Het Pippi Langkous principe
Lang, lang geleden was Pippi Langkous ontzettend populair… in de gelijknamige tv-serie konden we de doldwaze avonturen van deze zeemansdochter vanuit onze luie zetel volgen en later verschenen er ook nog verschillende boeken over dit rebelse meisje. Pippi werd als het ware een rolmodel voor vele meisjes (wie liep er toen niet rond met twee staartjes in het haar?) dus hoogt tijd om haar eigenwijze trekjes nog eens vanonder het stof te halen. Schrijfsters Christine Weiner en Carola Kupfer, beiden ook persoonlijkheidscoaches, zetten op een rijtje hoe je Pippi’s manier van leven in die van jou, een drukbezette vrouw van vandaag, kunt inpassen. Onze boodschap? Wees af en toe eens een beetje meer Pippi!
Een Pippi wil ontdekken wat ze kan en wat ze nog kan leren, wat ze wil en wat ze nodig heeft
Als we iets willen is er altijd wel ergens dat stemmetje dat zegt wat we allemaal niét kunnen, mogen of durven. Leg dat stemmetje het zwijgen op door je eigen tegenargumenten ter discussie te stellen. Elke keer je iets negatiefs over jezelf zegt of denkt, kun je dat evengoed omdraaien tot een positieve formulering.
Een Pippi vindt het niet erg dat er nieuwsgierig naar haar gekeken wordt. Dat maakt haar spannend, onvoorspelbaar , interessant en vooral niet inwisselbaar
Pippi was met haar zomersproetjes, wortelkleurig haar in twee stijve vlechten, gestreepte kousen en schoenen dubbel zo groot als haar voeten niet meteen het soort figuur dat ongemerkt voorbijliep . Toch vond ze dit helemaal niet erg: anders zijn heeft namelijk effect! Durf dan ook anders te zijn. Mensen met lef, mensen die duidelijk plezier in het leven hebben en buiten de lijntjes durven kleuren worden vaak op prijs gesteld.
Een Pippi ziet overal kansen, houdt van mensen en probeert overal het beste van te maken. Haar glas is altijd halfvol
Moderne vrouwen zijn constant op zoek. Naar de ideale man, een betere baan, een mooier huis, een gestroomlijnder lichaam… Probleem is dat we tijdens dat zoeken wel eens dreigen te vergeten dat we ook gewoon dingen vinden. Wees dus niet te concreet in je zoektocht naar “iets” en plan je leven niet te strak of te ernstig.
Een Pippi weet dat 100 procent goed is, maar 80 procent vaak nog beter. Ze maakt fouten maar raakt daar niet door gestrest. Integendeel, ze leert ervan.
Pippi is verre van perfect, maar ligt daar niet van wakker. Wie alles perfect wil doen, plant te veel en denkt te veel na. Wie dat doet, verliest kostbare tijd die je beter aan andere, leuke dingen kunt besteden. Een beetje chaos is bovendien best charmant. De kunst bestaat erin zelfverzekerd te blijven,als niet alles perfect verloopt en dat vraagt flexibiliteit en gevoel voor humor.
Een Pippi is een spannende, amusante, geïnteresseerde partner voor zichzelf en verwacht niets van andere mensen. Omdat ze geen verwachtingen heeft van anderen, is ze goed gezelschap en dus zelden alleen
De enige die altijd in je buurt is, ben je zelf. Je kan dus maar beter met jezelf opschieten. Als je zelf je wensen kunt inschatten en vervullen, wordt je leven plots makkelijker.
Een Pippi zegt het eerlijk als iets haar niet uitkomt. Ze is overtuigd van haar eigen kracht en geeft zichzelf de ruimte om doordacht beslissingen te nemen
Er wordt langs alle kanten aan ons getrokken waardoor we wel eens vergeten om trouw te blijven aan onszelf. Nee zeggen, we blijven het moeilijk vinden. Terwijl het dat niet is. Als je weet dat je met een bepaald voorstel eigenlijk niet echt iets opschiet, is het makkelijker om nee te zeggen. Echt goede vrienden hebben daar altijd begrip voor en houden rekening met je behoeften.
Een Pippi kijkt nieuwsgierig naar de wereld en zichzelf, en interesseert zich voor haar eigen leven. Ze wil zichzelf nog beter leren kennen
We hollen zo vaak dat we vergeten om af en toe eens een kijkje in onze ziel te nemen. Zo leggen we onszelf teveel beperkingen op. Gedraag je af en toe dus nog eens als een klein kind!