Plezier van vlier
Weinig struiken worden zo geprezen als de vlier. Hippocrates noemde het zijn ‘medicijnkastje’ en in de middeleeuwen werd deze struik aangeplant als geluksbrenger. Bijna alle stukjes van deze wonderboom kan je gebruiken.
Zoete bloesems
In de periode mei-juni bloeit de vlier en dat zal je geweten hebben. Langs de straatkant, aan beken, in het bos of zelfs wild in je tuin, de vlierstruik duikt plots overal op. De bloesems verspreiden een zeemzoete geur die menig man (en insect) weet te bekoren. Geen wonder dus dat men op het idee kwam om deze bloesems te verwerken tot verfrissende limonade of kruidige confituur. Meer dan wat water, citroen en suiker heb je niet nodig.
Ook worden de bloemetjes vaak in pannenkoeken gebakken. Ze zijn zweetafdrijvend, waardoor het schadelijke stoffen uit het lichaam opruimt.
De bloesems doen ook dienst als reinigingsmiddel op de huid. Laat de bloesems in water trekken en voeg een beetje honing toe. Deze lotion doe je op je huid, met een gereinigd gelaat als gevolg.
Dieppaarse bessen
In de herfst zijn de bessen rijp en kleuren dieppaars tot zwart. Hiervan wordt siroop of jam gemaakt om keelpijn en hoest te verzachten. Let er wel op dat de bessen rijp zijn, anders kunnen ze giftige stoffen bevatten.
Ook vogels, vooral spreeuwen, lusten deze besjes. Het is dankzij hun gulzigheid dat deze plant verspreid wordt en zo vaak in het wild voorkomt.
Zacht hout
Het hout van vlier is zacht, maar splintert niet. Dat maakt het geschikt om er kleine voorwerpen van te maken, zoals een fluitje. Vandaar de naam βflierefluiterβ.
Jonge takjes kunnen ook gebruikt worden om woelratten mee te verjagen. Steek ze in de grond, de ratten houden namelijk niet van deze geur waardoor ze snel andere oorden zullen opzoeken.
Beestige bladeren
En ook de bladeren kunnen gebruikt worden! Ze doen perfect dienst als middel tegen bladluis. Maak een biologisch aftreksel door één kilogram vlierbladeren te laten trekken in twee liter water. Enkele dagen later kan je dit brouwsel op door bladluizen aangetaste planten sproeien.