Fietsen langs knooppunten
Je ziet ze overarl: rechthoekige bordjes met omcirkelde nummers en pijltjes. Word wegwijs in dit waterdichte systeem om je eigen fietstochtjes te plannen!
Wat zijn fietsknooppunten?
Op een netwerk van de mooiste en veiligste fietspaden kregen de belangrijkste kruispunten een 'knooppuntnummer'. Op elk knooppunt staat een bordje dat verwijst naar de volgende knooppunten; onderweg zeggen bordjes je welk knooppunt je het eerst zult tegenkomen. De routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd. Ideaal om je eigen tocht uit te stippelen, helemaal naar jouw maat.
Waar vind je ze?
Het netwerk bedekt nu heel Vlaanderen. Of toch bijna: eind april wordt het laatste ontbrekende stukje Pajottenland ingefietst. Het succes werkte aanstekelijk: je vindt ook fietsknooppunten in diverse Nederlandse provincies, en sinds kort ook in Duitsland.
Hoe gebruik je ze?
Stippel eerst zelf je route uit – aan de hand van een fietskaart of web sites (zie kader hiernaast) en schrijf de knooppunten op een strook papier die je op je stuur vastmaakt. Zulke strookjes zitten al bij de fietskaarten, te koop bij toeristische diensten. Fietsenwinkels hebben er zelfs speciale clipjes voor. Noteer bij de nummers meteen ook mogelijke haltes (cafés, bezienswaardigheden, picknicktafels…).
Meer info
Gedetailleerde fietskaarten tonen, behalve de knooppuntnummers, ook het type fietsweg (verhard, autovrij, gescheiden van de weg…), bezienswaardigheden, fietshaltes, picknickbanken, enzovoort. Te koop bij lokale en provinciale toeristische diensten en in gespecialiseerde boekhandels. Ook op internet kun je een route uitstippelen. Gewoon een aantal knooppunten aanduiden; de afstand
wordt automatisch berekend. Je kunt je route ook downloaden voor gps.
Bruikbare websites
Β www.fietsnet.be: routeplanner voor alle fietsknooppunten in Vlaanderen.
Β www.toerismelimburg.be: met, onder meer, een gloednieuwe online knooppuntenplanner voor Limburg.
Β www.tov.be: online planner voor het knooppuntennetwerk in Oost-Vlaanderen, met veel route-info.
Β www.vlaanderen-fietsland.be: met een zoekfunctie voor gewone bewegwijzerde routes en kant-enklare knooppuntenroutes.
Β www.fietsroute.org: met, onder meer, info over alle netwerkkaarten, kant-en-klare routes, een knooppunten-invulblad om te printen…
Goed om te weten
Β Het netwerk wordt voortdurend verbeterd. Als de pijltjes je via een andere weg naar een knooppunt leiden dan op de kaart staat aangegeven, volg dan de pijltjes; de nieuwe route zal mooier en/of comfortabeler zijn dan de oude.
Β Stippel vooraf ook een mogelijke verkorting of verlenging uit. Zulke alternatieve stukjes route zijn handig voor als het begint te regenen, of als je aan het eind nog energie over hebt voor wat extra kilometers.