Jonas Boets brengt de thrillers van Pieter Aspe weer tot leven
Jonas Boets (41) ontmoette Pieter Aspe nooit persoonlijk, maar toch mag deze auteur in de voetsporen treden van Vlaanderens grootste misdaadauteur die twee jaar geleden stierf. En dat doet hij met het grootste respect voor diens oeuvre. In ‘Reünie’ maakt de lezer kennis met de jonge Pieter Van In, net aan het begin van zijn carrière als commissaris. Maar hoe ga je aan de slag met zo’n erfenis? Wij vroegen het aan Jonas Boets.
Het universum van Pieter Aspe
Jonas, kwam het idee om de boeken van Aspe nieuw leven in te blazen van jou?
“Nee, die vraag kwam van zijn uitgeverij, die ook al twintig jaar mijn uitgeverij is. Ik schrijf jeugdboeken en thrillers en daarnaast ook scenario’s voor theater en tv. Ze zochten iemand die Aspes kenmerkende spanning en humor kon combineren en aan de slag wilde gaan met zijn bekende personages commissaris Pieter Van In en collega Guido Versavel. Nu, ik moet toegeven: als je zo’n vraag voor het eerst krijgt, moet je toch even slikken.”(lacht)
En hoe begin je dan? Ga je alle oude Aspes herlezen?
“Ja, sowieso. Niet om zijn schrijfstijl te kopiëren, want dat gaat niet. Een schrijfstijl is iets heel persoonlijks. Maar wel om te kijken naar zijn personages. Hoe liet Aspe ze praten? Hoe bouwde hij zijn hoofdstukken op? Ik wilde die personages echt in de vingers krijgen. De scenaristen die destijds Aspe verfilmd hebben, deden eigenlijk net hetzelfde. Er waren maar een stuk of tien afleveringen gebaseerd op de boeken, de rest hebben zij zelf bedacht. Maar eens je zicht hebt op Aspes universum, dan kun je daarmee aan de slag.”
Ik heb alle oude Aspes opnieuw gelezen. Hoe liet hij zijn personages praten? Hoe bouwde hij zijn hoofdstukken op? Dat wilde ik in de vingers krijgen.
Jonas Boets
Van In zonder sigaret
Dat universum speelt zich nu af in Brugge begin jaren negentig. Van In stond aan de start van zijn carrière, van Hannelore was nog geen sprake. Smartphones bestonden nog niet. Was dat niet moeilijk om te schrijven?
“O nee, ik vond dat net keihandig! Geen internet, geen smartphones: dat is zoveel leuker om over te schrijven. Van In kan niet afleiden aan de hand van een gps waar zijn verdachte zich bevond. Hij moet het zelf gaan uitzoeken. Echt ouderwets speurwerk, daar hou ik wel van. Ik wilde er wel op toezien dat de wereld divers genoeg was. In dit eerste boek is dat wellicht nog niet perfect, in mijn volgende thriller zal dat beter zijn. Het moet immers óók een boek van 2023 zijn, daar hebben we veel over gepraat met de uitgever.”
Van In rookt bijvoorbeeld niet meer. Omdat het anno 2023 not done is?
“Klopt. Ik wilde veel dingen respecteren, maar iemand die elke bladzijde een sigaret opsteekt, dat vind ik niet meer van deze tijd. Het draagt ook niks bij aan het personage. Van In drinkt nog wel, weliswaar met mate.” (lacht)
Ik wilde veel dingen respecteren, maar iemand die elke bladzijde een sigaret opsteekt? Dat vind ik niet meer van deze tijd.
Jonas Boets
Opvallend: Van In is ook fris en opgewekt.
“Dat was ook een van mijn voorwaarden. Ik wilde er een positief personage van maken, een man met levensvreugde die ervoor gaat. Hij is ook vrijgezel, ik kan ‘m nog veel laten beleven. Dat maakt het als schrijver zo aangenaam: het DNA van Aspe kan ik bewaren, maar ik krijg ook veel vrijheid.”
Het zit in de familie
Leuk detail is dat je vader Herman Boets de lijkschouwer speelde in de serie Aspe. Heeft hij je veel tips kunnen geven?
“Ja, maar vooral op scenaristenniveau. Hij had nog zo’n bijbel liggen met de personages, die zijn we dan meteen gaan ontleden. Redelijk technisch dus.”
Tot slot: was er iets tijdens het herlezen van die Aspes wat je opviel? Iets waarvan je dacht: tiens, dat had ik nog nooit eerder opgemerkt?
(denkt na) “Pieter Aspe heeft destijds een commissaris bedacht die heel nors was. Dat was op zich geen grote vernieuwing, die bestonden al. Alleen nog niet in Vlaanderen, hij was de eerste. Maar wat me opviel: Van In is naast nors ook heel erg charmant, sexy en geliefd. En dat was pakweg een inspecteur Morse niet. Die erotiek en seks hoorden erbij, toen en ook vandaag. Dat was volgens mij één van de succesfactoren van Aspes thrillers. Al dacht ik tegelijk ook wel: ‘Lap, en straks gaat ons mama dat ook lezen.” (lacht)
Over de thriller ‘Reünie‘ van Jonas Boets
Tijdens een reünie in het Brugse Sint-Lodewijkscollege wordt een priester-leraar dood aangetroffen in zijn klaslokaal. De jonge commissaris Pieter Van In gelooft niet in de theorie van misbruik en wraak. Samen met zijn onafscheidelijke collega Guido Versavel graaft hij dieper in het verleden van de aanwezigen op de reünie. Ze komen steeds meer te weten over wat zich tien jaar geleden heeft afgespeeld op de school, en welke trauma’s dat heeft veroorzaakt. Zijn superieuren waarderen Van Ins onconventionele methoden allerminst, maar hij moet uitzoeken wie de dader is voor er weer een dode valt.
Dit vindt onze Libelle Leesclub
“Jonas Boets slaagt erin om je nieuwsgierig en in spanning te houden tot de laatste bladzijde. Blijven gokken wie de dader is, is vrij zinloos want de schrijver zet je regelmatig op het verkeerde been.
‘Reünie’ laat zich heel vlot lezen door de directe schrijfstijl. Alhoewel hij de personages en omgeving van het verhaal overneemt van Pieter Aspe drukt hij toch zijn eigen stempel op het verhaal. Het is een ‘andere’ Aspe, maar hij evenaart zeker het origineel.” – Marita
Nog meer leesplezier:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!