Filmtip: ‘All Of Us’ omarmt de dood met een warm komisch jasje
Vanaf vandaag draait ‘All Of Us’ in de bioscoopzalen. Regisseur Willem Wallyn maakte er in de eerste plaats een warme film van. Want iedereen gaat dood, maar dat gaat voor hem hand in hand met een flinke dosis onbeholpenheid, humor en hoop.
Het verhaal in een notendop
In ‘All Of Us’ ontmoeten vier patiënten (Maaike Neuville, Joke Devynck, Bruno Vanden Broecke en Jan Hammenecker) elkaar in een praatgroep. Ze weten allemaal dat ze op een dag zullen sterven aan kanker en laten zich begeleiden door lifecoach Els (Barbara Sarafian). Die weet, met een diploma pyschologie waar ze al twintig jaar niets mee doet, echter net zoveel over stervensbegeleiding als een varkensboer die plots beslist om toch ook aardappelen te beginnen kweken. Ze helpt het groepje met de beste bedoelingen, maar voor haar is het vooral een manier om terug dichter te komen bij haar ex-man, de dokter van de vier patiënten (Wim Opbrouck).
“We zijn allemaal prutsers”
Groepje, dat lees je goed. Wat volgt is namelijk een opeenvolging van menselijke stunteligheid van en rond elk personage. Want hoewel je vaak zult lezen dat de focus ligt op de rol van Cathy (Maaike Neuville), de huisvrouw die haar ziekte zo goed mogelijk geheim wil houden, is dat net niet zo. De dood treft of affecteert élk personage en zijn of haar familie. Dat zou het script rommelig kunnen maken, maar het maakt de film net integer en geloofwaardig. “We zijn allemaal prutsers”, vertelt regisseur Willem Wallyn. We stuntelen door het leven en als het over de dood gaat zijn we al helemaal onbeholpen.
Dit is de perfecte film voor liefhebbers van…
Een lach en een traan. Neem een zakdoekje (of twee) mee om je tranen subtiel weg te vegen, terwijl je ondertussen weer een glimlach op je gezicht voelt komen. Verwacht geen stevige boterham of een gekunsteld stuk drama. ‘All Of Us’ brengt de dood in beeld, omhuld in een warm jasje van humor, zonder daarin te overdrijven. Extra pluspuntje? De magisch realistische ‘Shitman’ Dominique Van Malder. De wisselwerking tussen hem en het zoontje van Cathy (gespeeld door Ellis De Beule, zoontje van Jelle De Beule) is hartverwarmend.
‘All Of Us’ maakt de dood verteerbaar
De dood is een zwaar thema, maar de film illustreert vooral het gevoel dat sterven of iemand verliezen geen eenzijdig droeve belevenis is. Verlies brengt mensen samen en zorgt net zo goed voor mooie, warme én grappige momenten. De dood is hard, maar net zo goed knullig. En zo wordt ‘All Of Us’ uiteindelijk nog een film die meer over het leven gaat, dan over de dood op zich. Want net zoals leven, is sterven ook maar wat aanmodderen tot het voorbij is, toch?
‘All Of Us’ draait vanaf 8 januari in de bioscopen.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!