8x verrassende herfstwandelingen in de Kempen
Libelle & Toerisme Provincie Antwerpen – Kempen
De natuur die zich van haar meest kleurrijke kant laten zien, de frisse lucht waar je meteen van opkikkert, het stralende najaarszonnetje op je snoet … De herfst is gegarandeerd ons favoriete wandelseizoen! Zin om ook op stap te gaan? Laat je dan inspireren door deze verrassende herfstwandelingen in de Kempen.
Trek eropuit met deze herfstwandelingen in de Kempen
1. De Wandelzoektocht Vroeger en Nu in Brasschaat
Stadsgids Tanguy Ottomer, oprichter van BeroepsBelg, dook in de archieven van de heemkundige kring van Brasschaat, vond een tiental foto’s van historische plekken in de gemeente en stippelde op basis daarvan een unieke wandelzoektocht uit.
Soms zijn de plekken op de foto’s maar weinig veranderd, soms zijn ze zo goed als onherkenbaar. Dan is het zoeken naar gebouwen of andere oriëntatiepunten die je een hint geven. Lukt het jou om de foto’s aan de juiste locatie te linken én om exact dezelfde foto te maken? Download hier de wandelzoektocht en ga de uitdaging aan!
- Startpunt:brug 11 kanaal Dessel-Schoten, hoek Westmallebaan-Vaartdijk
- Route: volg de knooppunten 47 – 46 – 45 – 58 – 57 – 55 – 54 – 53 – 47 – 45 – 43 – 44 – 67 – 68 – 66 – 65 – 99 – 64 – 42 – 49 – 6 – 50 – 47
- Afstand: 17 km
2. Het de Caterspad in Brecht
De familie de Caters heeft doorheen de geschiedenis een belangrijke rol gespeeld in de gemeente Brecht. Baron Pierre de Caters was een luchtvaartpionier – hij behaalde als eerste Belg zijn vliegbrevet – en liet in 1909 zelfs een vliegveld bouwen op de plek waar nu het de Caterspad loopt.
In de loop der jaren zijn de sporen van het vliegveld door de natuur uitgewist, maar onderweg kom je nog heel wat andere bijzonderheden tegen. Zo passeer je onder meer De Vraeghoeve (tussen knooppunt 53 en 54), waar tijdens de Franse bezetting geheime missen werden opgedragen en waar het volgens plaatselijke legende spookte, en het idyllische Marmerven (tussen knooppunt 62 en 57). Download hier het wandelkaartje met knooppunten.
Verderop in de Brechtse Heide zie je ook nog de enige Trappistinnenabdij van Vlaanderen. De zusters maken er, onder de merknaam TRAPP, ambachtelijke zepen zoals shampoo met Trappist Dubbel.
- Startpunt: De Vraagstraat
- Route: volg de knooppunten 45 – 44 – 70 – 68 – 67 – 53 – 54 – 62 – 57 – 55 – 48 – 47 – 45
- Afstand: 11 km
3. Een stadswandeling in Geel
In Geel vind je niet alleen prachtige natuur, ook in het centrum van deze Antwerpse gemeente valt heel wat te zien. Aan de hand van een 4 kilometer lange wandeling – met koperen wegwijzernagels – passeer je de mooiste plekjes en monumenten van de Barmhartge Stede: van historische gebouwen, langs gezellige winkelstraten en mysterieuze paadjes, tot oases van rust pal in het centrum van de stad.
De stadswandeling is geschikt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. De begeleidende brochure met wandelkaartje is verkrijgbaar bij de Dienst toerisme en stadsanimatie (3 euro). Meer info via visit-geel.be.
- Start: Dienst toerisme en stadsanimatie, Markt 1 in Geel
- Route: koperen bewegwijzeringsnagels
- Afstand: 4 km
4. De geritsel en fluisterwandeling in Herentals
Al eeuwenlang vertellen we elkaar verhalen over (bij)geloof, dwaallichtjes, heksen en rituelen. Deze verhalen komen nu echt tot leven tijdens de 12-delige audiowandeling ‘Geritsel en Gefluister’ in het Peertsbos van Herentals. Hier duikt onder meer de Baskwadder op, een wezentje dat volgens de legende leeft in de Herentalse bossen en verzot is op het eten van prikkeldraad, raak je verzeild in heksenkringen en beland je plots in een circustent. Durf jij mee op pad te gaan?
De 12 verhalen van de audiowandeling zijn gratis te beluisteren via de izi.TRAVEL app. In de app vind je niet alleen de luisterfragmenten, maar ook afbeeldingen en leuke weetjes. Onderweg geeft de app automatisch een melding wanneer je bij een locatie komt met een audioverhaal of meer uitleg.
Meer info over de wandeling en het gebruik van de app vind je op kempenskarakter.be. Download hier de brochure en wandelkaart.
- Start: einde Vorselaarsebaan
- Route: volg de knooppunten 5 – 97 – 73 – 2 (paaltje op de weg) – verderop afslaan voor 2 (paaltje in bos) – door Peertsbos – 3 – 5
- Afstand: 4,2 km
5. De culinaire bierwandeling in Hoogstraten
Hoogstraten, Merksplas en Baarle-Hertog-Nassau hebben maar liefst vier brouwerijen op hun grondgebied. Reden te meer dus voor de gemeenten om de handen in elkaar te slaan en een Winterse Bierwandeling op poten te zetten.
Tijdens een van de wandelingen – er zijn drie wandelroutes waarvan de afstand varieert van 8 tot 10 km – geniet je van een stralend najaarszonnetje en de kleurrijke natuurpracht, en daarna schuif je in een van de deelnemende horecazaken je voeten onder tafel voor een streekbiertje en een bijpassend hapje. De bieren zijn zorgvuldig geselecteerd door een Hoogstraatse biersommelier, dus je krijgt meteen ook wat weetjes mee over bier, bier brouwen of bier combineren met streekproducten.
Praktische info:
- De bierwandelingen kunnen in het weekend, telkens op vrijdag, zaterdag of zondag.
- Twee dagen vooraf reserveren is noodzakelijk. Dat kan bij Toerisme Hoogstraten of Toerisme Baarle.
- Prijs: € 32 per persoon. Je krijgt hiervoor drie streekbieren, twee bijpassende hapjes, een heerlijke maaltijd en een uniek proefglas.
Download hier de brochure met deelnemende horecazaken, info over de openingsuren en richtlijnen voor de wandeling.
6. De zoektocht naar De Slapende reus in Kasterlee
Diep in het bos tussen Kasterlee en Lichtaart, onder het zand, ligt een reus. Hij laat zich niet snel zien, maar aan de hand van een wonderlijke wandelkaart kom je stap voor stap alles over hem te weten. Je kunt hem niet alleen zien, maar ook voelen, horen en ruiken. Laat je fantasie dus maar de vrije loop gaan!
De wandeling is geschikt voor kinderen van 7 t.e.m. 12 jaar. Ideaal dus voor een uitstapje met het hele gezin! Meer informatie vind je via visitkasterlee.be. De wandelkaart is verkrijgbaar bij de toeristische dienst van Kasterlee of bestel hem hier online (8 euro).
- Start: Wintergat – Pater Damiaanstraat
- Route: volg de knooppunten 16 – 15 – 13 – 81 – 11 – 10 – 86 – 82 – 12 – 152 – 16 (lange versie)
- Afstand: 6,5 km (of verkorte versie van 4 km)
7. Een street artwandeling in Lier
In en rond het centrum van Lier barst het van de kleurrijke muren en originele street art. De Lierse graffitikunstenaar Joachim startte enkele jaren geleden het project Lier UP, waarmee hij samen met (internationale) collega-graffitiwriters muurschilderingen ontwierp met telkens een knipoog naar de Lierse cultuur.
De street artwandeling leidt je langs 16 locaties doorheen de stad waar je het werk van Joachim en andere graffitikunstenaars kunt bewonderen. Geïntrigeerd door street art? Boek dan een rondleiding met stadsgids of schrijf je in voor een graffiti workshop! Alle info en het wandelplan vind je op visitlier.be.
8. De Vensterwandeling in Turnhout
In het prachtige Vennengebied in Turnhout kun je tijdens een 3,4 kilometer lange wandeling genieten van 10 ‘litenatuurtjes’. Dat zijn korte gedichten van voormalig stadsdichter Geert De Kockere die geïnspireerd zijn door zichten op de natuur en zinspelen op wat de wandelaar te zien krijgt op 10 bijzondere locaties in het Vennengebied. Klik hier om de wandelkaart te downloaden.
- Start: Klein Engelandhoeve
- Route: Natuurpuntplaatje met rood vierkant en via de knooppunten 52-51-93-50-92-89-91-51- 52
- Afstand: 3,4 km
Meer plezier in de Kempen:
- Kamperen in de Kempen: 6x gezellige slaapadresjes
- Overnachten op wieltjes: door de Kempen met je camper
- Groene plekjes in Brasschaat: 5x heerlijk vertoeven in de natuur
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!