Waarom goede voornemens altijd een goed idee zijn (zelfs wanneer ze niet slagen)
Heb je beslist om geen goede voornemens te maken voor het jaar 2019, omdat je denkt dat het toch weer niet gaat lukken?
Jammer, want zelfs al lukt het niet om ze waar te maken, dan nog heeft het een gunstig effect. Althans dat beweren twee leden van het Filosofisch Elftal van het dagblad Trouw.
Een symbolisch moment
Dit vertelt politiek filosoof Ivana Ivkovic: “Goede voornemens bieden ons een symbolisch moment om even stil te staan. Wat voor jaar was dit voor jou? Wat zou je willen voor het nieuwe jaar?” Dus of het nu lukt of niet, je hebt er dan alleszins over nagedacht.
Betekenis aan je leven geven
“Als je je hier niet mee bezig houdt, dan krijgt het afgelopen jaar geen verhaallijn. Terwijl dit net zo belangrijk is om betekenis aan het leven te geven. Als we ons leven enkel dag na dag leven, wordt het in ons hoofd één grote brij.”
Tip!
Hoogleraar filosofie Marli Huijer heeft nog een tip om je voornemen haalbaarder te maken: “Verbind ze altijd aan je omgeving, dan is de kans op succes groter. Een voorbeeld: wil je minder wijn drinken? Zeg dan tegen je partner dat je vanaf 1 januari geen kelder vol met flessen wijn wilt hebben. Want wat je niet hebt, kun je ook niet opdrinken.” Toch?!
Bron: margriet.nl – Beeld: gettyimages.be
Nog meer lezen:
- Zo werken je goede voornemens écht
- Dit zijn de (minder klassieke) goede voornemens van de Libelle-webredactie
- Dit is waarom we op 1 januari Nieuwjaar vieren
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!