Plan je een lange reis? Zo pak je het aan!
24 jun 2018
Veel mensen dromen ervan, maar weinigen durven de sprong ook echt te wagen. Overweeg jij een sabbatjaar te nemen en een lange reis te maken naar de andere kant van de wereld? En vraag jij je af hoe je zo’n onderneming best aanpakt? Lees hier de tips van ervaringsdeskundigen!
Zo pak je het aan… op voorhand
- Blijf niet twijfelen. Zodra je de knoop hebt doorgehakt om te vertrekken, is het moeilijkste al achter de rug.
- Relativeer. Voor elk praktisch probleem is er een oplossing. Maak je je zorgen om je huis of appartement? Dat kun je makkelijk verhuren of verkopen. Ben je bang het thuisfront te missen? De communicatiemiddelen van vandaag vangen al veel op. En alle materiΓ«le spullen zijn vervangbaar. Je kunt meer missen dan je denkt.
- Vraag raad aan gelijkgezinden. Mensen die nooit jouw reiskriebels hebben gevoeld, zullen (onbewust) steeds op je twijfels of angst inspelen. Praat liever met ervaringsdeskundigen of volg blogs van mensen die je wΓ©l zijn voorgegaan.
- Bepaal op voorhand een budget en probeer je eraan te houden. Wees gerust: low budget-reizen kan. Tel wel liever te ruim dan te krap. Wat geld over hebben op het einde is geen ramp. Plots beseffen dat je zonder zit, is veel erger. Aan de hand van je budget bepaal je ook je planning.
- Plan niet te veel en reis op het gevoel. Ben je toch een planner? Bouw dan genoeg reservedagen in: het weer heb je niet in de hand en je hebt ook niet elke dag evenveel zin in een wandeling of fietstocht. Reservedagen geven je de luxe om hier een daar wat te wisselen.
- Beperk je bagage. Kledij kun je overal kopen, vaak zelfs goedkoper dan bij ons.
- Steek ducked tape in je reiskoffer: een kapot muggennet, een scheurtje in je rugzak⦠Stevige plakband is de simpele oplossing voor veel problemen!
- Geniet van de voorbereiding. Ook een tip voor mensen die de sprong niet durven wagen: doe alsΓ³f je op reis gaat. Wedden dat je geniet van de voorpret?
Zo pak je het aan⦠onderweg
- Maak contact met de plaatselijke bevolking: neem de taxi en slaap in guest houses; het meest bijzondere aan reizen zijn de ontmoetingen onderweg.
- Neem je tijd. Las na elke uitstap genoeg rustruimte in. Om fysiek te recupereren, maar ook om de indrukken te laten bezinken. Zo hou je ze het beste vast.
- Kijk door de ogen van een kind. Laat al je zintuigen werken en neem de verwondering van een kind over. Wedden dat je zo meer ziet dan anders?
- Zoek plaatsen op die niet te toeristisch zijn: onbekende pareltjes versterken je zen-gevoel.
- Schrijf alles op. Hou een daboek of een blog bij; je dΓ©nkt dat je deze momenten voor eeuwig zult vasthouden, maar plaatsnamen of namen van restaurantjes vergeet je snel.
- Durf je fototoestel aan de kant te leggen. Doorbreek de magie niet door gesukkel met de sluitertijd, maar geniet.
- Sleep niet alle souvenirs of spullen die je onderweg koopt mee, maar stuur dingen op naar BelgiΓ«. Zo blijf je je bagage beperken.
Zo pak je het aan⦠bij thuiskomst
- Gun jezelf wat wentijd. Je hebt lang zonder klok geleefd. Terug in het Belgische ritme geraken is niet evident. Gun jezelf twee tot drie weken om wat te bekomen.
- Doseer sociale verplichtingen. Hoewel familie en vrienden staan te popelen om je terug te zien, kunnen hun vragen overweldigend zijn. Je moet al zoveel indrukken verwerken, gun ook hier jezelf wat tijd.
- Koester je reiservaringen, maar neem de draad van je gewone leven ook weer op. Het heeft geen zin om volledig te blijven hangen in je reisherinneringen.
- Probeer de genietmomentjes van op vakantie ook in je dagelijkse leven toe te laten. Kon je in Thailand uren naar de vogels kijken? Waarom dan geen voederrek in je eigen tuin? En kwam je op reis veel meer tot rust? Sluit je dan ook thuis eens af van de buitenwereld met een goed boek en een hangmat in de tuin.
- Hou contact met andere reizigers. Zij weten perfect hoe je je voelt en geraken je verhalen niet beu.
- Doorblader geregeld je fotoalbums of herlees de dagboekfragmenten van toen. Voorpret is onbetaalbaar; napret zeker ook.
Beeld: Dieter Geernaert.
Lees ook: