7x de mooiste natuurparken van Oostenrijk
Van nationale parken heb je vast al gehoord, maar wist je dat Oostenrijk ook 48 natuurparken heeft? Wij leiden je met veel plezier rond op onze favoriete plekken.
Nationaal park vs. natuurpark
Oostenrijk telt zes nationale parken. Dat zijn grote beschermde natuurreservaten met de klemtoon op de natuur, zowel de flora als de fauna. Je geniet er van de stilte van bossen, mooie beekjes en imposante berglandschappen. Bekende nationale parken zijn onder meer de Hohe Tauern, Donau-Auen en Kalkalpen.
De Oostenrijks natuurparken zijn een beetje anders en zijn bij de meeste Belgen veel minder of helemaal niet bekend. Het is een gedeeltelijk door de mens gemaakt landschap, met een grote harmonie tussen de natuur en traditionele cultuurlandschappen. Er zijn maar liefst achtenveertig natuurparken in Oostenrijk.
Natuurparken zijn dan wel veel kleiner van omvang dan de nationale parken, maar ze zijn ook veel diverser. In deze beschermde cultuurlandschappen kun je de natuur op allerlei manieren beleven en tot rust komen in een schitterende omgeving. Meer info over alle 48 parken vind je op naturparke.at en austria.info.
1. Kaunergrat in Tirol: 1200 huppelende steenbokken
Het natuurpark Kaunergrat in Tirol strekt zich uit van het Obere Inntal tot de Ötztaler Alpen, en bestrijkt een enorm gebied van meer dan 5300 hectare. Naast 84 bergen van meer dan drieduizend meter hoog en bijhorende alpenweides vind je hier unieke bewoners: steenbokken! Liefst 1200 exemplaren van deze gehoornde klimmers bevolken het park en je maakt veel kans ze te zien tijdens een wandeling.
Tijdens de luswandeling bijvoorbeeld, die van de parking op de Falkaunsalm naar de Gallruttalm loopt. Een haalbare wandeling ook voor kinderen, die vooral in het begin stijgt. De tocht van 6,6 kilometer biedt een fantastisch uitzicht op de bergen. Zeker de terugweg is onvergetelijk: je wandelt dan door de lange, donkere en mystieke Gallruth-tunnel. In het hart van het natuurpark in het Pitztal ligt het Piller Moor, een hoogveengebied met unieke flora en fauna. En er is een uitkijktoren!
2. Attersee-Traunsee in Opperoostenrijk: het eerste sterrenpark in Oostenrijk
Ken je de Dark Sky Places of sterrenparken? Dat zijn de plekken in de wereld waar je het meest onbezoedelde zicht hebt op de sterrenhemel en er dus geen lichtvervuiling is. Het eerste erkende sterrenpark in Oostenrijk vind je sinds 2021 in het natuurpark Attersee-Traunsee in Salzkammergut. De duisternis is er optimaal, omdat de lokale bewoners aangemoedigd worden om in hun tuin ‘beter licht’ te gebruiken. Dat wil zeggen: verlichting die plaatselijk is en naar onder wijst, zodat er geen lichtvervuiling is. Zo is het firmament in dit gebied uitzonderlijk goed te zien. Je kunt ook deelnemen aan een begeleide sterrenexcursie, zoals die bij volle maan onder meer op de Kreuzing Alm in Weyregg wordt georganiseerd. Op en rond de twee pittoreske meren die dit natuurpark hun naam geven, wachten er ook nog waterplezier en fijne fietstochten.
3. Naturpark Sölktäler in Stiermarken: een prachtige panoramische route
Sölktäler in Schladming-Dachstein biedt pure Alpennatuur, en dat zowel aan gemoedelijke bergwandelaars als aan sportieve klimmers. De slogan van het natuurpark is ‘Eindelijk rust’ en dat illustreert waar het hier om gaat. Op veel plekken heb je geen gsm-ontvangst, heerlijk toch?
Dit is Oostenrijk zoals in je wildste dromen: ongerepte natuur, meer dan veertig bergtoppen boven de tweeduizend meter en tientallen bergmeren en watervallen. De Sölkpasstrasse is dé highlight in het natuurpark. In Stein an der Enns, op twintig minuten van Schladming, begint deze panoramische autoroute die je naar de andere kant van de berg in Murau voert. Tussenin vind je haarspeldbochten en uitzichten op het magistrale bergdecor.
Een mooie wandeling is degene die je van de top van de Sölkpas op 1800 meter hoogte naar de Hornfeldspitze op 2.277 hoogte voert, een traject van anderhalf uur enkel. Natuurlijk vind je hier ook een berghut, kwestie van de nodige krachten op te doen alvorens je weer aan de afdeling begint. Met de Schladming-Dachstein Sommercard krijg je gratis toegang tot meer dan honderd attracties, zoals kabelliften en musea.
4. Neusiedlersee-Leithagebirge in Burgenland: met een fluisterboot het meer op
Het beschermde natuurgebied Neusiedlersee-Leithagebirge op de grens met Hongarije is niet alleen Unesco Werelderfgoed, maar ook een erkend biosfeerreservaat. Dat heeft alles te maken met het Neusiedlermeer. Dat steppemeer is het grootste meer van Oostenrijk en uniek omwille van het riet dat hier groeit. De dichte rietkraag zorgt voor een geschikt rust- en broedgebied voor tientallen vogels. Lepelaars, roerdompen, zilverreigers: ze broeden hier allemaal.
Daarnaast vind je hier ook paarden en gallowayrunderen, die de broedvlaktes vrij houden van ganzen. Een tochtje op het meer is een must om de unieke flora en fauna te verkennen. In het dorpje Jois kun je in de jachthaven een elektrische boot of een zeilboot huren, en je kunt zelfs suppen door de kanalen in het riet. In de regio tussen het meer en het gebergte lopen ook zeventien wandelroutes, waarvan sommige langs de rietkragen. Bezoek ook zeker een wijndomein, want dit is dé wijnstreek van Oostenrijk. Zum Wohl!
5. Falkenstein in Nederoostenrijk: karstbronnen en watervallen
De Weense Alpen tellen twee van de mooiste natuurparken van het land. Natuurpark Falkenstein rond de gemeente Schwarzau is met zijn 17 hectare vrij klein. Toch kun je in dit gebied in de bergen tussen Rax en Schneeberg veel doen. In het karstgebied vind je zacht glooiende hellingen, rotsformaties, grotten, karstbronnen en watervallen.
Trek je wandelschoenen aan en maak een wandeling naar de top van de Falkenstein, met zijn 1011 meter het hoogste punt. Vanop de rotswand heb je een schitterend uitzicht op het dorpje Schwarzau. De bank en de picknicktafel maken dit dé hotspot om te genieten van het idyllische landschap.
6. Hohe Wand in Nederoostenrijk: wandelen in de lucht
Naturpark Hohe Wand ziet eruit zoals het klinkt: een avontuurlijke rotsomgeving, op en rond de berg Hohe Wand. Op slechts 40 kilometer van Wenen beland je hier in een bebost karstplateau, omgeven door steile rotswanden. De streek grossiert in mooie wandelroutes voor het hele gezin.
Een paar ervan voeren naar de Skywalk Hohe Wand in Maiersdorf. Dat uitzichtplatform is in de rotsen gebouwd en laat je toe om tien meter ‘in het ijle’ vooruit te wandelen. Een geweldig gevoel! Bovendien heb je vanop de Skywalk ook zicht op de bergtoppen in de buurt. De Skywalk is ook te voet te bereiken tijdens een 10 kilometer lange wandeling vanuit het Naturparkcentrum in Maiersdorf. Voor de jongsten is er de Naturpark stüberl, een kinderboerderij met dieren als herten en gemzen, een woudleerpad en een grote natuurspeeltuin.
7. Dobratsch in Karinthië: bloemen in de Alpengarten
Op twintig minuten rijden van de stad Villach vind je het Natuurpark Dobratsch, vernoemd naar de 2143 meter hoge berg waar al eeuwen koeien grazen op pittoreske alpenweides. Cultuur en natuur gaan hier hand in hand, want de Dobratsch is voor de stadsbewoners dé plek om de hectiek van het alledaagse leven te ontvluchten.
Rond de Villach Alpenweg die je naar boven voert, liggen de uitstapjes voor het grijpen. Zo kun je de Alpengarten bezoeken, waar je de hele zomer lang de prachtigste Alpenbloemen kunt bewonderen. Niet ver daar vandaan ligt het uitkijkplatform Rote Wand, een wandelrooster op vierhonderd meter hoogte boven de grond dat je een magistraal panorama biedt op de omgeving. Op de Rosstratte kijk je van in een ligstoel uit op de Alpenreuzen, en kun je met een beetje geluk gemzen spotten. Een topplek voor een drankje is ook de Aichingerhütte, met op 1650 meter hoogte een prachtig zonneterras en talrijke specialiteiten uit Karinthië op het restaurantmenu.
LEES OOK:
- Wandelvakanties: is het iets voor jou?
- Fietstas ingepakt? Dit zijn de mooiste bestemmingen voor een fietsvakantie
- 5 redenen om dit jaar naar Spanje te reizen
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!