Geld afhalen in het buitenland: hoeveel kost het en waarop moet je letten?
Vertrek je binnenkort op vakantie? Hou dan zeker rekening met een belangrijke verborgen kost in je vakantiebudget. Geld afhalen of betalen met de bankkaart kan in het buitenland extra kosten met zich meebrengen, soms zelfs meer dan je denkt!
Zó veel kost geld afhalen in het buitenland
Haal je geld af in het buitenland, dan zijn dit de drie meest voorkomende kosten om rekening mee te houden:
- De bank die eigenaar is van de geldautomaat rekent jou een vast bedrag aan voor elke geldopname die je doet.
- In landen buiten de eurozone kan er een percentage van je ophaalbedrag afgetrokken worden voor het omzetten van je euro’s naar de lokale munt.
- Ook je eigen bank kan kosten aanrekenen omdat je een buitenlandse geldautomaat gebruikt.
Let wel, deze kosten kunnen variëren naargelang je bank, bestemming en type rekening.
Kosten per bestemming
Afhankelijk van welk land je bezoekt, kunnen de kosten voor geldopnames variëren. Haal je tijdens je vakantie in Turkije bijvoorbeeld geld af in een automaat, dan kan tot wel 4,04 % van het op te nemen bedrag verloren gaan aan extra kosten. Als je 17.000 Turkse lira nodig hebt (ongeveer € 483) zul je daar 687 lira (ongeveer € 19,50) aan extra kosten voor betalen.
In heel wat landen ligt de kost een pak lager dan in Turkije, maar toch onderschat je de bijkomende kosten beter niet.
Een overzicht per land waar Belgen graag naartoe reizen:
De duurste landen om geld af te halen zijn Argentinië, waar geldopnames je maar liefst 25,14 % van het op te nemen bedrag kosten, gevolgd door Nigeria (8,12%), Suriname (6,81%) en Chili (5,60%).
Geld afhalen en betalen in het buitenland: 5 tips
Magali Van Bulck, hoofd EMEA Public Affairs bij Wise en bestuurslid van PayBelgium, legt uit waarop je moet letten wanneer je geld afhaalt of betaalt in het buitenland.
1. Plan op voorhand je reisbudget
Bereken op voorhand je reisbudget, inclusief de wisselkoerskosten, en wissel een deel van je geld al in de juiste munteenheid voor je vertrekt. Zo vermijd je de hoge kosten aan de geldautomaten in het buitenland en heb je een buffer wanneer je enkel cash kunt betalen.
2. Controleer de extra kosten bij je bank
Ga na hoeveel je bank aanrekent voor geldopnames in het buitenland. Bij de meeste banken kun je moeiteloos geld afhalen in het buitenland, maar de kosten kunnen sterk variëren en hoog oplopen, vooral als je een creditkaart gebruikt.
Gebruik liefst een betaalkaart die transparant is over de kosten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Je kunt ook altijd op zoek gaan naar partnerbanken in het buitenland die een lagere opnamekost aanbieden.
3. Wees voorzichtig met stand-alone geldautomaten
Stand-alone geldautomaten vind je vooral op heel toeristische plekken waar je snel geld moet kunnen afhalen. Ze brengen doorgaans hogere kosten in rekening dan geldautomaten die bij een specifieke bank zijn aangesloten. Kies dus liever voor een geldautomaat die bij een bank hoort.
Als er verschillende geldautomaten dicht bij elkaar in de buurt staan, kan het lonen om de kosten te vergelijken. Je kunt eventueel op voorhand opzoeken waar en of er gratis geldautomaten op je vakantiebestemming zijn.
4. Betaal in de lokale munteenheid
Wisselkoerskosten, of de aangerekende kosten om je euro’s naar de lokale munteenheid om te zetten, kun je makkelijk vermijden door in de lokale munteenheid te betalen.
Bij een geldopname of wanneer je met je bank- of kredietkaart betaalt, zul je de optie krijgen om in de lokale munt of in de eigen munteenheid (euro dus) te betalen. Kies altijd voor de lokale munteenheid, dan worden er geen wisselkoerskosten aangerekend. Bij een geldopname kunnen er wel nog andere bankkosten bijkomen.
5. Overweeg een multivalutakaart
Je kunt ook overwegen om een transparante en budgetvriendelijke betaalkaart te nemen voor je reis, bijvoorbeeld van een internatinoaal betaalbedrijf zoals Wise. Zij bieden met hun multivalutakaart gratis geldopnames in het buitenland aan, waardoor je niet te maken krijgt met verborgen wisselkoerskosten.
Met dank aan Magali Van Bulck, hoofd EMEA Public Affairs bij Wise en bestuurslid van PayBelgium.
Meer geldtips:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!