7 onbekende plekjes in Wallonië om te ontdekken
Spectaculaire natuur, historische dorpjes, gastvrije mensen en tonnen rust. Het zuiden van ons land is ongewoon mooi en interessant. En er zijn ongetwijfeld heel wat plekjes in Wallonië die je nog niet hebt gezien. Deze verborgen parels mag je alleszins zéker niet missen.
7 prachtige locaties over de taalgrens
1. Proosten in wijndorpje Torgny
Plekjes in Wallonië die je doen denken aan de Franse Provence, ze bestaan! In de Gaumestreek schijnt de zon meer dan in de rest van België. Je vindt er kabbelende beekjes, een licht glooiend landschap, huizen met okerkleurige gevels en fleurige luikjes en een gastvrije bevolking. Het paradepaardje is Torgny, het zuidelijkst gelegen dorpje van België.
Het ligt op een helling en wordt door het omringende Ardense Massief beschermd tegen de gure noorderwind. Zo ontstaat er een uniek microklimaat, ideaal voor wijnbouw. Er zijn drie wijngaarden: Le Poirier du Loup, Les Fouchères en L’Epinette. Torgny herbergt heel wat beschermd erfgoed zoals de oude wasplaats, de traditionele hoeves en de kapel. Gezelligheid troef als de avond valt.
Logeer- en dineertip
Er zijn enkele gîtes en een luxueus hotel-restaurant, La Grappe d’Or, met een ster in de Michelingids. Iets populairder is La Romanette, een brasserie met zicht op de wasplaats.
2. Op bedevaart gaan naar Bassenge
In de vallei van de Jeker en de Maas, waar Nederland, Vlaanderen en Wallonië met elkaar flirten, worden heel wat fietsers en wandelaars verrast door de wegwijzer ‘Petit Lourdes’ in Bassenge (Bitsingen in het Nederlands). Het was pastoor Nouwen die, helemaal in de ban van Maria, in zijn dorp een getrouwe kopie van de Grot van Massabielle in Lourdes liet bouwen.
Al snel zakten bedevaartgangers van heinde en verre af naar het heiligdom. Het waren veelal armere mensen die de middelen niet hadden om naar het echte Lourdes te reizen. De plek werd ook wel Lourdes des Pauvres of eenvoudigweg Petit Lourdes genoemd. Tot op de dag van vandaag komen mensen hier in stilte bidden of genezing afsmeken.
Fietstip
Bassenge is het startpunt van de 34 kilometer lange fietstocht ‘De vallei van de Jeker en de Maas’. Volg deze knooppunten: 432 – 405 – 402 – 401 – 411 – 412 – 413 – 76 – 77 – 420 – 414 – 40 – 41 – 15 – 10 – 407 – 432
3. Zalig spelevaren in Nismes
In Nismes, in de grensstreek tussen België en Frankrijk, valt er heel wat te beleven. Loop zeker binnen in de kerk en bekijk de watermolen waarmee elektriciteit wordt opgewekt. Vlakbij ligt er een verborgen parel, Les Jardins d’O. In dit vijverpark neem je het roer van een elektrisch bootje en kinderen kunnen er hun hart ophalen bij de vele waterspelletjes.
En dan is er nog het Museum van het Klein Formaat. Het werd in 1981 opgericht door kunstliefhebbers om het grote publiek te laten kennismaken met alle aspecten van hedendaagse kunst. Ze hebben een vaste collectie met meer dan 3500 etsen, tekeningen, inktwerken, schilderijen en foto’s.
Wandeltip
In Nismes kun je zalig wandelen. Vertrek bij de kerk en volg de bordjes met de gele ruit (7,5 km). Je wandelt door het bos tot aan Le Fondry des Chiens, het neusje van de zalm van het natuurpark Viroin-Hermeton. Deze kuil met rotsen is ontstaan door het spel van het water in de kalkstenen bodem.
4. Courquain: haal de acteur in je boven
In de laars van Henegouwen, de meest landelijke regio van de provincie, kun je fietsen door een soort niemandsland. Tot je plots letterlijk aan de deur staat van restaurant No Man’s Land in het fictieve grensdorp Courquain (Koorkin in het Nederlands). Fictief? Inderdaad, na het draaien van de film ‘Rien à déclarer’ in 2010 is er aan de voormalige Frans-Belgische grens een onecht dorp ontstaan. Wie fan is van originele plekjes moet dit filmdorp in Wallonië zeker bezoeken!
Het verhaal van de film gaat terug naar 1 januari 1993, toen de grenzen opengingen en de vaste douaneposten afgeschaft werden. Een kaskraker werd de film niet. Maar de decors zijn er nog. In het voormalige douanekantoor kun je zelfs een escape game spelen. Het thema zal je niet verbazen: smokkel. Courquain ligt aan de 52 kilometer lange fietsroute ‘Laars van Henegouwen’, met vertrek aan de abdij van Chimay.
Logeertip
Vlakbij Chimay, aan het meer van Virelles, kun je slapen in een tiny house op het water. Dit is een van de plekjes waar je Wallonië op een wel héél mooie manier kunt beleven. Je hebt een badkamer, een terras en plek voor twee.
5. Fichermont: de thuis van Soeur Sourire
Er zijn heel wat ongewone plekjes in Wallonië, maar dit is er één met een nogal ongewone geschiedenis. In Waals-Brabant vind je het dominicanerklooster Centre Spirituel Notre-Dame de Fichermont. Hier leefde Jeanne Deckers, ooit de bekendste non van België. Als ‘Soeur Sourire’ veroverde ze de wereld met haar hit Dominique. Het nummer haalde zelfs de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade.
Het opvallende gebouw is tussen 1927 en 1945 opgetrokken in een Vlaams-neogotische stijl. De charismatische gemeenschap vertrok in 1996 en het aartsbisdom Mechelen-Brussel moest op zoek naar een bestemming voor de site. In het gebouw wonen geen nonnen meer, maar jonge muziektalenten uit de hele wereld. De vereniging Musica Mundi bracht er haar muziekschool en internaat onder.
Fietstip
Het klooster van Soeur Sourire ligt op de route van ‘Van Villers-la- Ville naar Waterloo’. Volg de knooppunten 30 – 29 – 42 – 81 – 6 – 41 – 78 – 77 – 76 – 83 – 84 – 85 – 1 – 2 – 87 – 86 – 85 – 84 – 47 – 46 – 44 – 48 – 49 – 56 – 57 – 59 – 36 – 35 – 34 – 33 – 31 – 30
6. Plan een idyllisch ritje langs de Samson
In de provincie Namen is Samson geen hond uit een kinderprogramma, maar wel een vrolijk kabbelend riviertje in een romantische vallei met heel wat onbekende bezienswaardigheden. Het gebied is een Natura 2000-zone. Klaar om een onbekende streek te ontdekken waar de natuur regeert en authentieke dorpjes de scepter zwaaien?
Stap op de motor, in de auto… of wie weet op de fiets! Starten doe je in Namêche, waar de Maas het landschap diep heeft uitgesneden. Van hieruit klim je richting Mozet, dat op de lijst prijkt van mooiste dorpjes van Wallonië. In dit dorp zie je zelden iemand op straat. Dan maar genieten van de kerk op de heuvel, de kalkstenen huizen, de vierkantshoeves en het kasteel. Het lijkt een plaatje uit een oud prentenboek.
Logeertip
Camping Cascade de Jausse verhuurt bivaktenten op palen en houten hutjes. De Samson en het zwembad zorgen voor verkoeling.
7. Voel je even mijnwerker in Bois-du-Luc
Op verschillende locaties in Henegouwen proef je nog de sfeer van de industriële revolutie. Ben je hierin geïnteresseerd? Dan is de UNESCO-site Bois-du-Luc een van de plekjes in Wallonië die je moet gezien hebben. Op de site zie je rechts een arbeiderswijk met 166 woningen uit de 19de eeuw. Links ligt de ingang van de oude steenkoolmijn. Die was van de arbeiderswijk afgeschermd met hoge muren. Verschillende generaties mijnwerkers leefden er in totale afzondering. Je werd hier geboren en stierf hier.
Bois-du-Luc vertelt ook het verhaal van de vele mijnwerkers uit alle mogelijke windstreken die al op 12-jarige leeftijd in een kooi 558 meter naar beneden gingen. Je ruikt er nog steeds de geur van de steenkool en de machines. Alleen is het er nu stil, terwijl vroeger het lawaai hels was. Voor het overige is er ogenschijnlijk niets veranderd, zelfs het interieur van het arbeidershuisje met zijn meubelen uit de jaren 20 is intact gebleven.
Samenstelling: Sebastiaan Bedaux
Lees ook deze artikels over leuke plekjes in Wallonië:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!