Wat kun je doen tegen nachtlawaai van de buren?
Tijdens de zomer zijn er heel wat tuinfeestjes. Die sfeer is natuurlijk leuk, maar als het nΓ©t wat te lang doorgaat ’s avonds kan je slaap er wel onder gaan leiden. Vraag jij je af wanneer je een opmerking mag maken over nachtlawaai? Lees dan hier onze tips.
SOS nachtlawaai
Dat een goede nachtrust belangrijk is om overdag voldoende energie te hebben, weten we. Maar wat als de buren te veel lawaai maken waardoor je niet in slaap geraakt? In principe mag er nooit – niet overdag of ’s nachts – geluid te horen zijn dat zonder noodzaak veroorzaakt wordt en de rust van bewoners in het gedrang brengt. Dat wordt immers beschouwd als geluidshinder.
Al is het ’s nachts nog eenduidiger: tussen 22u en 6 of 7uΒ (dit kan verschillen afhankelijk van de gemeente) is het volgens de wet verboden om je ‘schuldig te maken aan nachtgerucht of nachtrumoer waardoor de rust van de inwoners kan worden verstoord’. Gebeurt dat toch? Dan mag je er zeker iets over zeggen.
Hoe spreek ik mijn buren erover aan?
Ondervind je nachtlawaai van je buren? Dan is het een goed idee om niet meteen de politie te bellen. Probeer het in plaats daarvan altijd eerst op te lossen door er met elkaar over te praten:
- Ga bij eventueel nachtlawaai aanbellen bij de burenΒ (of gebruik de telefoon als je hun nummer hebt) en wijs hen erop dat ze wel heel erg luid praten, zingen, lachen… en/of dat hun muziek tot bij jou binnen te horen is. Misschien beseften ze niet dat het al zo laat was of dat het volume zo luid stond. In dat geval is het snel opgelost en is iedereen nadien weer blij.
- Kan je op weinig begrip rekenen en passen de buren hun gedrag niet aan na een opmerking? Dan kun je de politie (eventueel de wijkagent) bellen om een kijkje te komen nemen.
- Blijft de geluidshinder op een regelmatige basis aanhouden? Dan is burenbemiddeling een optie. Dit wordt per provincie en soms per stad of gemeente georganiseerd en heeft de bedoeling het conflict niet te laten escaleren. Je kunt burenbemiddeling trouwens ook inschakelen voor andere conflicten, bijvoorbeeld rond overhangende takken.
- Als dat niet volstaat en je nog steeds regelmatig overlast ondervindt,Β zit er niets anders op dan een klacht in te dienen wegens nachtlawaaiΒ waarna je buren zich eventueel voor de rechter zullen moeten verantwoorden. Het zal de relatie met de buren er niet beter op maken, maar je bent dan tenminste van de overlast verlost.
Lees ook deze artikels over het belang van goede buren:
- Hartverwarmend: deze buren doen dingen samen Γ©n smeden zo een hechte band
- Van buur naar beste vriend: deze buren vertellen hoe hun hechte band is ontstaan
- 5x tips om in contact te komen met buurtbewoners
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!