‘Leven kan je leren’: zo leer je relativeren
15 jun 2016
Uit eigen ervaring
Verschillende (carrière)vrouwen sloegen de handen in elkaar en bundelden heel wat tips om je leven ‘makkelijker’ te maken in een boek.
Volgens hen hoeft het combineren van je werk, huishouden en vrije tijd niet vermoeiend te zijn, zolang je kunt leren relativeren. Enkele tips uit het boek:
Relativeren in 1,2,3
Zit je weer eens met een punthoofd? Denk dan hier aan:
- Slaap erover. Het is een aloude wijsheid, maar het werkt: jezelf en je probleem even laten rusten. De inschatting van een probleem wordt soms zwaarder door vermoeidheid. Na een periode van rust zien de dingen er anders uit.
- Ga iets anders doen. Zodat je aandacht zich van het probleem verplaatst. Want waar je op focust, dat groeit. Focus je op het probleem, dan wordt het groter.
- Neem pen en papier. Schrijf je problemen letterlijk van je af en zet op deze manier de feiten (nog eens) op een rijtje.
- Kijk op lange termijn. Vraag je af wat de kans is dat dit ook binnen een paar maanden nog een probleem zal zijn. Wanneer je inziet dat iets van voorbijgaande aard is, lukt het je beter om dit te plaatsen.
- Praat erover. Bij voorkeur met een objectieve persoon die je helpt vanop een afstand te kijken naar je probleem. Of met mensen die met dezelfde negatieve persoon of situatie geconfronteerd worden. Hun bevestiging dat het geen aangename situatie is, kan je helpen relativeren.
- Let op: overdreven relativeren is ook niet goed. Als we alles veel kleiner maken dan het is, vergoot dat de kans dat we onverschillig worden. En dat willen we vermijden!
Meer info?
‘Leven kan je leren’ is geschreven door Veerle Valaert, Jasmine De Coninck, Evy de Baerdemaeker en Nathalie Vermassen. Uitgegeven door Borgerhoff en Lamberigts. Verkrijgbaar in de boekhandel voor € 22,95 of hier online te bestellen.
Wil jij sneller dingen gedaan krijgen? Lees dan zeker de tips van onze expert timemanagement.
Beeld: shutterstock