats voor vissen. Waterlelie (Nymphaea) en plomp (Nuphar) zijn de mooiste voorbeelden.
Fraaie oeverplanten
Oever- en moerasplanten zijn ook nuttig – ze trekken bepaalde diertjes aan – maar zijn toch vooral decoratief. Zij dragen, in tegenstelling tot de meeste waterplanten, meestal prachtige bloemen en vaak ook heel mooi blad. Denk aan de moerasplanten Primula japonica, Astilbe, moerasspirea (Filipendula ulmaria)… en de oeverplanten snoekkruid (Pontederia cordata), dotterbloem (Caltha palustris), gele lis (Iris pseudocarus), zwanenbloem (Butomus umbellatus), watermunt (Mentha aquatica)…
Hoe en waar?
Van de buitenrand naar het midden van de vijver toe kom je eerst de moeras- en oeverplanten tegen. Zij staan in natte grond of in een waterdiepte van enkele centimeters tot 50 cm. Daar voorbij begint het (minstens 60 cm) diepe gedeelte, waarin de overige waterplanten zich thuis voelen. Oever- en diepwaterplanten zoals waterlelies zet je in plantmandjes in de vijver. Grofmazige mandjes bekleed je eerst met een stuk jute. Haal de planten voorzichtig uit hun potje, zet ze in het mandje en vul aan met vijversubstraat. Dek af met een dikke laag grind om uitspoeling te voorkomen. Geef de planten overvloedig water zodat de lucht uit de aarde ontsnapt en laat het mandje op de juiste diepte in de vijver zakken. De meeste zuurstofplanten worden verkocht per bosje dat is verzwaard om te voorkomen dat de planten blijven drijven. Je gooit ze zo in het water.
Koningin van de vijver
Er zijn véél soorten waterlelies. Hou bij je keuze rekening met de vijverdiepte. Kleine en dwergwaterlelies hebben genoeg aan 20 cm water en 1 m2 ruimte. Andere hebben 1 meter of meer diepte nodig, en een wateroppervlak van minstens 4 m2. Waterlelies hebben volle zon nodig om te bloeien, en vooral bij klein blijvende variëteiten moet je het water geregeld bijvullen.
Aanraders
- Dwerg- en kleine waterlelies: zachtgele ‘Pygmaea Helvola’, witte ‘Pygmaea Alba’, rode ‘Laydekeri Fulgens’
- Grote waterlelies: donkerrode ‘Laydekeri Atropurpurea’, rode ‘Escarboucle’; ‘Albatros’, zuiver wit, ‘Marliacea Carnea’, wit met zachtroze buitenblad
- Geurende variëteiten: ‘Fabiola’, ‘Rose Arey’, ‘Laydekeri lilacea’