Online daten voor dummies: de 7 geboden
10 jun 2016
Daten via internet is niet voor watjes. Je wordt er heel hard met je neus op de feiten gedrukt. Je ontmoet elkaar niet face to face, maar je keurt anderen (af) op basis van foto's en persoonlijke gegevens. Het is niet gemakkelijk om jouw geschikte dekseltje te vinden, zeker niet op internet. Wij geven een aantal tips die het daten via het web gemakkelijker maken...
- Wees niet te serieus. Begin niet meteen over je derde zenuwinzinking of over je zware scheiding.
- Voel je niet beledigd als je van iemand geen reactie krijgt in je mailbox of op je profiel.
- Als iemand even niets meer laat horen, bestook hem/haar dan niet direct met boze of opdringerige berichten.
- Probeer op voorhand goed uit te vissen in wat je internetcontact precies geïnteresseerd is, dan weet je meteen waar je aan toe bent.
- Als je afspreekt, doe dat dan de eerste keer op neutraal terrein. Nooit bij je thuis! Een leuk café is de ideale ontmoetingsplaats.
- Een trucje: zeg op voorhand dat je niet langer dan een uurtje kan blijven. Valt het zwaar tegen, dan kan je snel ontsnappen. Als het meevalt, kan je een neptelefoontje plegen en wat langer blijven.
- Praat over je interesses en hobby’s, maar geef ook de andere de kans en de ruimte om te vertellen. Hou het vooral luchtig.
Een gewaarschuwd vrouw is er twee waard
Parship.be, pionier in online daten, waarschuwt wel voor oplichters. Volgens de Federal Computer Crime Unit (FCCU) van de federale politie dienen jaarlijks 400 mensen klacht in wegens datingfraude. Om fraudeurs en oplichters (‘scammers‘) geen kans te geven, lijst Parship.be een paar tips op:
- Geef nooit geld. De meeste scammers komen uit Oost-Europa of uit Afrika. Ze hangen een raar of hartverscheurend verhaal op om je vertrouwen te winnen en om achteraf geld te kunnen aftroggelen. Via geldtransfersystemen als Western Union en MoneyGram moet je dan geld overschrijven voor hun doodzieke kinderen, voor een ongeval,…
- Scammers schrijven hun berichten vaak in het Engels of ze vertalen met Google Translate. Slechte grammatica of spelling zijn vaak een teken dat er iets niet pluis is. “God fearing”, “worthy” en “full of love” zijn woorden die vaak terugkomen.
- Scammers vermelden vaak dezelfde beroepen. Mannen zeggen vaak dat ze een legerfunctie hebben, dat ze burgerlijk ingenieur, juwelenontwerper of olie-industriëel zijn. Vrouwelijke oplichters beweren dan weer dat ze verpleegster of modeontwerpster zijn.
- Wees zo alert mogelijk en trek de mensen met wie je contact legt na. Eventjes intikken op Google en je kunt al heel wat wijzer worden. Er bestaan verschillende fora waarop namen en foto’s van oplichters gepost worden.
- Wees voorzichtig met het prijsgeven van informatie over jezelf! Vermeld ook nooit persoonlijke contactgegevens op je profiel.
Beeld: shutterstock