
Cinnamon rolls: 12 adressen met de lekkerste kaneelbroodjes
Bij geen enkele hippe bakker of koffiebar zijn ze nog weg te slaan: cinnamon rolls of kaneelbroodjes. Overgewaaid uit Amerika en Scandinavië, en de perfecte verwennerij voor jong en oud.
Wil je thuis zelf kaneelbroodjes of cinnamon rolls bakken? Ontdek hier onze recepten voor kaneelbroodjes, kaneelbroodjes met rozijnen en nog meer gerechten met kaneel.
De beste kaneelbroodjes van Brussel
1. Renard
Op zondagochtend staat er een ellenlange rij aan te schuiven op het bruisende Fernand Cocqplein in Elsene. Laurent en Sophie namen Renard tien jaar geleden over en maakten er een strakke, witte desembakkerij van, een zaak die het ambacht van rustieke broden en artisanale patisserie weer op een voetstuk zet.
Renard Bakery, Fernand Cocqplein 3, Elsene, renardbakery.com
2. Frank
In de heerlijke ontbijt- en lunchzaak Frank vormen lokaal, duurzaam en seizoensgebonden geen holle woorden. Elke bereiding wordt vanaf nul gemaakt, ook hun cinnamon buns. Ze gebruiken verschillende soorten bloem voor het deeg, dat ze na het rijzen instrijken met een huisgemaakte kruidenmix.
Frank, Prinsenstraat 14, Brussel en Chaussée de Charleroi 17, Sint-Gillis, frank.brussels
De beste kaneelbroodjes van Antwerpen
3. Aldo
Een van de eerste artisanale desembakkers die Antwerpen telde én berucht om zijn croissants. Bakker Aldo kreeg er een tweede vestiging bij en een resem aan verduiveld lekkere patisserie. Net zoals bij al hun producten telt ook voor hun cinnamon bun één magisch ingrediënt en dat is ‘tijd’. De buns rijzen twee keer ettelijke uren, waardoor de aroma’s tot hun smeuïgste recht komen.
Aldo, Lange Leemstraat 388 en Geefsstraat 5, Antwerpen, bakkeraldo.be
4. A Fresh Tart
Ze ruilden net het Eilandje om voor het centrum van de stad, maar hun liefde voor vakmanschap bleef bewaard. Het is moeilijk kiezen in deze voormalige apotheek!
A Fresh Tart, Sint-Katelijnevest 41, Antwerpen, afreshtart.be
5. Boulot
Iets buiten het centrum, in hartje Borgerhout, maar de omweg meer dan waard, bevindt zich desembakkerij Boulot. Alles is hier lekker, maar zowel de kaneel- als de kardemomsnoeren zijn heerlijk smeuïg en luchtig, niet te zoet en toch kruidig. Truus Helsen, één van de twee eigenaressen, leerde ze maken bij Meyers Baggeri toen ze op vakantie was in Kopenhagen.
Bakkerij Boulot, Sint-Marcusstraat 27, Borgerhout, bakkerijboulot.be
6. Nordica 31
Vraag in Antwerpen waar je de lekkerste kaneelbroodjes kunt eten en iedereen antwoordt volmondig ‘Nordica 31’. Naast ‘Nordic streetfood’ zoals smørrebrød smul je er ook van huisgemaakte cinnamon buns of – doe eens zot – saffron buns.
Nordica 31, Belegstraat 31, Antwerpen, nordica31.be
De beste kaneelbroodjes van Gent
7. Joost Arijs
Toppatissier Joost Arijs geeft in zijn knappe, minimalistische bakkerij een Franse twist aan zijn kaneelbroodjes en maakt ze op basis van croissantdeeg. Hij wil dat je de boter goed proeft én de kaneel. Daarvan gebruikt hij een heel waardevolle soort uit Sri Lanka, inclusief unieke smaak.
Joost Arijs The Bakery, Vlaanderenstraat 28, Gent, thebakery-joostarijs.be
8. Bakker Klaas
Bakker Klaas, of liever Matteo, maakt zijn kaneelbroodjes op basis van desem. Ze zijn niet mierzoet, omdat het deeg met een zoetzoute pasta van kaneel wordt bestreken. En ze worden misschien nog lekkerder wanneer je ze ter plekke oppeuzelt in Wintercircus, want in het prachtige zaakje met zijn mooie designlampen en vintage Thonet-stoelen lijk je even te keuvelen in Kopenhagen.
Bakker Klaas, Alphonse Claeys-Bouüaertlaan 5, Mariakerke en Wintercircus, Lammerstraat 13, Gent, bakkerklaas.be
De beste kaneelbroodjes van Knokke
9. Bob
Nog even geduld, maar rond Pasen opent Bob, een broodatelier dat uitsluitend werkt op basis van desem. De kaart zal beperkt zijn, alsook de keuze aan koeken, maar een cinnamon bun – op basis van desem uiteraard – hoort er wel bij. En als de zon komt piepen, schijnt ze gegarandeerd op het terras van Bob.
Bob, Graaf D’Ursellaan 12, Knokke Heist, Instagram: @bob.artisanbakery
De beste kaneelbroodjes van Hasselt
10. Brousse Table
Het gezicht achter het gloednieuwe Brousse Table is Elien Gielen. Zij trok voor het bakkersambt naar de bron en leerde de beste kaneelbroodjes maken in Apotek 57, een zeer populair ontbijtzaakje in Kopenhagen. Ook in haar eigen zaak in Hasselt maakt ze geen compromissen. Ze haalt haar eieren en melk vers bij de boer en serveert jonge, frisse ontbijt- en lunchgerechten in een strak, Scandinavisch getint interieur.
Brousse Table, Kunstlaan 18, Hasselt, brousse.be
Meerdere locaties
11. Have a Roll
Hét instituut der cinnamon rolls, dat zijn eerste vestiging opende in Antwerpen, maar intussen ook al winkels heeft in Gent, Brussel, Utrecht en Amsterdam, is Have a Roll. En zij pakken het gelijk anders aan. Bezieler, bakker en influencer Dennis Van Peel maakt een volledig plantaardige variant van de cinnamon roll, zoals hij hem leerde kennen in New York en Londen. En eerlijk waar: je proeft het verschil niet! Kenmerkend aan de rolls zijn de verschillende toppings en frostings. Denk maar aan pistache, karamel met pecannoten of speculaas. Telkens verpakt in vrolijk gekleurde doosjes om mee te nemen.
Have a Roll, Oudaan 15/31, Antwerpen, Koestraat 12, Gent en Baljuwstraat 4, Brussel, havearoll.com
12. Panos
Dat kaneelbroodjes trendy en blijvend zijn, weet je als ook een keten zoals Panos ze begint te maken. Hier moet je zijn voor een cinnamon roll met veel glazuur! Extra leuk: je kunt ze ook laten opwarmen. panos.be
Tekst: Marlies Beckers • Recept en styling: Sonja Peeters • Foto’s: Wout Hendrickx
Meer heerlijke adresjes:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!