Libelle Leesclub: 8x maatschappelijk relevante romans
Lees je graag romans die een maatschappelijk relevant thema belichten? Dan zit je helemaal goed met dit leeslijstje. Daarbij zijn deze boeken allemaal geschreven door vrouwen én hebben ze ook vrouwen in de hoofdrol. In een wereld waarin vrouwelijke auteurs nog vaak onvoldoende geapprecieerd worden, vinden we het immers belangrijk om deze stemmen net te versterken. Lees jij mee?
Nog meer inspirerende boekentips waaronder maatschappelijk relevante romans? Die vind je elke dag in onze Facebook-groep ‘Libelle Leesclub’, waar onze leden al hun favorieten met elkaar uitwisselen! De ideale plek voor echte boekenfans!
Deze maatschappelijk relevante romans horen op je leeslijstje
‘Vuur’ – Shida Bazyar
‘Vuur’ – Shida Bazyar
Sinds hun jeugd in de buitenwijk van een grote stad in Duitsland zijn Kasih, Hani en Saya hartsvriendinnen. Eenmaal volwassen proberen ze hun plek te vinden in de maatschappij.
Maar of het nu op een luxe dakterras is of op een krakersfeest, bij een sollicitatiegesprek of tijdens een kennismaking met toekomstige schoonouders, altijd weer hebben ze te maken met een bepaalde vorm van racisme. Hun vriendschap biedt hen steun, totdat een dramatische nacht alles aan het wankelen brengt.
‘Vuur’ laat zien wat het betekent om altijd en overal bevraagd te worden vanwege je afkomst, maar toont ook hoe geweld, onzekerheid en onwetendheid kunnen worden tegengegaan door solidariteit. Het boek verscheen bij Nieuw Amsterdam.
‘Luikend’ – Ingrid Kluvers
‘Luikend’ – Ingrid Kluvers
Hans heeft alles wat ze verlangt. Een man, een baby, een hond. Een prachtig huis in het buitengebied en een baan op de redactie van een vooruitstrevend vrouwenblad. Ze heeft er hard voor gewerkt, maar gelukkig is ze niet – dat zal wel aan de hormonen liggen.
Toch besluit ze een psychiater te bezoeken. Oude herinneringen worden opgerakeld en hun plots scherpe contouren overrompelen haar. Er verschijnen barsten in haar zorgvuldig vormgegeven identiteit. Wanneer een oude bekende opnieuw haar leven binnenstapt, wankelt Hans’ bestaan.
‘Luikend’ is een ontroerende roman over de strijd van een volwassen vrouw met haar verleden, haar geaardheid en de veranderende wereld om haar heen. Het boek wordt uitgegeven bij uitgeverij Lebowski.
‘Confrontaties’ – Simone Atangana Bekono
‘Confrontaties’ – Simone Atangana Bekono
De zestienjarige Salomé Atabong zit vast in een jeugddetentiecentrum, omdat ze op een middag twee schoolgenoten ernstig heeft mishandeld. Ze probeert haar hoofd koel te houden tussen de andere meiden, irritante psychologen en treiterende begeleiders.
Over een maand mag ze naar huis, waar alleen een gezin wacht dat al lang geleden uit elkaar is gevallen. En de anderen in het dorp. Wat zullen zij doen?
‘Confrontaties’ verscheen bij uitgeverij Lebowski.
‘Kruisbestuiving’ – Lisanne De Gendt
‘Kruisbestuiving’ – Lisanne De Gendt
Elise heeft altijd alles volgens het boekje gedaan, maar nu lukt het haar niet de pagina om te slaan. Zij en haar man slagen er niet in zwanger te worden. Haar tweelingzus Lore schiet te hulp en doneert een eicel.
Terwijl het kind groeit in Elises buik, groeit ook de afstand tussen de twee zussen. Elise, die altijd wist wat ze deed, worstelt met onzekerheden. Lore, die altijd leunde, moet plots ondersteunen. Hoe kunnen de zussen elkaar weer benaderen zonder een bedreiging voor de ander te zijn?
‘Kruisbestuiving’ is een intense roman over een twijfelende generatie. Het boek verscheen bij Horizon.
‘Dolende zielen’ – Cecile Pin
‘Dolende zielen’ – Cecile Pin
Drie jonge Vietnamese bootvluchtelingen vestigen zich na een levensgevaarlijke reis in Engeland, waar ze moeten wennen aan hun nieuwe identiteit van vluchteling, eerst in een overvol opvangkamp en asielzoekerscentrum, en later in Londen, dat geplaagd wordt door maatschappelijke ongelijkheid en een steeds grotere afkeer van immigranten.
De zestienjarige Anh is van de ene op de andere dag belast met de zorg voor haar broers Thanh en Minh. Bij het volwassen worden krijgt ieder van hen – stuurloos door de afwezigheid van hun ouders – te kampen met overleversschuld. Bij elke keuze die ze maken loopt hun levenspad verder uiteen, totdat onduidelijk is of liefde alleen voldoende is om hen bij elkaar te houden.
‘Dolende zielen’ maakt duidelijk dat verhalen uit ons eigen verleden de allerbelangrijkste zijn. Het boek wordt uitgegeven bij Hollands Diep.
‘Heks! Heks! Heks!’ – Jente Posthuma
‘Heks! Heks! Heks!’ – Jente Posthuma
Wie zijn de vrouwen die onze eeuwenoude sagen bevolken? Vaak zijn het lelijke, oude heksen óf tere, jonge maagden die het van hun lieve gezichtje moeten hebben. Door dit soort verhalen steeds opnieuw te vertellen, hebben deze stereotypen zich in ons collectieve geheugen genesteld en diepe sporen in onze samenleving nagelaten.
Die krijgen we er alleen maar uit door er andere verhalen tegenover te zetten. Jente Posthuma doet dat aan de hand van drie herwerkte volksverhalen. Op een eigenzinnige en vaak geestige manier laat ze zien wie de vrouwen uit de sagen werkelijk waren: geen monsters of heiligen, maar seksuele wezens – op leeftijd – met een eigen wil, een rijk innerlijk leven en tegenstrijdige eigenschappen. Net echte mensen dus.
Het boek wordt uitgegeven bij uitgeverij Pluim.
‘De troostbibliotheek’ – Sara Nisha Adams
‘De troostbibliotheek’ – Sara Nisha Adams
Het leven van Mukesh Patel is sinds de dood van zijn geliefde vrouw in het slop geraakt. Naina was een fervent lezer, een passie die Mukesh nooit deelde. Maar wanneer hij een bibliotheekexemplaar vindt dat ze was vergeten inleveren, begint hij het toch te lezen.
Tiener Aleisha verveelt zich dood tijdens haar vakantiebaantje als bibliotheekmedewerker, tot er op een dag een papiertje uit een boek valt terwijl ze ingeleverde exemplaren incheckt. Het is een lijst met boeken getiteld “Voor het geval je het nodig hebt”. Geïntrigeerd en een beetje verveeld, besluit ze om elk boek op de lijst te lezen.
Wanneer Mukesh en Aleisha elkaar ontmoeten in de bibliotheek, geeft Aleisha de leeslijst door in de hoop dat het ook voor hem een reddingsboei zal zijn. Langzaamaan creëren de boeken een band tussen twee eenzame zielen, terwijl fictie hen helpt te ontsnappen aan de pijnlijke realiteit waarmee ze thuis worden geconfronteerd.
‘De troostbibliotheek’ verscheen bij The House of Books.
‘Van geboren worden ga je dood’ – Ans Vroom
‘Van geboren worden ga je dood’ – Ans Vroom
Eline vindt het leven moeilijk. Soms weet ze niet meer hoe het moet, en heel soms wil ze gewoon dat het stopt. Nadat ze op jonge leeftijd haar beide ouders verloor, heeft ze geleerd om erin te berusten. Want als je weinig van het leven verwacht, hoef je er niet veel bij te voelen.
Wanneer ze op haar eerste werkdag halsoverkop verliefd wordt op Jonas, verandert er iets. Naarmate Eline en Jonas meer naar elkaar toegroeien, komen ook de verdrongen gevoelens uit haar kindertijd opnieuw naar boven. Voor zichzelf kiezen en hulp zoeken, lijkt de enige optie. Maar wat als het toch liefde was?
‘Van geboren worden ga je dood’ is een liefdesverhaal met een donker randje. Het is een roman over de complexiteit van moderne relaties, over trauma en therapie, maar bovenal over de verborgen veerkracht die ons allemaal weleens verrast. Het boek verscheen bij Pelckmans.
Nog meer boekentips:
- Libelle Leesclub: 6x boeken voor jou en je tiener
- Leestips: 6 boeken om nú te ontdekken
- Libelle Leesclub: 6x romans die zich afspelen in België
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!