Meer vijftigplussers scheiden
De laatste 20 jaar is het aantal scheidingen bij vijftigplussers verdubbeld. Dat vertelt ons het onderzoek van 2 sociologen uit Ohio. Nog opvallend aan de resultaten is dat het meestal niet bij één keer scheiden blijft bij de babyboomers.
Hoe komt het dat ze zo massaal scheiden? Zin in avontuur? Bedriegen vijftigplussers elkaar meer? Of zijn ze zelfbewuster geworden?
Het antwoord lijkt te liggen bij de individualisering van deze generatie. De babyboomers waren de eerste die een huwelijk aangingen om zichzelf beter te ontplooien. Het huwelijk wordt anders bekeken. Vroeger trouwden mensen vooral om elkaar gelukkig te maken en 'omdat het zo hoorde'. In de jaren '70 begon men ook individueel geluk voorop te stellen. Nu de kinderen uit het huis zijn, hebben de vijftigplussers soms geen reden om nog bij elkaar te blijven. Ze stellen zich de vraag 'is dit de persoon met wie ik misschien nog 25 jaar wil samen zijn?'.
Toch zijn deze vijftigplussers die scheiden niet meteen ongelukkiger, integendeel. Wat hen wel zorgen baart is het alleen komen te staan. Maar aangezien het aantal scheidingen bij die leeftijdsgroep blijft toenemen, hoeven zij zich daar niet zo druk om te maken. De groep vijftigplussers op datingsites stijgt bovendien tweemaal zo snel als andere leeftijdsgroepen.