Doen dit weekend: schelpen tellen aan de Belgische kust
Eens goed uitwaaien aan de Belgische kust, dat doet deugd! En met deze maartse buien mogen we dat vrij letterlijk nemen. Toch lopen wij alvast warm voor ‘de Grote Schelpenteldag’, waarbij je samen met je minispeurneuzen de wetenschap een handje toesteekt.Β
Wetenschapper voor 1 dag
Dit weekend vindt de tweede editie van de Grote Schelpenteldag plaats. Vorig jaar verzamelden, telden en identificeerden 400 vrijwilligersΒ in het totaalΒ 30.000 schelpen, goed voor meer dan 50 verschillende soorten.
Het streefdoel dit jaar: 100.000 schelpen! Elke helpende hand is dus meer dan welkom.
Waarom schelpen tellen?
Schelpen rapen en tellen is niet alleen een fijn tijdverdrijf voor onze kleinsten, het is ook zeer nuttig!Β Aan de hand van de resultaten komen onderzoekers immers heel wat te weten over klimaatverandering en milieuvervuiling.
Jan Seys van het VLIZ licht toe: βWe kunnen heel wat leren uit de gegevens. Schelpen zijn skeletten die iets vertellen over de levende wezens in onze Noordzee. Zo zijn schelpen bijvoorbeeld gevoelig aan temperatuur. Als het klimaat opwarmt, dan zullen we misschien wel meer warmwatersoorten vinden. We zullen ook een zicht krijgen op de exoten die vrijwillig of onvrijwillig in onze Noordzee geΓ―ntroduceerd werden.β
Schelpen tellen: zo doe je dat
Aan onze kust vind je een 100-tal soorten schelpen. De meest voorkomende zijn mossels, strandschelpen, messen, zwaarscheden en alikruiken. Waar je precies op moet letten tijdens het tellen? Ontdek het in de onderstaande video.
PS Op elke locatie vind je een infostandje met mensen die je op weg helpen met de verzamelmethode en het op naam brengen van je vondsten!
Na het tellen worden de schelpen gewoon teruggebracht naar het strand.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Draag je schelpje bij
Zak op zaterdag 16 maart af naar één van deze locaties aan het Belgische strand! Tussen 10u en 16u kun je er naar hartenlust schelpen rapen, en krijg je achteraf een klein schelpenboekje mee naar huis als aandenken.
Schrijf je hier in!
De Grote Schelpenteldag is een initiatief van het VLIZ (het Vlaams Instituut voor de Zee), Natuurpunt, EOS, Kusterfgoed, de Strandwerkgroep en de provincie West-Vlaanderen.
Bron: Natuurpunt en interview Het Laatste Nieuws. Beeld: GettyImages
Ook interessant:
- Zeehonden aan onze kust: wat mag je (niet) doen?
- Een dagje naar zee: Ontdek Nieuwpoort
- Een dagje zee: dÑÑrom doet het goed
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!