picknickwandelingen
© Getty Images

83x mooie picknickwandelingen in eigen land

Zin in een dagje uit met het hele gezin, of gewoon gezellig met z’n tweetjes? Vul dan een picknickmandje met lekkers, spring op je fiets of trek je wandelschoenen aan en geniet van enkele prachtige fiets- en wandelroutes die ons landje te bieden heeft. 

Picknickwandelingen: 83x wandelen en smullen

1. Groene Wandeling in Brussel

Wandel in de schaduw van het Atomium en picknick op een designbank in de siertuin van Koning Leopold II.

De Groene Wandeling rijgt alle parken en stukjes natuur van Brussel aan elkaar tot één lange route van zo’n 60 kilometer. Gelukkig is de route handig verdeeld in zeven kortere stukken. Een mooi stukje loopt over het Heizelplateau. Hier wandel je in de schaduw van het Atomium, langs het uitgestrekte Park van Laken en intiemere parken, zoals de Koloniale Tuin. Ook de tuinen van het Chinees Paviljoen en het natuurreservaat ’t Moeraske, achter het station van Schaarbeek, liggen op je route.

  • Picknicktip: picknicken kan onderweg op grasveldjes en banken. Bijzonder zijn de designbanken in de Tuinen van de Bloemist, die je tien minuten na je vertrek bereikt. Ze zijn een onderdeel van de siertuin van Koning Leopold II, waar je ook een labyrint, een belvedère én de mooiste panorama’s op Brussel ontdekt. Mis de golvende zitbank Ondine niet: Belgisch design en laureaat van de wedstrijd Parckdesign.
  • Lengte: 6,6 km
  • Vertrek: Sint-Lambertusplein
  • Einde: Doolegtpark, Marnestraat

‘Het Heizelplateau en de koninklijke parken’, onderdeel van De Groene Wandeling, kun je downloaden op reisroutes.be.

2. Watermolenwandeling in Galmaarden

Akkers, fruitbomen en riviertjes troef op deze authentieke wandeling. Lekker landelijk en vol nostalgie!

Kapelletjes versierd met weidebloemen, knotwilgen, koeien, akkers en boomgaarden bomvol groenten en fruit, boeren en boerinnen die op de binnenplaats van een vierkantshoeve trots hun zelfgemaakt ijs verkopen, … Dat is het leven in Galmaarden, op de grens van het Pajottenland en de Vlaamse Ardennen. De Watermolenwandeling voert je door dit authentieke landschap, langs vele watertjes, de oevers van de Mark en natuurlijk ook een watermolen.

  • Picknicktip: in het hart van Galmaarden ligt het 17e-eeuwse Baljuwhuis, waar nu een gemeenschapscentrum en bibliotheek in ondergebracht zijn. In de prachtige tuin staan oude fruitbomen en voor de kinderen is er een speeltuintje. Achteraan in de tuin kabbelt de rivier de Mark. Een mooie plek voor een pauze vol landelijke nostalgie.
  • Lengte: 6 km. Andere routes: Stiltepad (8,7 km).
  • Vertrek: Marktplein, 1570 Galmaarden
  • Knooppunten: 6 – 607 – 610 – 611 – 622 – 621 – 613 – 612 – 6

Meer info over de Watermolenwandeling ontdek je op toerismevlaamsbrabant.be.

3. Muziekbosroute in Ronse

Een pittige route in de Vlaamse Ardennen, mét een vleugje geschiedenis.

Trek je wandelschoenen aan voor een pittige route door het Muziekbos in de Vlaamse Ardennen. Je wandelt op en rond de Muziekberg, een beboste getuigenheuvel van 150 meter hoog, een souvenir uit de prehistorische tijd toen Vlaanderen nog onder de zeespiegel lag. Vlak bij Bistro Boekzitting − de naam verwijst naar een statige beuk die hier vroeger stond − ligt een speelbos, een geweldige plek voor kinderen. Vanaf hier gaat het weer makkelijk naar beneden langs jeugdherberg De Fiertel en Kapel Lorette uit 1676.

  • Picknicktip: na ongeveer 4,5 km stappen kom je bij een picknickplek met een verhaal (tussen knooppunt 35 en 58). De ronde Geuzentoren midden in het bos ziet er middeleeuws uit, maar werd als romantische ‘folie’ − een wat mysterieus decoratief bouwwerk − pas in 1864 opgetrokken. Volgens de legende zouden schrijver Omer Wattez en dichter Pol De Mont in 1888 van op de Geuzentoren het landschap hebben bewonderd. De Mont riep toen uit: “Maar dat zijn hier de Vlaamse Ardennen!” Sindsdien is dit de koosnaam voor deze mooie streek.
  • Lengte: 11 km, gemakkelijk in te korten (tussen knooppunt 35 en 36)
  • Vertrek: Kerk Louise-Marie, tussen knooppunten 46 en 36
  • Knooppunten: 36 – 32 – 91 – 35 – 58 – 57 – 56 – 46 – 36

De Muziekbosroute gratis downloaden kan via toerismevlaamseardennen.be of bestel hier de brochure Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen bestellen (€ 6) .

4. Oranje wandeling Greenspot Grootloon in Borgloon

In de Speelboomgaard van Borgloon staan picknickbanken onder de fruitbomen. Er is zelfs een barbecue!

Borgloon ligt in de glooiende fruitstreek Haspengouw, een landschap vol geschiedenis. Vlak bij de kerk, verscholen achter het bibliotheekgebouw, ligt de burchtheuvel. Ooit stond hier het slot van de graven van Loon, maar de burcht werd in 1870 gesloopt. Boven op de heuvel geniet je wel nog van een prachtig panorama. Een ander mooi uitzichtpunt ligt ergens op de tweeduizend jaar oude Romeinse Weg van Tongeren naar Boulogne-sur-Mer: van op de Bollenberg zie je het uitgestrekte open landschap van Droog-Haspengouw liggen.

  • Picknicktip: onder de hoge appel-, peren-, pruimen-, kersen- en notenbomen grazen runderen. Zij houden het gras kort en dat is ideaal om te picknicken. In de Speelboomgaard van Borgloon staan picknickbanken onder de fruitbomen. Er is zelfs een barbecue in deze belevingsboomgaard, die je wel vooraf moet reserveren. Kinderen kunnen er op zoek gaan naar reuzegrote dierensculpturen, zoals de eikelmuis, de das, het steenuiltje, de oorworm en de torenvalk. Meer info: www.belevingsboomgaard.be.
  • Lengte: oranje wandeling: 8,5 km. Andere routes: groene (4,4 km), blauwe (6,1 km) en gele (12,6 km) wandeling
  • Vertrek: Greenspot Grootloon, Klappoel, centrum Borgloon
  • Route: volg de oranje pijltjes

Meer info vind je via de wandelfolder Greenspot Grootloon (€ 2), op visitlimburg.be. Een handig wandelkaartje met de route vind je hier.

5. Route ‘Oude Schelde Meilegem’ in Zwalm

Hier wandel je door golvende landschappen met weidse vergezichten en veel molens. Een gezellig, pittoresk plekje!

Het lieflijke riviertje de Zwalm kronkelt door een idyllische landschap dat vaak de mooiste regio van Vlaanderen wordt genoemd. De wandelroute ‘Oude Schelde Meilegem’ brengt je langs de Oude Schelde, de Kaaimeersen en de Scheldevallei (daarvoor trek je best je rubberen laarzen aan). In Natuureducatief Centrum De Kaaihoeve leen je spullen als een rugzakje met verrekijker, een loep om insecten te bestuderen en zoekkaarten.

  • Picknicktip: relax na je wandeling vlak bij je vertrek- en eindpunt, het Natuureducatief Centrum de Kaaihoeve in Meilegem. Op het wandelpad langs de Schelde staat hier een bankje met een mooi zicht op het water.
  • Lengte: 5 km of makkelijk in te korten via het kaartje
  • Vertrek: De Kaaihoeve, Meilegem (Zwalm)

Het kaartje en de folder ‘Oude Schelde Meilegem’ kun je hier downloaden.

6. Het Moeraspad van natuurgebied Scheps in Balen

Volg het knuppelpad door het moeras en luister naar de vele bosrietzangers. Het gebied lijkt wel een eilandje midden in de natuur!

Rust, rust, rust … die vind je in het ongerepte natuurgebied Scheps, in de vallei van de Grote Nete bij Balen. Je ziet er geen verharde wegen en nauwelijks bebouwing. Toch is het er niet écht stil: de talrijke bosrietzangers laten er hun gezang horen, en ook de blauwborst, wulp en steenuil zwijgen niet. Volg het Moeraspad of het wat langere Weidepad. Je wandelt over een knuppelpad door het moeras naar een vogelkijkwand aan de rand van een waterrijk gebied.

  • Picknicktip: hier en daar staan rustbanken, maar de mooiste picknickplek is ‘Het eilandje’, op zo’n vijftig meter van de Zillendijk. Hier picknick je in alle rust, met alleen maar natuur om je heen. Mooi!
  • Lengte: 6,9 km
  • Vertrek: langs de Halflochtdijk
  • Route: volg de knooppunten: (52) – 51 – 56 – 78 – 63 – 62 – 58 – 57 – 55 – 56 – 51 – (52)

Een kaartje en meer informatie over de Schepswandeling vind je hier.

7. De Averegten in Heist-op-den-Berg

Wilgenhutten, klauterboomstammen en een kinderboerderij … Dit is een topwandeling om met kinderen te maken, want ze kunnen lekker smullen én spelen!

Doe je kroost en jezelf een plezier op een van de vijf rustige wandelpaden in het provinciaal domein de Averegten. Onderweg ravotten de kinderen in de speeltuin naast taverne Het Boshuis, het speelbos van 5 hectare of in Hobbeldonk, de natuurspeelplaats met zandbergen, speelwater, wilgenhutten en klauterboomstammen. Of breng een bezoekje aan de kinderboerderij, de plantentuin en de bijenhal.

  • Picknicktip: enkele natuurlijk gekromde stammen vormen de fantasievolle speeltuigen van de speeltuin. Ga daar picknicken of even verder op de speelweide, bij wandelknooppunt 57.
  • Lengte: 3,9 km
  • Vertrek: Parking PGD De Averegten, Boonmarkt 12, Heist-op-den-Berg
  • Knooppunten: 13 – 57 – 56 – 55 – 54 – 59 – 13

Meer info en een handig wandelkaartje vind je hier.

8. Route ‘Duinen en strand’ in Koksijde-Oostduinkerke

Van de hoogste duin van het land naar de villawijken van Koksijde. Even heerlijk uitwaaien!

Niemand zegt nee tegen een wandeling aan de kust. Eerst ga je naar de hoogste duin van het land, daarna wandel je over het strand om uit te waaien en schelpjes te rapen. Je keert terug langs de rand van Koksijde, door de mooie villawijken, richting de Hoge Blekker.

  • Picknicktip: de Hoge Blekker is met zijn 33 meter de hoogste duin van de kust. Je mag er picknicken aan de voet van de duin, of op de top, waar enkele bankjes staan. Daar heb je een mooi zicht op natuurgebied de Doornpanne. Te bereiken via de Zeelaan en dan de Panoramalaan.
  • Lengte: 8 km
  • Vertrek: knooppunt 55, kruising Panoramalaan en Hoge Blekkerlaan, Koksijde
  • Knooppunten: 55 – 50 – 51 – 52 – 53 – 59 – 60 – 58 – 57 – 56 – 55

9. Route ‘Slenteren langs kanaaloevers’ in Beernem

De Miseriebocht langs het kanaal Gent-Brugge is een minder bekend maar prachtig stukje natuur. Zeker een bezoekje waard!

Behalve het prachtige domein Bulskampveld heeft Beernem nog enkele minder bekende mooie plekjes. Ga maar eens wandelen langs het kanaal Gent-Brugge. Vooral de Miseriebocht, een schilderachtige arm van het kanaal tussen de kerk van Sint-Joris en de jachthaven van Beernem, is de moeite waard. De zuidelijke oever maakt deel uit van het wandelnetwerk Bulskampveld. Hier wandel je van knooppunt naar knooppunt, tussen beboste oevers en grasbermen.

  • Picknicktip: op het jaagpad in de Miseriebocht in Beernem, net voorbij de kleine jachthaven met kantine, staat een picknickbank en tafel. Van daaruit heb je een mooi uitzicht over het water.
    www.natuurpunt.be
  • Lengte: 7,8 km
  • Vertrek: aan de kerk van Sint-Joris aan het kanaal Gent-Brugge
  • Knooppunten: 91 – 92 – 6 – 5 – 4 – 3 – 87 – 88 – 89 – 91

Nog meer picknickwandelingen in ons Libelle Wandelpakket

Ken je ons Libelle Wandelpakket al? Daarin bundelen we elk seizoen fijne wandelinspiratie in heel Vlaanderen. Heel wat wandelroutes passeren ook langs fijne picknickplekjes waar je even kunt uitblazen.

Trek eropuit met deze picknickwandelingen:

West-Vlaanderen

  1. De Duinbossen, De Haan
  2. Het Stiltepad, Westouter
  3. Ryckevelde, Brugge
  4. De Brouckmolen, Stavele
  5. Nieuwenhovenbos, Nieuwenhove
  6. Orveytwandeling, Zwevegem
  7. Tweebergenwandeling, Westouter
  8. Expeditie Kruiskerke, Kruiskerke
  9. Door de Gasthuisbossen, Zillebeke
  10. Ooidonk en de oude Leie, Sint-Maria-Leerne
  11. De Hyacintenwandeling, Kemmel
  12. Trappistentrip Sint-Sixtus, Westvleteren
  13. Duinenwandeling, De Panne
  14. Door het land van Streuvels, Ingooigem
  15. Langs de Palingbeek en door het oorlogslandschap, Zillebeke

Oost-Vlaanderen

  1. De Rooigemse beek, Mullem
  2. Het Kluisbos, Kluisbergen
  3. Het Leen, Eeklo
  4. De Duivelroute, Everbeek
  5. De Moervaartvallei, Moerbeke-Waas
  6. ’t Enamebos, Ename
  7. Gallowayroute, Schellebelle
  8. Erfgoedwandeling Puyenbroeck, Wachtebeke
  9. Langs het Brakelbos en de taalgrens, Schorisse
  10. Langs de bronnen van het Burreken, Schorisse
  11. De hellingen van de Ronde van Vlaanderen, Maarkedal
  12. Lus rond het Donkmeer, Berlare
  13. De Denderwandeling langs De Gavers en De Nuchten, Geraardsbergen
  14. De Krekenwandeling tussen Rode Sluis en Koewacht, Moerbeke
  15. Hooggoedbos, Maria-Aalter
  16. Van het Leen naar de Lieve, Waarschoot

Antwerpen

  1. Langs water en kastelen, Westerlo
  2. De Keiheuvel, Balen
  3. Het Hekselienpad, Retie
  4. Steenbakkerstunnels, Boom
  5. Stoer stappen, Zondereigen
  6. De Blakheide, Beerse
  7. Bruggekeswandeling, Ravels
  8. Door Overstromingsgebied Molderbroek, Gompel (Mol)
  9. De Klinkaartwandeling, Boom
  10. Herbronnen langs de Nete, Herenthout
  11. De Molenbergwandeling, Willebroek
  12. Door de landduinen, Geel-Bel

Vlaams-Brabant

  1. Rozendaal, Vissenaken
  2. Kesterbeek, Beersel
  3. Door ’s Hertogenheide, Aarschot
  4. De molenwandeling, Merchtem
  5. Door Zichem met De Witte, Zichem
  6. Het Kapbos, Tervuren
  7. De Tulkenswandeling, Landen
  8. De Wolfsputten, Dilbeek
  9. Door het Silsombos, Erps-Kwerps
  10. De Damiaanwandeling, Tremelo
  11. De Kasteeldomeinwandeling, Pepingen
  12. De Bloesemwandeling, Zoutleeuw
  13. Kravaal- en Kartelobos, Krokegem
  14. De Speelberg, Linden
  15. De Margijswandeling, Neerijse
  16. De Abenowandeling en Rotselaar Plas, Rotselaar

Limburg

  1. Terhills, Maasmechelen
  2. Het Galgenbos, Nieuwenhoven
  3. Donderslag, Oudsbergen
  4. Oud-Rekem en de Maasvallei, Rekem
  5. De Sahara, Lommel
  6. De Wijers, Zonhoven
  7. Langs het Pijnven, Hechtel-Eksel
  8. De Grindwandeling, Aldeneik
  9. De Maasvalleiwandeling, Maasmechelen
  10. Grenshoppen in Kempen-Broek, Bocholt
  11. Verborgen moois, Gingelom
  12. Webbekoms Broek, Diest
  13. Kanne en de Sint-Pietersberg, Kanne
  14. De Mombeekvallei, Alken
  15. Door natuurreservaat Zammelen, Kortessem

Nog meer wandelplezier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."