17 gratis uitstapjes in de natuur met net dat tikkeltje extra
Een mooie wandeling of fietstocht in de natuur is natuurlijk altijd gratis, maar nog leuker wordt het als er een beleving aan gekoppeld wordt. Van houten trollen over kasteelparken tot vleermuizentorens: deze natuuruitstapjes hebben net dat tikkeltje extra.
Gratis uitstapjes in de natuur
- In Zeeuws-Vlaanderen is Waterdunen bij Breskens een must. Door dit natuurgebied tussen land en zee lopen drie rolwagenvriendelijke wandelroutes. Een topper voor wie van water en vogels houdt, met kijkhutten en uitkijkpunten.
- De Blankaartvijver in de Westhoek is omringd door een zalig natuurgebied met rietmoerassen en natte hooilanden, waar je dankzij plankenpaden, vogelwanden en een uitkijktoren veel zeldzame vogels ziet. Mooi park rond het onthaalcentrum in het kasteel.
- Op 10 km van Brugge is Vloethemveld een verbazend groot bos- en natuurgebied met enkele vijvers. Onlangs werd hier een wandelnetwerk uitgestippeld en een vogelkijkhut geplaatst. Vanop de uitkijktoren overschouw je het deel dat niet toegankelijk is.
- Een dagje in het West-Vlaamse groen? Kies je wandel- of fietstocht eens op basis van een geweldige picknickplek. Een overzicht van nieuwe zones en bestaande picknickplekken vind je bij Visit West-Vlaanderen.
- In een rustig stukje Waasland verrast De Fondatie van Boudelo met een lappendeken van grasland, bossen, sloten en idyllische veldwegjes. Een stil hoekje Vlaanderen met een schilderachtige boogbrug en uitkijktoren onderweg.
- Topper, ook als je met een buggy of rolstoel komt: Het Leen in Eeklo, een oud militair domein, telt veel betonpaden, al heeft het moerassige bosgebied ook onverharde wegen. Met poëziepunten, kinderwandelingen, arboretum, uitkijktoren, speelbos en yogapad.
- Tussen de kreken van het Meetjesland ben je weg van alles. Kijk tijdens de wandelroute naar vogels en trek jezelf met het voetveertje over het kanaal. Op domein De Boerekreek wacht een yogapad.
- De Schorre in Boom is bekend van dancefestival Tomorrowland én van kunstwerken. Na de brug van Arne Quinze en de houten trollen van Thomas Dambo werd zopas een derde project onthuld: een trap uit miljoenen steentjes. Op het domein ligt ook een lang ‘barrevoetspad’, natuurgebied Kleiputten Terhagen is vlakbij.
- Bij de Nederlandse grens baden de dreven, bossen en velden van Wortel-Kolonie in rust. Je verkent het fascinerende gebied met de vernieuwde Unesco-erfgoedwandeling, daar hoort een podcast bij met presentator Lieven Van Gils en acteurs Bruno Vanden Broecke en Jonas Vermeulen.
- Het Prinsenpark in de Antwerpse Kempen is een ontdekking. Je wandelt door bossen, langs weilanden en waterpartijen. Er zijn vogelkijkhutten en een vleermuizentoren. Picknicken kan perfect aan de schitterende vijvers.
- Zompige beekvalleien én kurkdroge stuifduinen: de Vallei van de Zwarte Beek in de provincie Limburg biedt extreme variatie. Aan bezoekerscentrum De Watersnip in Beringen maak je een verrassende belevingswandeling op het prikkelpad. Op domein Blueberry Fields, vlakbij, wandel je tussen de blauwe bessen, over vlonderpaadjes en brugjes.
- Even buiten Brussel liggen enkele knappe tuinen en parken. De Coloma Rozentuin pakt uit met meer dan 3000 (!) variëteiten. Vijf kilometer verder bewonder je in Gaasbeek de oude museumtuin met zeldzame fruitbomen, groenten en sierplanten. Ook het kasteelpark met hoge beuken is een absolute must.
- De Rockweidewandeling leidt je door de natuur én langs kunst rond het festivalterrein van Werchter: gestapelde zeecontainers, North West Walls-streetart én een hoogtepad tussen de oude eiken.
- Het Meerdaalwoud-Heverleebos blijft ongeloofijk mooi. Kunstenaar Ad Wouters zorgde hier voor boomsculpturen (‘Pad van Ad’) en de uitkijktoren-onthaalpoort De Torenvalk.
- In de provincie Namen valt er tijdens een wandeling kunst in openlucht te bewonderen. De Sentiers d’Art tellen 50 werken op een route van 141 km, verdeeld in 12 lussen (6 tot 16 km).
- Een natuurwandeling wordt spannender als je onderweg – met wat geluk – ook hooglandrunderen, galloways, Exmoorpony’s of konikpaarden ziet. Gebieden met grote grazers vind je via Natuurpunt en ook hier.
- In provinciaal domein Puyenbroeck volg je de gratis podcastwandeling ‘Het monster van Puyenbroeck’. Het monster van Puyenbroeck neemt jou en je kroost mee op schok doorheen het domein. Onderweg krijg je verschillende opdrachtjes voorgeschoteld, zoals een minikamp bouwen in het speelbos.
Ken je ons Libelle Wandelpakket al?
Op zoek naar nog meer frisse wandelinspiratie? In ons Libelle Wandelpakket verzamelen we de leukste wandelroutes in eigen land. Dat zijn er ondertussen al meer dan 100, die nog elk seizoen (of vier keer per jaar) worden aangevuld met nieuwe wandelingen. Wanneer je je inschrijft voor het Wandelpakket, ontvang je vier keer per jaar een e-mail met daarin de 10 nieuwe wandelroutes. En dat helemaal gratis! Schrijf je hier in:
Tekst: Inge Taucher & Hanne Bral
Nog meer leuke uitstapjes:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!