Oeps, vergeten!
19 jan 2012
Hoe heet dat ook weer? Waar heb ik die sleutels gelegd? Deze anti-vergeetachtigheidstips helpen je geheugen een handje!
-
Als je vergeetachtigheid wilt voorkomen, kun je het beste je hersenen dagelijks aan het werk zetten. Bijvoorbeeld door het oplossen van enkele puzzels of vraagstukken. Hersenjoggen, noemen ze dat ook wel.
-
Een andere goede oefening is zo nu en dan het boodschappenlijstje thuislaten als je naar de winkel of de markt gaat. Om te onthouden wat je ook weer moest meebrengen, kun je de boodschappen in gedachten verdelen over de kamers van je huis waar je de spullen nodig hebt.
-
Heb je vaak moeite om namen te onthouden? Ga in gedachten het hele alfabet af. Wie weet krijg je bij een bepaalde letter wel een Aha!-moment en weet je de naam van de persoon die tegenover je staat plots weer.
-
Om telefoonnummers of andere cijfercombinaties beter te onthouden, kun je ze opdelen in hapklare blokjes. Op die manier wordt de info verteerbaarder voor je geheugen. De meeste mensen kunnen ongeveer zeven dingen onthouden.
-
Associeer de dingen die je niet mag vergeten met iets anders. Als je bijvoorbeeld elke dag een pilletje moet nemen, spreek dan voor jezelf af dat je dat telkens doet als je favoriete programma op televisie gedaan is.
- Maak je niet boos over je vergeetachtigheid. Dat leidt alleen maar tot ongewenste spanning; en spanning en stress kunnen ook maken dat je dingen vergeet. Daarmee dat we ook vaak de indruk hebben dat we tijdens drukke periodes in ons leven meer vergeten dan anders.
Top 10 van meest vergeten dingen
1. Telefoontjes beantwoorden
2. E-mail beantwoorden
3. Namen
4. Verjaardagskaartjes sturen
5. Gsm laden
6. Paswoorden
7. Eten uit de diepvries halen
8. Planten water geven
9. Geprinten papieren meenemen
10. Vuilniszakken buitenzetten