Op zoek naar de smaak in het leven van Axel Daeseleire
Hij houdt van kunst en kaasblokjes. Van goeie bolognesesaus en het drukke Antwerpen. Een rare mix, zeg je? Voor Axel is het leven één grote proeverij!
Lees het volledige interview met Axel Daeseleire in Libelle 13 (29 maart 2012)
Met je gat in de boter gevallen in het programma "Smaak"?
”Wat denk je zelf? Op reis gaan, met beesten bezig zijn, praten over eten, zelf mogen proeven en daar ook nog eens voor betaald worden… Mij hoor je niet klagen. Bovendien is het gewoon fijn om eens een ander facet van mezelf op televisie te laten zien. Ik ben Bruno Wyndaele dankbaar voor deze kans. Ook hij is een geboren bourgondiër.
Ik eet en drink ongelofelijk graag. En wat je graag doet, doe je met talent, zei Brel ooit. Dus durf ik te zeggen dat ik wel enig talent heb. Dat was als kind al zo. Ik was pas zes toen ik van mijn vader een slok wijn mocht proeven. ’En we lengen het niet aan met water’, zei hij. Mijn vader vond dat zonde. Tijdens het proeven kregen mijn broers en ik uitleg. Ik deed al vrij jong flink wat wijnkennis op. Mijn vader zorgde voor de wijn, mijn moeder kookte hemels. De gewone dagelijkse kost werd met enorm veel aandacht bereid."
Nodig jij soms mensen thuis uit?
”Absoluut. Maar ook dat gebeurt meestal en petit comité. Ik kook graag voor vrienden. Dat blijft voor mij een ultieme daad van liefde. Eten is, net als seks trouwens, de basis van het voortbestaan van de mensheid – zonder eten en seks is er geen leven meer. Ik geniet nog meer van eten als ik omringd ben door mensen die ik graag zie. Ik ben geen foodie in de zuiverste zin van het woord. Ik heb thuis geen kast vol kookboeken. Maar ik ga wel steeds op zoek naar het beste en het lekkerste. Zelfs als ik zin heb in frieten rijd ik graag een eindje om echt naar de beste frituur van de stad te gaan, al is het midden in de nacht. Alles wat ik eet of drink moet van een bepaalde kwaliteit zijn."
Met welk gerecht kan je echt uitpakken?
”Als student scoorde ik altijd met mijn spaghetti bolognaise. En nu kun je denken: een bolognaisesaus maken, wat is daar moeilijk aan, dat kan toch iedereen? Niet dus. In een goede bolognaisesaus steek je enorm veel tijd. Dan haal ik gehakt van een goede slager en zoek ik groenten die echt veel smaak geven. Oesterzwammen, boschampignons, kerstomaatjes. Om dan af te sluiten met een scheut goede rode wijn en een stevige kruiding. Geen rommelwijn in mijn saus. Mijn vispapillotten zijn ook vaak een schot in de roos bij vrienden. Lekker en gemakkelijk. Ik kies dan wel voor limoen in plaats van citroen en champagne in plaats van witte wijn. En voor verse kruiden. Dat maakt zo’n verschil.”
axl_daseleire_0033.jpg FR
axl_daseleire_0091.jpg FR
axl_daseleire_0163.jpg FR
axl_daseleire_0230.jpg FR
axl_daseleire_0301.jpg FR
axl_daseleire_0324.jpg FR
axl_daseleire_10033.jpg FR