Hoe verzorg je een orchidee?
Je wilt een orchidee, maar weet niet hoe je die schitterende bloem moet verzorgen? Of hoeveel water je ze best geeft? Met deze tips hou je je orchidee in topvorm.
Koop een gezonde orchidee
Wortelstel: Veel levende wortels zijn een must (donkerbruine wortels zijn dood). Orchideeën worden vaak in doorschijnende potjes gekweekt, waardoor je ze goed kunt zien.
Bladeren: Die hebben bij voorkeur een egale kleur en vertonen geen afwijkingen.
Bloemen: Kies een plant waarbij de bloemen nog in knop zijn, dan kun je er langer van genieten.
Standplaats
Probeer zo goed mogelijk de natuurlijke leefomstandigheden van een orchidee te respecteren. Orchideeën groeien in het wild onder boomkruinen in warme tropische streken. Zet ze daarom in een warme (20°C) en lichte omgeving, maar niet in de volle zon.
Een orchidee beschikt over luchtwortels waarmee ze water uit de lucht opneemt. Daarom heeft deze plant van nature nood aan een omgeving met hoge luchtvochtigheid. De keuken, badkamer of serre zijn dus ideaal, maar ook in onze woonkamer doet ze het goed. Zorg er gewoon voor dat ze niet bij de centrale verwarming staat, want dan droogt ze sneller uit.
Water geven
Hoe? Als je de orchidee echt wil verwennen, ga dan voor de dompeltechniek. Daarbij dompel je de kluit onder in een badje lauw water en laat je alles een kwartiertje staan. Laat daarna helemaal uitlekken tot er geen water meer achterblijft, want dat kan wortelrot veroorzaken. Zet ze terug in een droge cache-pot.
Hoeveel? Een keer per week een dompelbadje geven is voldoende. In de winter hoeft het zelfs maar om de 10 à 14 dagen. Vernevel af en toe ook wat water op de bladeren.
Soort water? Orchideeën zijn zeer gevoelig voor koud water, dus let erop dat het water op kamertemperatuur is. Verder houden deze planten ook niet van chloor en kalk dat vaak in leidingwater zit. Gebruik dus bij voorkeur regenwater. Heb je enkel leidingwater? Kook het dan even zodat het onthardt en laat het afkoelen voor je het bij je plant giet.
Bloei bevorderen?
Snoeien: Na de bloei kun je je orchidee wat terugsnoeien zodat ze opnieuw kan bloeien. Knip de takken terug tot net boven het derde oog.
Rustperiode: Om nieuwe bloemvorming te stimuleren, worden uitgebloeide planten enkele weken in een koudere omgeving geplaatst van zo’n 12°C.
Boeiende weetjes
- Er zijn meer dan 28.000 soorten orchideeën.
- Wilde soorten komen overal ter wereld voor.
- In België zijn er zo’n 40 inheemse soorten.
- In de tijd van de dinosaurussen waren er al orchideeën.
- De reuzenorchidee kan tot bijna 8 meter hoog en 2 ton zwaar worden.
- Orchideeën kunnen honderden jaren oud worden.
- De orchidee werd voor het eerst beschreven bij de oude Grieken in 300 voor Christus.
- De naam orchidee ontstond pas in 1845.
- De vanilleplant is de enige orchideesoort die in de keuken gebruikt wordt.
- Orchideeën worden vaak gebruikt bij het vervaardigen van parfums.
Meer tips om kamerplanten te verzorgen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!