Om even bij stil te staan: 8 vragen die je leven kunnen veranderen
Sta jij in de rush van het dagelijkse leven ook te weinig stil bij jezelf? Je leeft op automatische piloot en stelt je er geen vragen bij. Toch kan het eens deugd doen om enkel en alleen aan jezelf te denken, terug te kijken naar het verleden en stil te staan bij jouw leven.
Een inspirerende quote: “The instinct is to look for answers, but the truth is that questions teach us most.” Of het nu een retorische vraag is waar geen (juist) antwoord op bestaat, of een vraag waar je lang over kunt piekeren: je zult sowieso opnieuw dingen bijleren over jezelf. En wie weet krijg je hierdoor nieuwe inzichten die je leven veranderen.
Met wie breng je je tijd door?
Filosoof Goethe zou zeggen: “vertel me met wie je je tijd spendeert en ik vertel je wie je bent.” De omgeving waarin je leeft en functioneert heeft namelijk een grote invloed op wie je bent als mens. Zijn je vrienden en familie mensen die jou gelukkig maken en een positief effect hebben op je leven, of zitten er mensen bij die je als je eerlijk bent liever kwijt dan rijk bent?
Hoe ziet jouw ideale dag eruit?
Als je nooit stilstaat bij jouw perfecte dag, hoe kun je ze dan overdoen? Denk na over welke dagen in je leven jou gelukkig maakten en die jou zullen bijblijven. Sommigen kun je opnieuw beleven, anderen misschien niet. Maar het helpt wel om voor jezelf te bepalen waar je belang aan hecht. Zijn het materiële dingen of eerder belevenissen?
Voor wie doe ik het allemaal?
Leef jij voor jezelf en enkel en alleen om jezelf te pleasen, of leef je in functie van je dierbaren? Is het je doel om de top te bereiken in je professionele leven, of wil je vooral een goede moeder zijn?
Wat mis ik door me constant zorgen te maken?
Door enkel en alleen te piekeren, vergeet je om om je heen te kijken en mis je misschien zelfs leuke dingen. Elk mens maakt obstakels mee die voor extreme emoties kunnen zorgen. Je kunt deze perfect eens de vrije loop laten gaan, maar ze op tijd en stond controleren en temperen kan ook deugd doen. Soms is het goed om rationeel in plaats van emotioneel te denken.
Doe ik mijn job zoals het hoort?
Ligt jouw focus op je eigen individuele werk, of heb je soms het gevoel dat je niets nuttigs doet? Of dat je je te veel bezighoudt met andermans zaken? Het kan ook goed zijn om bij je professionele leven stil te staan. Het is niet de bedoeling dat je de zorgen op het werk te veel mee naar huis neemt, en dat ze je leven bepalen, maar je mag zelf je gedrevenheid niet verliezen.
Wie is mijn doelpubliek?
Dit is de belangrijkste vraag die de ondernemers onder ons aan zichzelf moeten stellen. Of je nu cupcakes of juwelen verkoopt, een eigen zaak hebt of je eigen blogartikels schrijft: voor wié doe je het, los van de winst? Wil jij collega-moeders bijstaan, studenten en jongeren een hart onder de riem steken, of kleren verkopen voor een zo breed mogelijk publiek? Wie zijn deze mensen, hoe oud zijn ze, hoe leven ze? Dit alles zal je marketingstrategie bepalen.
Zijn onze frustraties dingen die écht een verschil maken?
Waarschijnlijk zijn een groot deel van jouw ergernissen dingen die eigenlijk niet echt belangrijk zijn. Iedereen vloekt wanneer je ’s ochtends onverwacht door een regenbui loopt, zonder paraplu en met perfect gebrushte haren waar je voor niets je tijd in hebt gestoken. Sta bewust stil bij de frustraties in je leven. Erger je je constant aan je levenspartner en maakt hij/zij je ongelukkig? Of maak je je te veel druk om iemand die de deur van de trein niet sluit, waardoor er tocht in de wagon waait? Niet elke frustratie is van even groot belang.
Gedraag ik me als de persoon die ik wil zijn?
Wie ben ik en wat doe ik: twee levensvragen die eigenlijk onlosmakelijk samenhangen. Actions speak louder than words. Je kunt je partner je liefde verklaren, maar het te weinig tonen. Vraag je bij elke beslissing of actie af of je echt jezelf bent en of je je gedraagt volgens de rol die je zelf wilt vervullen.