Kerstgebakjes uit Meet the Parents: Little Fockers
Gebaksdeeg
- 250g (echte) boter
- 250g zachte kwark of yogurt
- 250g bloem
- 1-2 eigeel
Vulling
300g ontpitte pruimen
- 150 ml water
- 100 ml suiker
- 1 scheutje cognac (Rozalin’s geheime ingredient)
Bereiden van de vulling
Leg de gewassen pruimen in een klein steelpannetje. Giet het water en strooi de suiker erover heen. Met een vork of cocktailprikkertje, maak je kleine gaatjes in het fruit. Zodra het geheel aan de kook gebracht is dan op een laag pitje zetten. Doe de deksel erop en laat het mengsel zachtjes sudderen tot het fruit tot moes gekookt is, ca. 15-20 minuten. Af en toe roeren anders bakt de boel aan. Pureer met een staafmixer. Het liefst een scheutje cognac aan de pruimenmoes toe te voegen, maar kaneel naar smaak mag ook. Bereiden van het deeg: Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Strijk de kwark of yogurt met een vork tot een glad geheel. Voeg de boter eraan toe en kneed met de hand goed door elkaar. Roer zachtjes de bloem er door en meng het geheel tot een luchtige mix. Vorm het deeg tot een plat vierkant, wikkel het in keukenfolie en laat het geheel opharden in de ijskast. Vormen van het deeg en het bakken: Bestrooi een stuk bakpapier licht me bloem, leg het deeg erop, bestrooi het ook met bloem en dek af met een laag bakpapier. Je kunt het deeg in 2 of 4 stukjes snijden zodat je het makkelijker kunt rollen. Rol het deeg nu in een vierkant van 5mm dik. Verwijder voorszichtig de bovenste laag bakpapier. Snij het deeg met een bot mes in gelijke stukjes van 8 x 8 cm.